Una dintre problemele rămase nerezolvate este plata onorariilor pentru asistența judiciară din oficiu

28 nov. 2019
Vizualizari: 955

Nicolae Cîrstea: 5 octombrie 2019, Hotel Intercontinental – suntem împreună cu dl profesor Mihai Adrian Hotca. Dle profesor, în primul rând felicitări pentru realegerea în Consiliul Baroului București, practic după al patrulea tur al alegerilor, în sfârșit, lucrurile sunt foarte clare pentru pozițiile și pentru candidații de la Baroul București.

Mihai Adrian Hotca: Mulțumesc în primul rând pentru felicitări. Vreau, de asemenea, să mulțumesc colegilor avocați care au avut încredere în mine și și-au dat votul pentru a intra în Consiliul Baroului București. Într-adevăr, după mai multe încercări, iată că în această dimineață am aflat că sunt din nou membru în Consiliul Baroului București și mă onorează acest lucru, dar mă și obligă, pentru că sunt multe lucruri de făcut în interesul profesiei.

Nicolae Cîrstea: Care sunt proiectele dumneavoastră pentru următorul mandat de patru ani în cadrul Consiliului Baroului București?

Mihai Adrian Hotca: Am multe gânduri, multe idei. Principalele mele preocupări în cadrul noului Consiliu al Baroului București vor fi legate în primul rând de pregătirea profesională a avocaților; în al doilea rând, se vor referi la propuneri de modificare, de îmbunătățire a legislației în domeniul organizării și exercitării profesiei de avocat; vor avea în vedere și chestiuni care țin de asistența judiciară, pentru că și aici există probleme de aplicare practică a dispozițiilor actuale, dar și de lipsă a unor principii și reglementări secundare care să faciliteze această activitate foarte importantă atât pentru justițiabili, cât și pentru avocați – asistența judiciară. De asemenea… sigur, cu ajutorul colegilor și cu sprijinul structurilor centrale de conducere ale avocaților, mă gândesc să facem mai vizibilă profesia de avocat, atât în cadrul profesiilor juridice, în special a profesiilor liberale, dar și pe un plan mai larg în cadrul societății, pentru că această profesie, care este la fel de nobilă ca și magistratura, eu cred că nu a beneficiat de o vizibilitate pe potriva nobleței sale.

Nicolae Cîrstea: Care sunt lucrurile care se află pe agenda pe termen foarte scurt a Consiliului Baroului București, poate rămase din mandatul fostului consiliu și care vor trebui rezolvate cât mai urgent?

Mihai Adrian Hotca: Una dintre problemele rămase nerezolvate este chiar aceasta – sigur, în parte – a plății onorariilor pentru asistența judiciară din oficiu. O altă chestiune care nu a fost încă soluționată, pentru că au fost și aceste alegeri, aceste repetate convocări ale avocaților pentru alegeri, se referă la organizarea practică a pregătirii profesionale. Noi, în perioadele de campanie electorală, chiar și precampanie, am fost reticenți în a organiza activități de pregătire profesională, pentru a nu se considera că prin aceasta cineva ar putea câștiga notorietate în plus sau ar avea, în final, un beneficiu de pe urma acestor activități. De asemenea, este chestiunea legată de implementarea unor dispoziții legale recente, cum este Legea 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. Și mai sunt și multe alte probleme care au rămas, dar eu cred că în viitorul apropiat cele mai multe vor fi rezolvate, iar cele care presupun termene mai lungi, în funcție de evoluția evenimentelor, le vom rezolva și pe acelea.

Nicolae Cîrstea: Având în vedere faptul că abia după al patrulea tur a fost îndeplinit cvorumul pentru aceste alegeri, credeți că trebuie schimbat ceva în modalitatea de organizare, în durata în care sunt aleși colegii? Practic, au fost câteva runde în care a fost o singură zi sau o jumătate de zi și s-a reușit alegerea organelor de conducere după un ultim tur care a durat o săptămână. Și s-a dovedit de succes, să zic așa.

Mihai Adrian Hotca: Fără îndoială că sunt anumite chestiuni care, într-o viitoare modificare a legislației, specifică profesiei de avocat sau, dacă se va adopta o nouă lege a profesiei de avocat, vor trebui să fie puse în acord cu noile evoluții ale societății. Dar aș preciza, totuși, faptul că prin eforturile mai multor avocați, în această vară a fost adoptată o lege care, practic, a permis organizarea alegerilor cu cerințe de cvorum un pic mai lesnicioase. Și, cu ajutorul ultimei modificări, practic, am reușit ca, la a doua convocare, să putem organiza adunare deschisă și, iată, să se realizeze cvorumul și, mai mult decât atât, să fie depășit în mod substanțial.

Nicolae Cîrstea: Dle profesor, vă mulțumesc și sper că, la sfârșitul celor 4 ani de mandat în interiorul Consiliului Baroului București să vă fi îndeplinit obiectivele cu care porniți astăzi la drum.

Mihai Adrian Hotca: Doamne ajută și să fim sănătoși!

Una dintre problemele rămase nerezolvate este plata onorariilor pentru asistența judiciară din oficiu was last modified: noiembrie 28th, 2019 by Mihai Adrian Hotca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Mihai Adrian Hotca

Mihai Adrian Hotca

Este avocat coordonator al SCA Hotca, Neagu, Sitaru & Asociaţii; director al Revistei Române de Drept Penal al Afacerilor.
A mai scris: