Interviu cu domnul Mihai Adrian Hotca cu prilejul Lansării oficiale a Asociației Române de Drept Penal al Afacerilor

31 ian. 2023
Vizualizari: 400

Cristian Pavel: Bună ziua, ne aflăm la Hotelul Intercontinental Hilton din București. Este data de 14 ianuarie 2023, momentul în care se lansează oficial Asociația Română de Drept Penal al Afacerilor. Este un eveniment mult așteptat, care a stârnit emoție în rândurile specialiștilor și care a fost onorat de prezența multor invitați și oaspeți de seamă.

Îl avem alături de noi pe președintele în funcție al acestei noi asociații, domnul prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca. Domnia sa a fost ales în această funcție de către colegii fondatori în vara anului trecut. Iată că am ajuns și la momentul în care asociația s-a lansat în mod oficial. Bine ați venit, felicitări pentru eveniment!

Mihai Hotca: Vă mulțumesc, în primul rând pentru faptul că sunteți alături de noi și că ați sprijinit organizarea un eveniment atât de frumos. Toți cei prezenți s-au simțit foarte bine și primele impresii sunt extraordinare.

Cristian Pavel: Cum a răsărit această idee de a constitui o asociație de profil pentru pasionații domeniului juridic? Un  think-thank să zicem, sau cum ați prefera dvs. și colegii dvs. să spuneți – un forum pentru cei pasionați de această nișă.

Mihai Hotca: Ca orice idee care la un moment dat se transpune în practică, ea apare de nicăieri. Stăteam de vorbă cu doi dintre membrii fondatori, domnii Mareș și Albu, undeva, la un eveniment similar, și, din vorbă în vorbă, pur și simplu am avut ideea asta a constituirii unei asociații care să promoveze și să contribuie, într-un fel sau altul, la dezvoltarea dreptului penal al afacerilor ca arie juridică, mixtă, hibridă, cu impact în lumea afacerilor.

Colegii mei au răspuns pe loc afirmativ. M-a bucurat foarte mult și, în câteva zile, am lansat propunerea și către alți doi colegi – respectiv spre domnii Norel Neagu și Augustin Zăbrăuțanu; așa am reunit, practic, pe cei cinci fondatori. Să zicem că a fost vorba despre un succes. Cel puțin în ceea ce privește constituirea Asociației, putem să spunem că primul obiectiv a fost realizat.

Cristian Pavel: În timpul ceremoniei de lansare, ați vorbit asistenței despre noua structură. Cum va schimba și îmbunătăți aceasta peisajul în zona de drept penal, iată în particular, cel al afacerilor?

Mihai Hotca: Încercarea noastră, obiectivele noastre, presupun, în primul rând, dezbateri între profesioniști, care să aibă ca teme de bază teme din domeniul White Collar Crime, în domeniul răspunderii penale a companiilor.

Un loc important îl vor avea și subiectele care abordează prevenirea și combaterea riscurilor de natură penală, riscuri care sunt cu efecte uneori dezastruoase pentru organizațiile economice. Apoi, foarte important un subiect care nu e atât de abordat, de analizat în forurile de specialitate, acela al consecințelor penale asupra organizațiilor economice pe care le produc infracțiunile când se săvârșesc atât în interiorul lor, cât și atunci când aceste organizații sunt victime, sunt persoane vătămate ale acestor infracțiuni.

De asemenea, sunt subiecte care vor prezenta interes pentru noi, din domeniul integrității în lumea afacerilor, pentru că în ultimii ani s-a constatat că integritatea, dincolo de zona strict reglementată are un anumit specific de la o organizație la alta și pentru organizațiile care au coduri de conduită, au responsabil cu integritatea, au sisteme de integritate funcționale, iar acest sistem de integritate poate constitui un adevărat element al succesului economic, în contrapondere cu organizațiile care nu au astfel de mecanisme, imaginea lor pe piață având  de suferit. De asemenea, vom avea în vedere problemele care au legătură cu domeniul de care ne ocupăm, derivate din utilizarea și circulația criptomonedelor, a NFT-urilor, a inteligenței artificiale și multe alte.

Multe alte aspecte care țin până la urmă de ritmul acesta accelerat al societății și de abundența de informații, de probleme, de chestiuni controversate în domeniul nostru. De asemenea, ne propunem să  sprijinim tinerii care doresc să vină spre acest domeniu, să acordăm recunoaștere celor care s-au remarcat, au lăsat deja urme în această arie de practică, să cooperăm cu organizații similare din țară și chiar cu organizații din afara țării. Avem în vedere aici, chiar organizații de nivel internațional. Avem deja inițierea unor astfel de contacte în ceea ce privește Asociația Internațională de Drept Penal, de pildă.

Nu în ultimul rând, vrem să contribuim alături de Grupul Universul Juridic la dezvoltarea, la promovarea și la mediatizarea fenomenului prin organizarea de conferințe. Am stabilit cu Universul Juridic să organizăm împreună o conferință anuală care să abordeze cele mai interesante și provocatoare teme ale ariei de practică, despre care discutăm.

De asemenea, vom fi alături de Revista Română de Drept Penal al Afacerilor și pentru a consemna și a lăsa dovezi scrise despre activitatea noastră, în fiecare an o să edităm o carte, să o punem la dispoziția celor interesați de domeniu, cu privire la temele importante care au intrat în agenda asociației. Mai avem și alte planuri.

Cristian Pavel: Ați pomenit despre o carte. Nu întâmplător am lăsat la final o întrebare care vizează și contribuțiile editoriale tipărite.. Pe lângă faptul că sunteți un practician recunoscut în domeniu, sunteți și un teoretician, sunteți la cârma unei universități private de prestigiu și ați fost întotdeauna preocupat și de lucrările de specialitate, ba chiar mai mult, ați semnat titluri pe care le-ați dat publicului („Dicționar de Drept Penal” în 2004, „Codul Penal, Comentarii și Explicații” în 2007, „Noul Cod Penal Comentat” în 2016 etc.). Cât de ofertantă este această arie de practică pentru analiza științifică, dacă există mutații și transformări relevante care permit o revenire și o recântărire a domeniului? S suntem conformi cu legislația europeană în materie sau mai avem de corijat diverse lucruri?

Mihai Hotca: Una dintre preocupările mele constante din ultimii 20 de ani a fost și aceea să mai las în scris, gândurile, inclusiv cele de natură extrajuridică. Am făcut un obicei din asta.

Referitor la dinamica domeniului, eu cred că este, dacă nu cel mai, unul dintre cele mai dinamice domenii, pentru că lumea afacerilor este în avanpostul societății, fiind obligată prin natura particularităților sale să fie întotdeauna cât mai în față, să se poate adapta la această schimbare din ce în ce mai accelerată a realității contemporane.

Legislația noastră, la fel ca altor state, când discutăm strict de cea din domeniul afacerilor, întotdeauna e post factum; se întâmplă lucrurile în economie, în societate și apoi legiuitorul reglementează.

Referitor la legislația europeană, ea este în linii mari transpusă în cea națională. Nu sunt probleme de substanță, esențiale, sunt, dacă vreți, nuanțe sau chestiuni mai puțin importante care încă ar mai trebui să fie transpuse în legislația noastră.

O zonă foarte dinamică a dreptului european, cu impact în lumea afacerilor, o reprezintă aceea a prevenirii și combaterii spălării banilor, a protecției datelor și, în ultimii ani foarte importantă, aici nici Uniunea Europeană încă nu are răspunsuri, aceea reglementării inteligenței artificiale.

Aici trebuie spus că este domeniul în care reglementarea ar trebui pentru prima dată în istorie să fie anterioară faptelor, pentru că în momentul în care se așteaptă să se observe cum se întâmplă lucrurile în societate, poate fi prea târziu, având în vedere specificul acestei inteligențe artificiale, a noilor tehnologii și a celorlalte aspecte asociate. Nu stăm rău, ca să conchid, cu privire la reglementarea națională, dar mai sunt lucruri de îmbunătățit, reglaje, fine, corelări ș.a.m.d.

Cristian Pavel: Asociația are unde contribui. Vor veni cu siguranță alături de dvs., oamenii care sunt pasionați, îndrăgostiți și motivați de profesie. Și cu siguranță asociat, vom auzi mult mai multe în viitor, despre activitatea și realizările Asociației. Vă dorim drum bun!


* Fragment din interviul acordat de domnul Mihai Adrian Hotca în cadrul Lansării oficiale a Asociației Române de Drept Penal al Afacerilor.

Interviu cu domnul Mihai Adrian Hotca cu prilejul Lansării oficiale a Asociației Române de Drept Penal al Afacerilor was last modified: februarie 3rd, 2023 by Mihai Adrian Hotca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Mihai Adrian Hotca

Mihai Adrian Hotca

Este avocat coordonator al SCA Hotca, Neagu, Sitaru & Asociaţii; director al Revistei Române de Drept Penal al Afacerilor.
A mai scris: