Putem spera la o primă inițiativă a legiuitorului de a se gândi la elaborarea, în perspectivă, a unui cod contravențional

25 mai 2016
Vizualizari: 1520

Universul Juridic prezintă o serie de interviuri cu o parte dintre vorbitorii anunțați la Conferința Națională „Procesul Contravențional – Actualitate, Perspective”. Vă invităm să urmăriți interviul acordat de către domnul av. Mircea Ursuța:

Orice judecător sau orice avocat, la început de drum, începe cu această materie (n.r.: dreptul contravențional). Nu ai cum să nu faci o plângere contravențională, nu ai cum să nu judeci, mai ales dacă ești judecător stagiar, acest gen de cauze pe o situație care nu este pe deplin clarificată, pentru că deși legislația este de 40 de ani, există controverse în practică și doctrină. Anumite curți de apel aplică, spre exemplu, înlăturarea sancțiunii complementare, în baza art. 6 a Convenției Europene a Drepturilor Omului, pe când în alte instanțe nici nu s-a auzit de asemenea interpretare jurisprudențială și nu știu dacă una sau cealaltă dintre aceste două practici sunt corecte, dar, din păcate, nu sunt cunoscute peste tot, iar rolul acestei Conferințe este tocmai să aducă la un numitor comun, să realizeze, la nivel național, măcar o expunere a problemelor.

Este logic că în cele 5-6-10 ore de conferință nu o să putem epuiza, dar este de asemenea important ca aceste probleme măcar să fie ridicate, să fie cunoscute și, de ce nu, putem spera la o primă inițiativă a legiuitorului de a se gândi la elaborarea, în perspectivă, a unui cod contravențional, pentru că suntem una dintre ultimele țări din Europa care nu are o asemenea legislație.

Putem spera la o primă inițiativă a legiuitorului de a se gândi la elaborarea, în perspectivă, a unui cod contravențional was last modified: mai 24th, 2016 by Mircea Ursuța

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Mircea Ursuța

Mircea Ursuța

Este secretar de stat la Ministerul Justiției, conferenţiar universitar doctor în cadrul Facultății de Drept, Universitatea din Oradea, și lector în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor.
A mai scris: