Analiza repetată a actului normativ în etapa elaborării sale, îl face să reziste în timp

23 feb. 2017
Vizualizari: 1311

Nicolae Cîrstea: D-le avocat Mircea Ursuța, o nouă conferință, luna ianuarie 2017, Oradea – o conferință tradițională. Concluzii preliminare?

Mircea Ursuța: Da, la pauză pot să zic că lucrurile sunt foarte bune. Este al șaselea an și se vede acest lucru. Este a șasea conferință și de la an la an se vede o creștere calitativă, la care până la urmă nici noi nu ne așteptam. Faptul de a veni, în condițiile de iarnă pe care le vedem afară astăzi. Dincolo de lectori, care an de an au venit, indiferent de condițiile meteo, a avea 70 de participanți din alte barouri, din aproape toate barourile din jurul orașului și chiar de mai departe cred că spune că oamenii sunt interesați și aici chiar se face treabă.

Nicolae Cîrstea: Peste 300 de participanți în aceste condiții de iarnă de care vorbeați. Care este secretul conferinței făcute de Baroul Bihor?

Mircea Ursuța: Noi am avut, să zicem, și un noroc. Să nu uităm că a fost ultima conferință înainte de intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă. Eram aici la sfârșit de ianuarie, nimeni nu știa că peste mai puțin de o lună va intra Codul de procedură civilă. În 2014 a fost ultima conferință înainte de intrarea în vigoare a Codului de procedură penală. Discutam aici niște chestiuni de care peste două-trei săptămâni ne-am lovit în practică și cred că oamenii au perceput nivelul acestei conferințe, fapt care explică și de ce anul acesta, în condițiile în care a fost organizată cu o săptămână mai devreme decât de obicei, anunțată pe ultima sută de metri, cu condițiile meteo pe care le vedeți, am avut înscrieri inclusiv aseară – la ora 22 am primit un mail, dacă se poate participa astăzi la conferință.

Nicolae Cîrstea: Colegi care au interacționat cu spicherii, spicheri care au dat soluții pentru problemele ridicate de participanți – o atmosferă relaxată, aș spune. De ce, însă, ar veni în continuare un coleg avocat la o conferință de dezbatere a problemelor pe noile coduri? Sunt încă probleme care merită aprofundate și dezbătute?

Mircea Ursuța: Cred că abia astăzi, și probabil la anul ne vom da seama că nici astăzi nu este real ce spunem, începem să discutăm în concret. Pentru că am avut prima dată – și conferința se cheamă „Cunoașterea, înțelegerea și aplicarea noilor coduri”; acum se cheamă doar „înțelegerea și aplicarea”, pentru că în primii ani trebuia să explici ce va fi în noul cod sau ce va fi în viitorul cod sau ce este în codul ăsta și eu încă n-am citit. După un an-doi am început să discutăm tot noi – chestia aia chiar se aplică; iar acum, după aproape patru ani de la intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, deja avem practică unitară, neunitară; abia acum avem o discuție cu adevărat interactivă. Și ați văzut și dumneavoastră astăzi că nu a fost o expunere a spicherilor; a fost un dialog în continuu. Este prima conferință în care este un dialog în continuu, cinci ore între sală și participanți, fără a exista absolut nicio expunere teoretică. Totul a fost doar a răspunde și a tranșa probleme de drept, multe răspunsuri venind chiar de la participanți.

Nicolae Cîrstea: Ați fost membru în comisia de aplicare a Noului cod de procedură civilă. Sunteți mulțumit de rezultatele muncii respective, având în vedere inclusiv aceste dezbateri din sală, problemele, nemulțumirile legate de anumite prevederi legale ridicate de către colegi?

Mircea Ursuța: Am spus întotdeauna acest lucru: marea problemă va fi la Penal, pentru că e o diferență fundamentală între Codul de Procedură Civilă și cel de Procedură Penală. Faptul că la patru ani de la intrarea în vigoare avem doar câteva excepții de neconstituționalitate, multe dintre ele admise pe considerente politice, faptul că procedura s-a receptat și se aplică, procesele s-au scurtat, denotă faptul că acest Cod de Procedură Civilă este, așa cum se spunea la lansarea volumului profesorului Ciobanu, unul dintre cele mai bune acte normative făcute în ultimii 60 de ani în România.

Nicolae Cîrstea: Care este amprenta personală pe care ați lăsat-o în Noul Cod de Procedură Civilă?

Mircea Ursuța: Nu există o amprentă personală. A fost o muncă în echipă sub coordonarea profesorului Ciobanu și acest cod va rezista dacă vor fi chestiuni politice în timp, tocmai datorită faptului că a fost revăzut de zeci de ori. Profesorul Ciobanu ne-a pus să revedem de 10, 15, 20, 30 de ori, de multe ori descoperind neclarități la a douăzecea, a treizecea citire – ceea ce nu s-a întâmplat, din păcate, cu Codul de Procedură Penală. Este logic că numai reluând, analizând, și toate prin filtrul unui singur om care să coordoneze toată această muncă, acesta a fost rezultatul. Că sunt aspecte cu care unii nu sunt de acord – nici eu nu sunt de acord cu multe dintre aspecte; am făcut multe propuneri care n-au fost adaptate; sunt convins că puteau să arate și mai bine. Dar ăsta este rezultatul muncii și până la urmă este modul normal în care trebuie să arate un act normativ. Dacă s-ar face măcar 5% din actele normative la modul cum s-a lucrat pe Legea de punere în aplicare a Codului de Procedură Civilă cred că n-am avea nicio problemă legislativă astăzi.

Nicolae Cîrstea: Este Noul Cod de Procedură Civilă adaptat timpurilor noastre?

Mircea Ursuța: Eu zic că da. Dar, așa cum spuneam, cred că se puteau face și pași… E undeva la mijloc. S-au făcut mulți pași înainte, s-a adaptat clar la ceea ce este astăzi. După părerea mea personală se putea face și mai mult de atât, dar aceasta este evoluția societății. El reflectă voința generală a unei societăți, exprimarea a ceea ce este astăzi. Din punctul meu de vedere, cred că se putea face și mai mult, dar este, în orice caz, foarte bine astăzi.

Nicolae Cîrstea: Sunteți și autor în zona Procedurii Civile. Care este autorul pe care-l admirați în această materie cel mai mult?

Mircea Ursuța: Sunt stiluri diferite. Și toată lumea v-a confirmat, ca întindere profesorul Ciobanu cred că reprezintă, să zic, autorul de Procedură civilă la care să te raportezi. Dar nu poți să-l compari cu profesorul Deleanu, care, din altă perspectivă, avea o cu totul altă viziune. Nu poți să faci o comparație, sunt foarte mulți proceduriști. Dna profesor Tăbârcă, care era mult mai pragmatică… Nu poți să faci o comparație. Dl profesor Briciu, pe care astăzi îl văd ca un viitor profesor Ciobanu. Dar nu poți să faci o comparație.

Nicolae Cîrstea: Succes și pentru partea a doua, de Penal, a conferinței dumneavoastră.

Mircea Ursuța: Mulțumesc! Cred că vor fi, tot la fel, discuții interactive.

Analiza repetată a actului normativ în etapa elaborării sale, îl face să reziste în timp was last modified: februarie 23rd, 2017 by Mircea Ursuța
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Mircea Ursuța

Mircea Ursuța

Este secretar de stat la Ministerul Justiției, conferenţiar universitar doctor în cadrul Facultății de Drept, Universitatea din Oradea, și lector în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor.
A mai scris: