Cu cât o activitate se repetă, cu atât șansele să dăinuie sunt din ce în ce mai mari

18 feb. 2019
Vizualizari: 1137

Nicolae Cîrstea: Dle profesor Mihai Hotca, o reușită a unui proiect care a debutat în urmă cu un an, în ianuarie 2018 – Revista română de Drept penal al afacerilor, respectiv Conferința națională de Drept penal al afacerilor. Suntem, de această dată, la Craiova, pe 8 februarie 2019, cu o audiență foarte bună pentru provincie, pentru o conferință în afara Bucureștiului – peste 250 de persoane înscrise. Cum vedeți, la un an de la debutul acestei colaborări și acestui proiect, evoluția lui?

Mihai Hotca: Ca întotdeauna la începutul unui proiect, te gândești cum va merge, cum va funcționa. Vreau să vă spun că sunt surprins în mod plăcut, pentru că așteptările mele erau un pic mai modeste. Și de ce spun asta: în primul rând pentru că e vorba de un proiect de nișă, destinatarii sunt mai puțini și, poate nu în ultimul rând, pentru că era un proiect inedit, care nu a mai fost dezvoltat în România.

Nicolae Cîrstea: Avem, iată, două conferințe care au fost statuate, dar și desfășurate în București, în semestrul I, luna mai, și, respectiv, toamnă luna noiembrie, semestrul II; dar, deja și două evenimente făcute în afara Bucureștiului. Care credeți că ar fi bazele și lucrurile care stau la baza acestei reușite? Echipa care este în jurul proiectului? Materia? Sau altceva?

Mihai Hotca: Eu cred că sunt mai mulți factori. În primul rând aș menționa editura. Pentru că, fără editură nu avem acest proiect. În al doilea rând, cred că foarte importantă este și echipa care se ocupă; și am în vedere aici în principal colegii care sunt în colegiul de redacție, în comitetul științific al revistei. Și, apoi, temele pe care le-am abordat de fiecare dată; și, să spunem, seriozitatea cu care ne-a pregătit, atât înainte, cât și cum a fost organizată conferința, întocmai cum am stabilit. Poate, și nu în ultimul rând, și faptul că am abordat teme de actualitate.

Nicolae Cîrstea: Dreptul penal al afacerilor te face să nu te plictisești niciodată. Pe de altă parte, intervine, din punct de vedere penal, până la urmă, în viața fie a persoanelor fizice, fie a persoanelor juridice. Dacă ar fi să dați un sfat administratorilor, oamenilor care au firme, justițiabililor, până la urmă, pentru a se feri de aceste probleme penale în zona Dreptului afacerilor, care ar fi acesta?

Mihai Hotca: Sfatul meu este în primul rând să contacteze, să ia legătura sau să caute specialiști care au un pic de experiență în acest domeniu; și, dacă compania este suficient de mare ca să susțină un contract de consultanță sau o altă formă de colaborare pe termen nedeterminat, să stabilească, printre alte obiective ale conlucrării cu respectivele persoane calificate, și domeniul acesta, al consultanței în afaceri, cu precădere în ceea ce privește eventualele probleme de natură penală. Pentru că, în opinia mea, foarte mulți întreprinzători sunt concentrați asupra afacerii. Sunt profesioniști din alte domenii, în principal economiști, dar nu numai – ingineri și domenii care n-au nicio legătură cu Dreptul, și atunci, în acest context, ei se văd într-o situație în care se aruncă în necunoscut când e vorba de anumite decizii care pot afecta viitorul societății. Sunt situații în care, la discuțiile pe care le-am avut cu oameni de afaceri, aceștia mi-au spus că, dacă ar fi avut o persoană în cadrul companiei care să îi tragă de mânecă, n-ar fi luat acele decizii. Dacă ar fi cunoscut riscurile, sigur n-ar fi ajuns în situația, destul de nefericită, de a ajunge cu sechestre, cu riscul de a-și pierde libertatea și, până la urmă, de a ajunge în stare de insolvență.

Nicolae Cîrstea: Se poate face prevenție în acest domeniu? Dacă nu mă înșel, acum câțiva ani îmi povesteați că încercați să preveniți aceste situații grele, pe care un om de afaceri, o societate le poate avea, prin întâlniri periodice în care explicați legislația, consecințele care pot interveni în anumite situații.

Mihai Hotca: Așa este. Acum câțiva ani, am început un proiect, să spunem, tot așa, de nișă, pentru a vedea cum funcționează. Societatea noastră de avocatură având clienți din domeniul afacerilor, le-am propus ca, din când în când, să vină ei cu probleme pe care le consideră cu un potențial pericol de răspundere juridică și, totodată, să le prezentăm și noi, cum vedem noi, ca specialiști, problemele cu care se pot confrunta și ce soluții există la ele. Și am constatat cu mare plăcere faptul că a fost un succes acest proiect, se dezvoltă în continuare și cred că toată lumea are de câștigat – și oamenii de afaceri, și societatea –, pentru că au devenit mai disciplinați, mai prudenți, nu se mai aruncă în necunoscut, așa cum făceau, să spunem în perioada romantică, în anii ’90 și pe la începutul anilor 2000. Au învățat lecții importante, oferite de contextul din România.

Nicolae Cîrstea: Dinamica materiei, dinamica Dreptului penal, a legislației penale, până la urmă, este, practic, aproape de neoprit – se schimbă legi, apar ordonanțe, chiar în perioada imediat următoare se pregătesc modificări importante ale acestei materii. Unde va duce această dinamică legislativă în materia Dreptului penal al afacerilor?

Mihai Hotca: Pentru că societatea evoluează, pentru că societatea oferă o varietate extraordinară de instrumente, pe care le folosesc atât oamenii obișnuiți, cât și antreprenorii, dar și oamenii politici – în general, toți cei care exercită diferite profesii –, se întâmplă lucruri, în toate aceste domenii, și atunci, legiuitorul este obligat, practic, să țină seama de evoluția societății. Ce se va întâmpla? Eu cred că este foarte probabilă o accelerare a ritmului modificărilor, până la un moment la care societatea se va stabiliza într-o formă sau alta. Dar văd, așa, la orizont – chiar după o eventuală stabilitate în ceea ce privește reglementarea obișnuită a domeniului afacerilor – provocările determinate de inteligența artificială, de noile tehnologii, de riscuri care pot apărea la orice pas, în orice domeniu.

Nicolae Cîrstea: Dle profesor, vă mulțumesc. Vă mulțumesc pentru această colaborare extraordinară, care s-a concretizat în cadrul acestui proiect, și nu numai. Și sper să putem dezvolta la un nivel superior în anii și în perioada următoare.

Mihai Hotca: Și eu vă mulțumesc și vreau să vă spun că am încredere în acest proiect, că va dăinui. Cu cât adunăm mai multe conferințe, cu atât convingerea mea este că proiectul va continua. Este ceea ce înseamnă Efectul Indie: Cu cât o activitate se repetă, cu atât șansele să dăinuie sunt din ce în ce mai mari. Și eu vă mulțumesc pentru prilejul de a-mi adresa întrebări.

Cu cât o activitate se repetă, cu atât șansele să dăinuie sunt din ce în ce mai mari was last modified: februarie 18th, 2019 by Mihai Adrian Hotca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Mihai Adrian Hotca

Mihai Adrian Hotca

Este avocat coordonator al SCA Hotca, Neagu, Sitaru & Asociaţii; director al Revistei Române de Drept Penal al Afacerilor.
A mai scris: