Hărțuirea morală la locul de muncă se sancționează cu amendă de la 10.000 la 15.000 lei!

20 aug. 2020
Vizualizari: 997
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

O nouă lege sancționează hărțuirea morală la locul de muncă cu amendă de la 10.000 la 15.000 lei.

Recent a fost publicată o nouă lege prin care au fost modificate mai multe dispoziții legale privind sancționarea formelor de discriminare, precum și asigurarea egalității între bărbați și femei.

Conform noii legi, constituie faptă de hărțuire morală la locul de muncă, orice acțiune exercitată de către un superior ierarhic, un subaltern și/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, care are drept scop degradarea condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității angajatului, manifestat prin conduită ostilă sau nedorită, comentarii verbale, acțiuni sau gesturi.

Hărțuirea morală la locul de muncă va fi sancționată cu amendă de la 10.000 la 15.000 lei, iar neluarea de către angajator a măsurilor necesare în vederea prevenirii hărțuirii morale, inclusiv prin inserarea în regulamentul intern a unor prevederi privind sancționarea disciplinară a unor asemenea cazuri, se sancționează cu amendă de la 30.000 la 50.000 lei.

Stabilirea de către angajator a unor măsuri prin care angajații sunt determinați sau îndemnați să săvârșească acte de hărțuire morală se sancționează cu amendă de la 50.000 la 200.000 lei.

Totodată, în data de 27 iulie 2020, a intrat în vigoare o nouă lege prin care a fost modificat Codul Muncii. Începând cu data respectivă, orice faptă de discriminare directă sau indirectă, respectiv hărțuire la locul de muncă, va fi sancționată cu amendă de la 1.000 la 20.000 lei. Nu va fi considerată discriminare existența unor cerințe profesionale esențiale și determinante, dacă/și în măsura în care acestea sunt legitime și proporționale.

Hărțuirea morală la locul de muncă se sancționează cu amendă de la 10.000 la 15.000 lei! was last modified: august 20th, 2020 by Daniel Moreanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Daniel Moreanu

Daniel Moreanu

Este avocat în cadrul Baroului București și doctor în drept.
A mai scris: