A fost publicată O.U.G. a programului „Noua casă”! Urmează normele metodologice

13 aug. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 398
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

„Noua casă” permite achiziționarea de locuințe noi, cu o valoare de maximum 140.000 EUR și un avans de minimum 15%. Normele metodologice de aplicare urmează să fie publicate în cel mult 30 de zile. Cu aproximativ 96%, România se află pe primul loc în U.E. în privința procentului populației care locuiește în case cumpărate.

La finalul săptămânii trecute, după mai multe versiuni prezentate public, a fost publicată Ordonanța de Urgența a Guvernului privind modificarea programului „Prima casă” din anul 2009, devenit în luna aprilie a acestui an „O familie, o casă”, pentru ca acum să fie redenumit „Noua casă”. Normele metodologice de aprobare ale noii Ordonanțe urmează să fie publicate în termen de maximum 30 de zile, adică până la începutul lunii septembrie 2020.

Printre modificările cele mai importante se numără aceea conform căreia pentru locuințele noi, adică acelea care au fost finalizate cu cel mult 5 ani anterior cererii de finanțare, valoarea maximă finanțată este de 140.000 EUR, din care avansul minim este de 21.000 EUR (15%). În categoria locuințelor noi se includ și acelea supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, ce au fost recepționate cu cel mult 5 ani anterior cererii de finanțare. Statul, prin Ministerul Finanțelor Publice, va garanta maximum 60% din finanțarea acordată de instituția de credit.

Pentru locuințele vechi, valoarea finanțată poate fi de maximum 70.000 EUR, iar într-un asemenea caz, procentul avansului care trebuie achitat de către cumpărător este de minimum 5%.

În ipoteza în care contractul de vânzare este rezoluționat ca urmare a viciilor ascunse ale locuinței, cumpărătorul are dreptul de a beneficia de o a doua locuință garantată în cadrul programului, numai dacă primul credit a fost stins.

În cazul rambursării anticipate înainte de împlinirea unui termen de 5 ani, nu se va percepe comision de rambursare anticipată. Locuințele achiziționate în cadrul programului nu pot fi înstrăinate timp de 5 ani.

Pentru a putea beneficia de dispozițiile noii Ordonanțe, persoana fizică nu trebuie să dețină, singură sau împreună cu soțul ori soția, mai mult de o locuință mai mare de 50 m.p. suprafață utilă.

Conform datelor Eurostat, aproximativ 96% din populația României locuiește în case pe care le deține în proprietate, cel mai mare procent din Uniunea Europeană, procentul mediu fiind de aprox. 70%. Prin comparație, în Germania procentul este de aproximativ 51%.

A fost publicată O.U.G. a programului „Noua casă”! Urmează normele metodologice was last modified: august 13th, 2020 by Daniel Moreanu

Vă recomandăm:

Despre autor:

Daniel Moreanu

Daniel Moreanu

Este avocat în cadrul Baroului București și doctor în drept.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter