Persoanele prejudiciate prin fapte anticoncurențiale vor putea solicita despăgubiri

21 oct. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 135
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Este de așteptat ca litigiile colective împotriva întreprinderilor care acționează anticoncurențial să crească pentru acoperirea prejudiciilor cauzate persoanelor fizice sau juridice, în legatură cu achiziția de produse sau servicii.

La finalul săptămânii precedente a fost publicată o Ordonanță de Urgență prin care orice persoană care a suferit un prejudiciu prin încalcărea, de către o întreprindere sau asociații de întreprinderi, a normelor în materia concurenței, va putea solicita despăgubiri. Întreprinderea este orice entitate care desfășoară activitate economică ce constă în oferirea de bunuri sau servicii.

În anul 2017 a fost publicată o Ordonanță similară, ce a fost aprobată printr-o lege, care însă a fost declarată neconstituțională, printr-o decizie a Curții Constituționale publicată în luna iulie a.c. Pentru a evita amenzi din partea Comisiei Europene de minimum 1,8 milioane EUR, Guvernul a adoptat o noua Ordonanță de Urgență pentru acoperirea unui vid legislativ.

Scopul acestei Ordonanțe este descurajarea unor activități anticoncurențiale cu impact asupra ocupării forței de muncă, creșterii economice, a competitivității și a capacității de inovare a firmelor românești.

Este de așteptat ca în baza acestei Ordonanțe de Urgență să apară litigiile colective prin care persoanele care au suferit un prejudiciu în materia concurenței să solicite de la întreprinderile în cauză, plata de despăgubiri precum și dobânda aferentă. Orice cumpărător direct sau indirect poate formula astfel de acțiuni, iar instanța de judecată are dreptul de a estima cota de suprapreț, respectiv diferența dintre prețul plătit în realitate și prețul care ar fi trebuit achitat în absența unei încălcări a legislației.

Instanța de judecată are dreptul de a estima cuantumul prejudiciului, iar în ipoteza unor carteluri se prezumă prin lege un prejudiciu de 20% din prețul produselor sau serviciilor.

Litigiile vor fi soluționate de către Tribunalul București, soluția putând fi atacată cu Apel la Curtea de Apel și cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Neprezentarea de probe, distrugerea sau lipsa conformării cu măsurile dispuse de instanța de judecată pot atrage amenzi între 500 și 5.000 de lei pentru persoane fizice și între 0,1% și 1% din cifra de afaceri realizată în anul anterior pentru persoane juridice.

Termenul de prescripție pentru astfel de acțiuni este de cinci ani, iar întreprinderile care au încălcat normele în materie de concurență răspund în mod solidar pentru prejudiciul cauzat.

Dispozitiile de procedură se aplică retroactiv începând cu acțiunile introduse din data de 26 dcembrie 2014.

Persoanele prejudiciate prin fapte anticoncurențiale vor putea solicita despăgubiri was last modified: octombrie 21st, 2020 by Daniel Moreanu

Vă recomandăm:

Despre autor:

Daniel Moreanu

Daniel Moreanu

Este avocat în cadrul Baroului București și doctor în drept.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter