Codul Muncii – modificări privind procedura cercetării disciplinare a salariaților!

5 oct. 2020
Vizualizari: 746
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Soluționarea conflictelor dintre angajatori și salariați se poate realiza prin procedura concilierii apelând la un avocat sau alt consultant extern. Scopul acesteia este de a reduce încărcarea instanțelor de judecată pe rolul cărora sunt înregistrate aproximativ 100.000 de dosare  noi/an privind conflicte între angajatori și salariați.

La finalul săptămânii trecute a intrat în vigoare o nouă Lege de modificare a Codului Muncii, prin care sunt introduse amendamente în privința procedurii cercetării disciplinare a salariaților și a conflictelor de muncă.

Astfel, părțile pot include în Contractul de Muncă, la data încheierii acestuia sau pe parcursul executării, prin semnarea unui act adițional, ca orice conflict rezultând între angajator și salariat să fie soluționat prin procedura concilierii, pe cale amiabilă. În cadrul acestei proceduri de conciliere, oricare dintre părți poate fi asistată de un consultant extern specializat în legislația muncii sau un reprezentant al sindicatului. Scopul acesteia este de a reduce încărcarea instanțelor de judecată, pe rolul cărora sunt înregistrate aproximativ 100.000 de dosare  noi/an privind conflicte între angajatori și salariați.

Consultantul extern specializat în legislația muncii care poate soluționa conflictul de muncă prin conciliere, poate fi un avocat, expert în legislația muncii sau mediator specializat în legislația muncii. Onorariul acestuia va fi suportat de către părți, conform înțelegerii.

Deschiderea procedurii concilierii se va realiza în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data comunicării invitației scrise către ambele părți.

Procedura cercetării disciplinare poate fi realizată de către o persoană, o comisie sau un consultant extern specializat în legislația muncii, desemnați de către angajator. Ca și în cadrul procedurii concilierii, și în ipoteza cercetării disciplinare, salariatul poate fi asistat de un consultant extern specializat în legislația muncii sau un reprezentant al sindicatului.

Codul Muncii modificat include faptul că activitatea de resurse umane și salarizare poate fi organizată: intern (prin asumare de către angajator a acestor atribuții), prin desemnarea unuia sau mai multor angajați cu atribuții prin fișa postului în acest sens sau prin contracte cu furnizori externi, caz în care aceste servicii vor fi coordonate de către un expert în legislația muncii. În anul 2016 aproximativ 88% din numărul profesioniștilor din România aveau mai puțin de 10 salariați, aceștia cumulând 21% din numărul total al salariaților din economie.

Codul Muncii – modificări privind procedura cercetării disciplinare a salariaților! was last modified: aprilie 5th, 2021 by Daniel Moreanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Daniel Moreanu

Daniel Moreanu

Este avocat în cadrul Baroului București și doctor în drept.
A mai scris: