Există o practică contradictorie – practică contradictorie înțeleasă, pentru că, din păcate, legislația este din 1968

31 mai 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1031
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Universul Juridic prezintă o serie de interviuri cu o parte dintre vorbitorii anunțați la Conferința Națională „Procesul Contravențional – Actualitate, Perspective”. Cu privire la temele care ar putea fi abordate în cadrul Conferinței, domnul av. Mircea Ursuța a spus:

Campania #citescAcasa

Să începem cu deja celebra sarcină a probei în materie contravențională. După cum știm, începând cu Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Codului de procedură civilă s-a prevăzut clar în textul Ordonanței nr. 2/2001 faptul că el se completează cu dispozițiile Codului penal, element care nu exista înainte, deși era logic că așa trebuie să fie.

Vom discuta în primul rând despre sarcina probei: până unde merge constatarea agentului constatator, ce trebuie să probeze petentul – aspecte care au fost relevate într-o jurisprudență constantă a Curții Drepturilor Omului, a Curții Constituționale.

Dincolo de problemele specifice și tehnice, există astăzi, ca urmare a dezvoltării foarte mare a jurisprudenței, probleme de genul: poate fi înlăturată o sancțiune complementară, deși legea nu prevede? Hai să ne gândim la sancțiunea confiscării – vorbim de sume foarte mari. Pot fi luate măsuri provizorii pe calea ordonanței președințiale pentru restituirea provizorie a unor bunuri confiscate? Practica judiciară a spus că da.  E vorba de bunuri însemnate, să spunem niște mijloace de transport: se confiscă zece, douăzeci de tiruri. Ce faci, aștepți trei ani de zile până se pronunță o sentință definitivă? Sigur, există o practică contradictorie – practică contradictorie înțeleasă, pentru că, din păcate, legislația este din 1968.

Chiar dacă scrie Ordonanța 2/2001, în realitate este o copie a vechii Legi din 1968, lege despre care profesorul Iorgovan spunea, în 1978, în teza dânsului de doctorat, că este depășită și nu mai corespunde acelei dezvoltări sociale.

Există o practică contradictorie – practică contradictorie înțeleasă, pentru că, din păcate, legislația este din 1968 was last modified: mai 31st, 2016 by Mircea Ursuța
0 Shares

Vă recomandăm:

Despre autor:

Mircea Ursuța

Mircea Ursuța

Este doctor în drept, conferenţiar la Facultatea de Drept a Universității din Oradea, lector la Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, arbitru în cadrul Curții de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Județului Bihor și consilier al Baroului Bihor din 2011.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter