Modificări majore în privința SRL-urilor! A fost eliminată interdicția de a fi asociat unic în mai multe societăți comerciale

7 iul. 2020
Articol UJ Premium
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 464
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

La finalul săptămânii trecute a fost promulgată și imediat publicată, în Monitorul Oficial, Legea nr. 102/2020 care aduce modificări majore în ceea ce priveste SRL-urile înmatriculate în România.

Anterior acestor modificări, o persoană fizică sau juridică nu putea fi asociat unic în mai multe societăți comerciale cu răspundere limitată, iar un SRL cu un asociat unic nu putea fi, la rândul său, asociat unic al unui alt SRL. Încălcarea acestei interdicții putea conduce la dizolvarea societății de către Ministerul Finanțelor Publice sau orice altă persoană interesată.

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Legea care elimină această interdicție a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial în data de 02 iulie 2020, și va intra în vigoare în termen de trei zile de data publicării.

Asadar, începând cu data de 05 iulie 2020, o persoană fizică sau juridică, poate fi asociat unic în mai multe SRL-uri, aceasta constituind o modificare majoră față de dispozițiile legale în vigoare până acum.

Această lege a fost respinsă de la promulgare de Președintele României în luna ianuarie a.c., fiind solicitată reexaminarea, având în vedere că, în opinia Președintelui, ar crește riscul evaziunii fiscale. Ulterior, legea a fost atacată de către Guvern la Curtea Constituțională, la finalul lunii aprilie, obiecția de neconstituționalitate fiind respinsă la jumătatea lunii iunie.

Tot prin această lege a fost eliminată și interdicția de a avea înregistrate în același imobil mai multe societăți decât numărul încăperilor spațiului în cauză. Astfel, până acum, spre exemplu, într-un apartament cu două camere puteau avea sediul social cel mult două societăți. Prin aceeași lege și această interdicție a fost eliminată.

Totodată, cu privire la avizul din partea asociației de proprietari, care era necesar în situația stabilirii sediului social într-un imobil de locuințe colective (blocuri cu mai multe apartamente), noua lege elimină și interdicția obținerii acestui acord dacă administratorul emite o declarație pe propria răspundere că nu desfășoară activități la sediul social.

Modificări majore în privința SRL-urilor! A fost eliminată interdicția de a fi asociat unic în mai multe societăți comerciale was last modified: iulie 13th, 2020 by Daniel Moreanu

Vă recomandăm:

Despre autor:

Daniel Moreanu

Daniel Moreanu

Este avocat în cadrul Baroului București și doctor în drept.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter