Dincolo de Drept, ce-ți place?

26 ian. 2017
Vizualizari: 1651
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu dl profesor Mircea Ursuța, Facultatea de Drept a Universității din Oradea. D-le profesor suntem obișnuiți cu dumneavoastră mai mult în conferințele profesionale, dar ne bucurăm să vă regăsim ca și cadru didactic al Facultății de Drept din Oradea.

Mircea Ursuța: Bine v-am găsit, de data asta la Oradea. Și pentru mine e un pic ciudat să vorbesc de la Oradea astăzi.

Nicolae Cîrstea: Cum interacționați dumneavoastră cu studenții, cât vă ajută în activitatea dumneavoastră? Sunteți un avocat foarte cunoscut. Cât vă ajută să fiți și la catedră, dar și în viața profesională această interacțiune cu studenții?

Mircea Ursuța: Încerc, pe cât posibil, în toate cursurile, în toate activitățile didactice, să merg pe componenta practică. Că este bine sau este rău nu știu, poate ar trebui mai mult accentuat procesul didactic – am această deformație un pic pragmatică –, dar cred că îi ajută pe studenți să înțeleagă realitățile dincolo de teoriile frumoase pe care colegii mei le predau. Se lovesc un pic de realitatea dură și încep să înțeleagă că, dincolo de teorii, trebuie să știm să aplicăm și pragmatic Dreptul.

Nicolae Cîrstea: Sunteți un tip de profesor nonconformist, așa cum vă știm din conferințele pe care dumneavoastră le derulați la nivel profesional? Sunteți apropiat de studenți, discutați direct?

Mircea Ursuța: Da, totdeauna am încercat să am o discuție directă cu studenții, nu mă prind în niște canoane. Încerc să fac totul cât mai liber, sigur, respectând anumite chestiuni. Pentru că în momentul în care studentul sare calul, încep să devin foarte strict. Dacă nu sare calul, ne înțelegem.

Nicolae Cîrstea: Cât de mult s-au schimbat studenții față de timpurile în care noi înșine eram studenți, acum 15-20 de ani?

Mircea Ursuța: Se schimbă. Lumea evoluează. Întrebarea este: cine are dreptate, noi sau ei? Nouă ni se pare că nu e bine, lor li se pare că noi suntem cu concepții trecute. Este conflictul între generații, care niciodată nu va fi rezolvat. Iar această schimbare nu este de un an, de doi, o vedem în fiecare zi. Practic fiecare generație este altfel. Sigur, eu spun că poate astăzi este mai multă superficialitate. Dar poate noi suntem învechiți și așa ar trebui să fie, nu știu.

Nicolae Cîrstea: Cât de mult îl schimbă pe un student facultatea de Drept?

Mircea Ursuța: Grea întrebare. La început vin toți cu avânt și se vede o schimbare pe parcurs. N-am avut niciodată contact cu cei din anul I; de la anul II în sus, deci nu pot să vă zic. Îi văd doar pe coridor, cum intră și mă sperii, că-i amfiteatrul plin. Încep să conștientizeze pe parcurs și devin tot mai pragmatici pe an ce trece. Și spuneam noi că-s superficiali, dar în realitate sunt mult mai pragmatici decât eram noi. Nouă ni se pare că sunt superficiali, dar de fapt știu foarte bine ce-și doresc și se vede la momentul în care intră în practică. Se vede și la ultimele generații de stagiari un pragmatism care pe mine la un moment dat m-a speriat, efectiv. Sunt adeptul practicii, dar parcă, totuși, e prea mult pragmatism.

Nicolae Cîrstea: Sunteți un avocat cunoscut. Care ar fi calitățile pe care ar trebui să le aibă un student pentru a fi un bun avocat?

Mircea Ursuța: Asta discut cu ei la fiecare curs. Indiferent, să se gândească foarte bine ce ar vrea să facă. Dincolo de Drept, ce-ți place: să stai 8 ore într-un birou și să stai calm, să te gândești? – și atunci te faci judecător; dacă vrei să fii avocat, în primul rând îți trebuie picioare bune în primii ani.

Nicolae Cîrstea: Îți oferă o libertate de gândire și o libertate pe ansamblu mai mare avocatura?

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Mircea Ursuța: Pentru mine da. Depinde de fiecare. Eu nu mă văd vreodată stând pe un scaun de judecător – și asta am mai spus-o. Dar depinde de fiecare cum e făcut de mama natură. Dacă eu vreau să mă gândesc și nu pot să iau decizii într-o secundă, atunci nu pot să fiu avocat. Pentru că trebuie să iei în fracțiuni de secundă decizii. Dacă trebuie să stai să te gândești mai mult, întotdeauna ar fi mai bine judecător. Noi gândim mai repede de multe ori, și nu neapărat foarte bine, dar deciziile trebuie să fii capabil să le iei într-o secundă, ca avocat. Ca judecător ai mult mai mult timp și te poți gândi. Ca judecător trebuie să fii mult mai calm, mai așezat, să nu fii un tip coleric – nu poți să arunci de la masa prezidiului cu ceva în distinșii avocați dacă vorbesc tâmpenii. Depinde de fiecare. Fiecare trebuie să-și analizeze exact ce vrea. Și temperamentul e cel mai important. Pentru că degeaba ești foarte bun jurist dacă nu știi să transmiți. Sunt mulți înclinați spre teorie; sunt mulți care sunt înclinați spre practică. Și sigur, ca teoretician și în procesul didactic cred că undeva după o anumită vârstă poți să-ți arăți abilitățile didactice, în momentul în care ai o maturitate – 10, 15, 20, 30 de ani de experiență. Abia atunci ajungi la nivelul de a sintetiza și de a înțelege exact ce trebuie să transmiți studentului. Și de aceea cred că adevărata carieră universitară este undeva după 40 – n-am atins încă.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi lucrurile cu care v-ați dori să rămână un student din interacțiunea cu dumneavoastră din sala de curs sau de seminar?

Mircea Ursuța: Cum spune toată lumea, cred că la momentul în care termini facultatea trebuie să știi principiile, pentru că nimeni nu va ști mai mult decât atât – legile se schimbă. Trebuie să știi principiile generale ale tuturor materiilor și să fii cumva orientat; să poți să mergi pe o hartă cu o busolă. Adică să știi cum să utilizezi busola respectivă. Cam atât îți oferă facultatea de Drept și mai departe urmează specializările, urmează ceea ce vrei. Dar este foarte important să-ți pui bazele teoretice. De aceea facultatea este foarte importantă – pentru a avea bazele de la care apoi poți să te dezvolți – judecător, avocat, teoretician, practician –, restul urmează să decizi la momentul respectiv.

Nicolae Cîrstea: Maratonul Facultăților de Drept este derulat în parteneriat cu ELSA România, dar și cu filialele locale ale ELSA. Ați fost președinte al ELSA România. Cum vedeți acum filiala ELSA Oradea? Cum sunt ei față de cum erați dumneavoastră când activați în ELSA la Oradea?

Mircea Ursuța: La fel ca și studenții, cum spuneam. Am avut în fiecare an o colaborare foarte bună; cu bune, cu rele – când nu mi-a plăcut ceva le-am reproșat. Chiar anul ăsta am avut niște discuții mai dure pentru că încerc să-i trezesc să-și facă treaba. Am avut o colaborare bună dar, repet, când greșesc îi atenționez.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc mult pentru această discuție. Succes dumneavoastră și studenților dumneavoastră.

Mircea Ursuța: Mulțumesc, și dumneavoastră succes în Maratonul Facultăților de Drept și în toate celelalte!

Dincolo de Drept, ce-ți place? was last modified: ianuarie 26th, 2017 by Mircea Ursuța

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Mircea Ursuța

Mircea Ursuța

Este secretar de stat la Ministerul Justiției, conferenţiar universitar doctor în cadrul Facultății de Drept, Universitatea din Oradea, și lector în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor.
A mai scris: