Se acordă zile libere părinților în cazul suspendării sau limitării activității școlare!

31 aug. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 339
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Angajatorii sunt obligați să acorde zile libere plătite angajaților pentru supravegherea copiilor de până la 12 ani, pe durata limitării sau suspendării activității didactice, ca urmare a pandemiei Covid-19.

În cursul zilei de vineri din săptămâna precedentă a fost publicată o nouă Ordonanță de Urgență a Guvernului, prin care se acordă zile libere unuia dintre părinți, în scopul supravegherii copiilor în cazul suspendării sau limitării activității școlare, ca urmare a efectelor pandemiei Covid-19.

Pentru a putea beneficia de a aceste dispoziții copii nu trebuie să aibă mai mult de 12 ani sau 26 de ani, în cazul copiilor cu dizabilități. Doar unul dintre părinți poate beneficia de aceste zile libere. Atât părintele biologic, cât și adoptatorul sau persoana care are copilul în plasament, pot beneficia de aceste prevederi.

Aceste dispoziții se aplică inclusiv în ipoteza în care programul școlar va fi redus ca frecvență.

Angajatorul este obligat să acorde zile libere plătite pe întreaga durată de limitare sau suspendare a activității didactice, în baza unei cereri depuse de părinte, însoțită de copia certificatului de naștere al copilului și de declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte.

Pentru fiecare zi liberă se achită o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază aferent unei zile, limitată la maximum 75% din salariul mediu brut, corespunzător unei zile lucrătoare. Această indeminizație este supusă impozitării și contribuțiilor și se decontează de către Stat.

Cererea de decontare se depune în termen de maximum 30 de zile de la data plății impozitului și contribuțiilor, iar plata se realizează în termen de maximum 15 zile calendaristice.

Neacordarea zilelor libere se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.000 lei, pentru fiecare persoană, limitată la maximum 20.000 lei.

Se acordă zile libere părinților în cazul suspendării sau limitării activității școlare! was last modified: august 31st, 2020 by Daniel Moreanu

Vă recomandăm:

Despre autor:

Daniel Moreanu

Daniel Moreanu

Este avocat în cadrul Baroului București și doctor în drept.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter