Noi măsuri de sprijin pentru salariați, profesioniști, zilieri și angajatori

14 aug. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 327
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Se introduc noi măsuri de sprijin pentru salariați, alți profesioniști și zilieri. Se acordă măsuri de sprijin de 2.500 lei/salariat în vederea achiziționării de programe și echipamente pentru desfășurarea activității prin telemuncă.

Au fost publicate noi măsuri de sprijin pentru salariați și angajatori, în contextul pandemiei Covid-19.

Pentru salariați, se introduce posibilitatea reducerii de către angajator a timpului de muncă cu cel mult 50% pe durata stării de urgență sau alertă. Această măsură se stabilește prin decizie a angajatorului, pentru o durată de minimum 5 zile lucrătoare consecutive, și trebuie comunicată salariatului cu cel puțin 5 zile înaintea aplicării măsurii.

Într-o asemenea situație, în vederea sprijinirii salariaților, în completarea salariului diminuat, salariații vor beneficia de o indemnizație de 75% din diferența dintre salariul brut conform contractului de muncă și salariul brut diminuat. Indemnizația va fi achitată de către angajator și decontată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, fiind supusă impozitării și contribuțiilor sociale. Este interzisă recuperarea indemnizației de la salariat, în ipoteza imposibilității decontării din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Pentru a putea aplica măsura de mai sus, aceasta trebuie să afecteze cel puțin 10% din numărul salariaților, iar reducerea să fie justificată de diminuarea cifrei de afaceri cu cel puțin 10% față de luna similară din anul anterior. În această perioadă nu pot fi inițiate concedieri colective.

Desfășurarea activității pe durata reducerii programului de muncă se sancționează cu amendă de 20.000 lei / salariat, limitată la maximum 200.000 lei, în total.

Pentru alți profesioniști – aceștia beneficiază în situația similară de o indemnizație lunară în cuantum de 41,5% din 5.429 lei, adică o indemnizație în cuantum de 2.253 lei. Aceasta este supusă impozitului pe venit, CAS și CASS, conform normelor legale aplicabile fiecărei profesii. Durata de aplicare a măsurii va fi stabilită prin Hotărâre de Guvern.

Zilierii beneficiază de o indemnizație de 35% din remunerația aferentă zilei de muncă, pentru o durată de maximum 3 luni. Aceasta se achită de către beneficiarul lucrării și se decontează din bugetul Ministerului Muncii, fiind supusă impozitării.

În ccea ce privește telemunca, se acordă un sprijin angajatorilor, în cuantum de 2.500 lei per salariat, pentru achiziția de bunuri și servicii tehnologice.

Noi măsuri de sprijin pentru salariați, profesioniști, zilieri și angajatori was last modified: august 14th, 2020 by Daniel Moreanu

Vă recomandăm:

Despre autor:

Daniel Moreanu

Daniel Moreanu

Este avocat în cadrul Baroului București și doctor în drept.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter