Calitatea în construcții. Obligații cu privire la consultanți și supervizori!

30 sept. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 332
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Prin noua lege se instituie obligații în sarcina consultanților și a supervizorilor, în vederea responsabilizării acestora în cadrul proiectelor finanțate din fonduri publice, în special a celor din fonduri europene.

De curând a fost modificată Legea privind calitatea în construcții. Consultanții și supervizorii sunt incluși în mod expres în categoria factorilor implicați în ceea ce privește asigurarea calității în construcții, alături de, spre exemplu: diriginți de șantier, proiectanți, executanți, verificatori de proiecte, producători de materiale de construcții, etc.

Este de reținut că anterior acestei modificări, consultanții nu aveau obligații și responsabilități concrete și, prin urmare, tragerea lor la răspundere era imposibilă.

Conform expunerii de motive a noi Legi, consultanții cărora le sunt transferate drepturile de a verifica respectarea calității lucrării de către proiectanți și executanți, fie nu aveau în practică angajați pentru toate specialitățile, fie nu dețineau personal suficient, fie nu sesizau investitorului neconformitațile, ceea ce conducea la prelungirea termenelor de execuție.

Astfel, prin noile modificări, se introduce obligația solidară a consultanților și supervizorilor cu proiectanții si executanții în privința proiectelor finanțate din fonduri publice sau din împrumuturi externe.

Se introduc noi obligații pentru consultanți și supervizori, precum: angajarea de specialiști în toate domeniile de consultanță, asigurarea unui nivel de calitate al cerințelor, participarea la toate fazele de execuție, întocmirea de rapoarte zilnice către investitor, în perioada de execuție și trimestriale, în perioada de garanție. Prin noua lege, consultantul va raspunde în mod solidar cu dirigintele de șantier pentru asigurarea nivelului de calitate.

Se introduce obligația pentru consultanți sau supervizori de a încheia polițe de asigurare de răspundere profesională, alături de proiectanți și specialiști atestați tehnico-profesional sau autorizați.

În termen de 60 de zile, autoritățile publice vor încheia acte adiționale la contractele existente pentru proiectele derulate din fonduri publice, prin care să fie inserate în contracte aceste noi obligații.

Prin această lege se urmărește limitarea cazurilor de întârziere a finalizării proiectelor finanțate din fonduri europene prin responsabilizarea consultanților care dețin pârghiile de constrângere în relația cu proiectantul și executantul lucrării.

Calitatea în construcții. Obligații cu privire la consultanți și supervizori! was last modified: septembrie 30th, 2020 by Daniel Moreanu

Vă recomandăm:

Despre autor:

Daniel Moreanu

Daniel Moreanu

Este avocat în cadrul Baroului București și doctor în drept.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter