Avem un președinte care are o deschidere la nivel inter-profesional foarte largă, context în care cred că vom avea numai beneficii de pe urma acestor alegeri

18 sept. 2019
Vizualizari: 779

Nicolae Cîrstea: Bine vă regăsim, domnule decan Sergiu Stănilă, la cea de-a doua ediție a conferinței „Specialiști de referință despre problemele actuale în Codurile României”, astăzi, 14 septembrie 2019, Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara.

Sergiu Stănilă: Mulțumesc, bine ați revenit la Timișoara, dle Cîrstea!

Nicolae Cîrstea: Care sunt concluziile ediției din acest an a conferinței noastre, acum aproape de finalul evenimentului?

Sergiu Stănilă: Un eveniment cel puțin la fel de reușit ca și precedentul – de altfel am și decis ca denumirea conferinței organizate astăzi de Baroul Timiș, UNBR, în colaborare cu Editura Universul Juridic, să se constituie ca o ediție a doua a evenimentului organizat pentru prima dată în anul 2018. Un eveniment mai reușit în primul rând datorită prezenței mult mai numeroase a colegilor avocați, a unor colegi magistrați care, iată, pentru prima dată, spun eu, vin într-un număr semnificativ și participă la evenimentul nostru.

Nicolae Cîrstea: Evenimentul a stat și sub egida ajutorării a doi dintre colegii dumneavoastră din barou – dați-ne câteva amănunte.

Sergiu Stănilă: Da, din păcate, avem doi colegi într-o situație deosebită, cu probleme medicale destul de grave, un coleg care a suferit un accident vascular cerebral undeva în luna aprilie, recuperarea decurge destul de greu; o colegă care, de asemenea, suferă de o maladie, se pare, incurabilă – context în care am decis ca, pe lângă alte gesturi pe care le-am făcut în mod individual sau chiar și în numele Baroului Timiș, în perioada care a trecut, am decis ca toate încasările de la acest eveniment, fiind constituite atât din taxa de participare la conferință, cât și din donațiile pe care participanții la conferință le-au oferit, să fie donate celor doi colegi în mod egal.

Nicolae Cîrstea: Baroul Timiș are un nou consiliu, sigur că sunt destul de mulți colegi din vechiul consiliu, dar și câțiva colegi noi. Este o nouă viziune în interiorul consiliului Baroului Timiș? Se continuă proiectele începute de vechiul consiliu? Care este atmosfera, în primul rând?

Sergiu Stănilă: Avem, dacă nu mă înșel, un număr de patru colegi noi, care au fost aleși membri a Consiliului Baroului Timiș la alegerile care au avut loc în primăvara acestui an. Viziunea și proiectele pe care le-am început, să spun așa, în vechiul consiliu, le continuăm. Nu este vorba despre o viziune nouă, însă este vorba despre oameni entuziaști, oameni cu putere de muncă, mulți tineri, respectiv trei din cei patru colegi sunt oameni tineri, sub 40 de ani, oameni care se implică. În mod plăcut am fost surprins cu ocazia acestui eveniment, foarte mulți dintre colegii mei, membri ai Consiliului Baroului Timiș, s-au implicat trup și suflet în organizarea acestui eveniment și au fost alături de noi.

Nicolae Cîrstea: Avem două examene de admitere în profesie în acest an 2019, aprox. 100 de noi colegi care vor intra în barou. Ce greutăți presupune asta pentru conducerea Baroului Timiș și cum le veți rezolva?

Sergiu Stănilă: Nu știu în ce măsură vom întâmpina greutăți suplimentare față de cele pe care le avem acum. Este un număr impresionant de tineri absolvenți ai facultăților de drept, care au promovat examenul de admitere în profesia de avocat de anul acesta, în Baroul Timiș, spre pildă, în sesiunea septembrie 2019 au intrat 77 de tineri viitori avocați stagiari. Nu cred că ne vom confrunta cu greutăți deosebite; crește, în schimb numărul colegilor pentru care Baroul Timiș oferă o serie întreagă de facilități, servicii, beneficii, chiar, aș putea spune, pentru a-i ajuta la început de profesie și nu numai, în exercitarea profesiei de avocat.

Nicolae Cîrstea: Acum aprox. două luni au fost alegeri în profesia de avocat. Avem, la nivelul UNBR o nouă comisie permanentă, din care faceți parte; de asemenea, un nou consiliu; o nouă conducere, un nou președinte al uniunii. Cum privește avocatul Sergiu Stănilă, decanul Baroului Timiș, noua componență a UNBR și noua viziune care probabil se fundamentează din ce în ce mai mult?

Sergiu Stănilă: Eu am considerat că momentul iunie 2019, la nivelul UNBR, a însemnat un restart. Au fost înlocuiți oameni, au fost înlocuite generații, au fost înlocuite idei, au fost înlocuite concepții. Este adevărat, fără să blamez tot ce s-a făcut în trecut, pentru că, în mod evident, lucurile bune trebuie menținute și continuate, perpetuate; lucrurile mai puțin bune trebuie îndreptate. Apreciez, totuși, că actuala conducere a UNBR poate să răspundă mai bine necesităților profesiei de avocat astăzi. Avem un președinte tânăr, avem un președinte cu o viziune foarte largă; avem un președinte care are o deschidere la nivel inter-profesional foarte largă, context în care cred că vom avea numai beneficii de pe urma acestor – să le numim așa – alegeri care au generat prezența oamenilor în fruntea UNBR.

Nicolae Cîrstea: Ce atribuții are avocatul Sergiu Stănilă în interiorul comisiei permanente și cum va reușit să le pună în aplicare?

Sergiu Stănilă: În calitate de membru al comisiei permanente dețin în primul rând funcția de secretar al acestui organism al UNBR, context în care îmi revine misiunea de a verifica toate materialele și toate punctele care se află pe ordinea de zi a fiecărei ședințe de consiliu, puncte și materiale de pe ordinea de zi care îmi sunt transmise de personalul tehnic; îmi revine misiunea de a întocmi un raport, de a propune soluții la fiecare dintre problemele ridicate și, nu în ultimul rând, în calitatea mea de membru al comisiei permanente, îmi revine gestionarea problemelor pe care le întâmpină confrații avocați din barourile Arad și Timiș.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi lucrurile pe care vi le doriți rezolvate la sfârșitul acestui mandat, în interiorul Comisiei Permanente?

Sergiu Stănilă: În primul rând mi se pare esențială transparența la nivelul UNBR, de altfel din prima zi a mandatului meu de decan am încercat să transpun în practică aceste deziderate cu care am candidat – cred că am și reușit – și mi se pare absolut firesc astăzi ca tot ce face UNBR pentru profesie, pentru fiecare avocat în parte, să fie reflectat în modul cel mai transparent posibil. Apoi există, evident, o serie întreagă de proiecte care trebuie continuate; există acest INPPA, care a dovedit în ultimul timp că între el și INM se poate pune semnul egal din perspectiva modului de organizare și de desfășurare a examenelor, din perspectiva pregătirii profesionale inițiale și continue, unde, însă, din păcate, spun eu, trebuie să lucrăm, trebuie să ne perfecționăm. Și mai sunt, firește, multe alte proiecte, care vor fi dezbătute în interiorul profesiei și apoi vor fi puse în practică.

Nicolae Cîrstea: Un mesaj pentru colegii avocați din Baroul Timiș?

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Sergiu Stănilă: Să continue să răspundă pozitiv tuturor invitațiilor și tuturor inițiativelor pe care le avem în interiorul Consiliului Baroului Timiș, pentru că din prima zi a mandatului și până în ultima nu vom face altceva decât să stăm în slujba avocatului.

Nicolae Cîrstea: Un mesaj pentru colegii din afara Baroului Timiș?

Sergiu Stănilă: Pentru colegii din afara Baroului Timiș, respectiv pentru confrații membri ai UNBR, le mulțumesc pentru încrederea pe care mi-au acordat-o desemnându-mă în calitate de membru al Comisiei Permanente și le promit că nu mă voi abate de la țelurile pe care le-am avut, le am și le voi avea atâta timp cât voi îndeplini, efemer, aceste atribuții, să le spun așa, administrative.

Nicolae Cîrstea: Consiliul Baroului Timiș a statuat un nivel destul de ridicat al evenimentelor care se desfășoară aici, în Timișoara. Care este următorul eveniment pe care-l aveți în vedere și dacă ne puteți da câteva amănunte?

Sergiu Stănilă: Așa este, am propus Consiliului Baroului Timiș, la momentul la care am fost ales decan, o agendă de evenimente și m-am bucurat pentru că colegii mei, la acel moment și ulterior, au răspuns pozitiv acestor inițiative ale mele și iată că suntem în măsură să apreciem și mă bucur că vine din partea terților acest lucru, că evenimentele organizate de Baroul Timiș sunt de o înaltă ținută. Următoarea serie de evenimente care va fi organizată de Baroul Timiș sunt generate, sunt ocazionate de sărbătorirea Zilei Baroului Timiș, respectiv la 25 ianuarie 2020, când vom împlini 145 de ani de la atestarea, pentru prima dată, a Camerei Avocaților Timișoara, când am planificat, am propus, de asemenea, un întreg program, foarte amplu, care va conține o conferință, un eveniment social, tradiționalul bal al avocaților, ședința solemnă a Baroului Timiș, în care punctăm momentele cele mai importante din decursul profesiei; ne elogiem, premiem, chiar, colegii pentru rezultatele deosebite obținute. Evident că urmează a se stabili toate detaliile acestui eveniment și a modului de organizare a sa, care nu va fi unul ușor.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc foarte mult.

Sergiu Stănilă: Mulțumesc și eu.

 

Avem un președinte care are o deschidere la nivel inter-profesional foarte largă, context în care cred că vom avea numai beneficii de pe urma acestor alegeri was last modified: octombrie 1st, 2019 by Sergiu I. Stănilă

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Sergiu I. Stănilă

Sergiu I. Stănilă

Este doctor în drept, lector universitar titular în cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității de Vest Timișoara, decanul Baroului Timiș și practician în insolvență.
A mai scris: