Interviu cu noul Decan al Baroului Timiș, Sergiu I. Stănilă
Nicolae Cîrstea: Am onoarea, dle Decan. Mă bucur să vorbim la foarte scurt timp după momentul alegerilor de la Baroul Timiș. Ce ne puteți spune, la cald, despre alegerea făcută de către colegii dumneavoastră, și anume alegerea în calitatea de decan?
Sergiu I. Stănilă: Bună seara, dle Președinte! Vă mulțumesc încă o dată că îmi dați prilejul să mă exprim prin intermediul dumneavoastră și prin intermediul proiectului pe care dumneavoastră îl realizați. Despre alegerile derulate în cadrul Baroului Timiș ce aș putea să spun, după cea de-a doua convocare, care a avut loc în data de 21 noiembrie 2016? Sunt copleșit, sunt onorat, sunt surprins pozitiv de modalitatea în care colegii mei, avocații din Baroul Timiș, au înțeles să răspundă acestei convocări, au înțeles să-și exercite una dintre atribuțiile profesionale.
Sunt surprins de numărul mare de avocați prezenți la cea de-a doua convocare a adunării generale elective, unde cvorumul minim cerut de lege era de o treime, ceea ce înseamnă în cifre aprox. 280 de avocați. Cu toate acestea au fost prezenți peste 440 de avocați din Baroul Timiș.
Nicolae Cîrstea: Felicitări și din partea noastră! Cât de grea, cât de complexă a fost campania? Cu ce gust rămâneți după aceste săptămâni în care s-a derulat campania pentru aceste alegeri?
Sergiu I. Stănilă: Să știți că la momentul la care a început această campanie nu-mi imaginam absolut deloc că va fi o campanie grea. Ceea ce este greu este ceea ce începe de acum încolo, pentru că trebuie să ne punem în aplicare ideile, proiectele cu care ne-am prezentat în fața colegilor. Nu-mi imaginam că ar putea fi o campanie grea, întrucât consideram ideea de campanie ca fiind o dezbatere bazată pe discuții, pe răspunsuri la întrebări, pe inițiative care să fie prezentate în fața colegilor.
Nicolae Cîrstea: Să înțelegem că a fost un pic diferită față de perspectiva pe care o aveați înainte de campania electorală.
Sergiu I. Stănilă: Așa este. A fost total diferită. Este prima campanie de acest gen la care particip și am rămas cu un ușor gust amar datorită modalității în care contracandidați de-ai mei sau susținători ai lor au înțeles să se comporte.
Nicolae Cîrstea: Înțeleg că nu vreți să intrați foarte mult în amănunte și vă păstrați doar aceste opinii și acest gust amar.
Sergiu I. Stănilă: Nu, nu vreau să intru în amănunte, pentru că totul s-a încheiat. Am concluzionat cu satisfacție că oamenii nu pot fi mințiți.
Nicolae Cîrstea: De când începe exercitarea efectivă a mandatului dumneavoastră?
Sergiu I. Stănilă: Mandatul de decan începe în data de 6 decembrie 2016.
Nicolae Cîrstea: Deci de Sf. Nicolae.
Sergiu I. Stănilă: Exact.
Nicolae Cîrstea: Veniți și cu un cadou în această zi specială pentru colegii dumneavoastră sau îl pregătiți?
Sergiu I. Stănilă: Va fi o ședință festivă în acest sens, bănuiesc, iar cadoul pe care o să-l ofer colegilor mei, cu ghilimelele de rigoare, va fi proiectul cu care am candidat și începutul punerii în practică a ideilor și direcțiilor pe care le-am promovat.
Nicolae Cîrstea: După 6 decembrie, care ar fi primele idei pe care le-ați dori concretizate?
Sergiu I. Stănilă: Cred că ar trebui să definitivăm noțiunea de transparență. Eu am lucrat, împreună cu colegii mei, la acest lucru, încă de acum doi ani ne-am apucat de acest proiect, și cred că ar trebui definitivat. Am prezentat în proiectul meu direcțiile în acest sens. Cred că ar trebui să stabilim un program de manifestări științifice pentru anul care vine, capitol la care Baroul Timiș este deficitar. Și, bineînțeles, să începem încet-încet să discutăm și despre celelalte chestiuni, inclusiv despre modalitatea în care avocații din Baroul Timiș urmează să fie reprezentați la nivelul UNBR.
Nicolae Cîrstea: La nivelul profesiei de avocat, din punctul dumneavoastră de vedere care este lucrul pe care vi l-ați dori rezolvat? La nivel de profesie în general, nu neapărat de barou sau de centru INPPA. Care sunt problemele care preocupă în modul cel mai important profesia și pe care dumneavoastră personal credeți că ar trebui rezolvate în perspectivă?
Sergiu I. Stănilă: Dacă ar trebui să sintetizez, problemele cu care se confruntă profesia de avocat astăzi – și aici am să mă refer exclusiv la Baroul Timiș – cred că ar trebui să lucrăm în principal la imaginea pe care corpul profesional o are sau ar trebui să o aibă pe eșichierul juridic în care participăm. Și aici bineînțeles că putem detalia, să discutăm de relația cu instanțele de judecată, să discutăm despre relația cu celelalte instituții publice cu care interacționăm, să discutăm despre poziția avocatului, până la urmă, în raport cu toate aceste entități.
Nicolae Cîrstea: Deși sunteți și cadru didactic, v-am simțit în această perioadă în care vă cunosc mult mai apropiat de profesia de avocat. Ce înseamnă pentru dumneavoastră să fiți avocat, dle Decan?
Sergiu I. Stănilă: Ar trebui să fac o scurtă precizare: sunt și cadru didactic al Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, și avocat, din același an, respectiv 1999, anul în care am terminat cursurile acestei prestigioase instituții de învățământ superior juridic din România. Bineînțeles că, asumându-mi acest rol și intrând în această competiție, pe primul loc trebuie să fie profesia de avocat. Nu mi-am negat calitatea de cadru didactic niciodată și nu o să fac acest lucru, însă cred că atunci când discutăm despre organizarea profesiei de avocat nu ar trebui să distingem între universitari și neuniversitari. Ar trebui să vorbim strict despre avocați și despre interesele lor.
Nicolae Cîrstea: D-le Decan, vă mulțumesc. Așteptăm cu nerăbdare data de 6 decembrie, în care veți stabili în ședința despre care vorbeați direcțiile imediat următoare, pe care sperăm să le putem populariza și pe universuljuridic.ro.
Sergiu I. Stănilă: Vă asigur de întreaga noastră colaborare pe viitor și vă mulțumesc încă o dată pentru că mi-ați dat ocazia să discut cu dumneavoastră astăzi.