Codul rutier. Actualizat la 6 februarie 2017 – Legea nr. 5/2014

27 feb. 2017
Vizualizari: 2370
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Legea nr. 5/2014 privind unele măsuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informații referitoare la încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră și pentru facilitarea executării sancțiunilor aplicate acestor încălcări a transpus în legislația internă prevederile Directivei nr. 2011/82/UE de facilitare a schimbului transfrontalier de informații privind încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră, ulterior a fost modi­ficată prin Legea nr. 55/2016, transpunându-se astfel în legislația internă prevederile Directivei (UE) nr. 2015/413 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 martie 2015 de facilitare a schimbului transfrontalier de informații privind încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră, după care a fost republicată în M. Of. nr. 439 din 13 iunie 2016.

Noua legislație are drept scop, conform art. 1 alin. (1) din Legea nr. 5/2014, facilitarea schimbului transfrontalier de informații între autoritățile competente din România și cele din celelalte state membre sau din statele participante, privind încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră, atunci când încălcarea a fost săvârșită cu un vehicul înmatriculat într-un stat membru sau stat participant, altul decât statul în care a fost săvârșită fapta, precum și facilitarea executării de către autoritățile române a sancțiunilor aplicate pentru încălcări săvârșite pe teritoriul României cu vehicule înmatriculate în alte state membre și în statele participante.

Legea nr. 5/2014 stabilește autoritatea publică română prin intermediul căreia se va asigura schimbul transfrontalier de informații privind încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră, în calitate de punct național de contact, modalitatea de efectuare a schimbului de informații prin utilizarea căutării auto­matizate a datelor de înmatriculare a vehiculelor și proprietarilor sau deținătorilor acestora, modalitatea de informare, de către autoritățile române competente, a proprietarului, deținătorului vehiculului sau a persoanei identificate în alt mod, cu privire la încălcarea, pe teritoriul României, a normelor de circulație care afectează siguranța rutieră, dacă această încălcare este săvârșită cu un vehicul înmatriculat într‑un alt stat membru și regimul juridic al încălcărilor normelor de circulație care afectează siguranța rutieră ce au fost săvârșite pe teritoriul României.

În transpunerea art. 3 al Directivei care prevede încălcările legislației rutiere ce fac obiectul acesteia, art. 3 din Legea nr. 5/2014 prevede că această lege se aplică în cazul săvârșirii următoarelor încălcări ale legislației rutiere:

  1. a) excesul de viteză;
  2. b) nefolosirea centurii de siguranță;
  3. c) nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului;
  4. d) conducerea sub influența alcoolului;
  5. e) conducerea sub influența substanțelor psihoactive;
  6. f) nefolosirea căștii de protecție;
  7. g) utilizarea unei benzi interzise;
  8. h) utilizarea ilegală a unui telefon mobil sau a altor dispozitive de comunicare în timpul conducerii.

Toate aceste încălcări sunt definite în art. 2 al Legii nr. 5/2014 prin trimitere la regle­mentarea lor din dreptul intern, conținută în O.U.G. nr. 195/2002.

Aceste încălcări ale legislației rutiere române de către persoane care conduc auto­vehicule înmatriculate în alte state ale Uniunii Europene pot face obiectul Legii nr. 5/2014 numai în situația în care au fost constatate de către autoritățile române competente cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metro­logic sau prin intermediul mijloacelor tehnice de constatare folosite în condițiile legii, iar autoritățile române competente nu dețin datele persoanelor responsabile de încălcări și efectuează investigații în vederea identificării acestora.

Per a contrario, rezultă că ori de câte ori nu sunt întrunite cumulativ aceste două condiții, constatarea contravențiilor rutiere și aplicarea sancțiunilor vor fi făcute în conformitate cu dreptul comun, respectiv utilizând dispozițiile procedurii contra­venționale rutiere prevăzute în O.G. nr. 2/2001 și în O.U.G. nr. 195/2002.

Comandă lucrarea „Codul rutier. Actualizat la 6 februarie 2017”

Codul rutier. Actualizat la 6 februarie 2017 – Legea nr. 5/2014 was last modified: februarie 27th, 2017 by Mircea Ursuța

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Mircea Ursuța

Mircea Ursuța

Este secretar de stat la Ministerul Justiției, conferenţiar universitar doctor în cadrul Facultății de Drept, Universitatea din Oradea, și lector în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor.
A mai scris: