Protejarea prin legi clare a secretului profesional – implicaţii pentru profesia de avocat

3 mai 2018
Vizualizari: 2098
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Vă spun și eu bine vă găsim din nou, dle decan Sergiu Stănilă, cu o delegație consistentă de la Baroul Timiș, dacă vreți să ni-i prezentați pe colegii dumneavoastră, de la stânga la dreapta…

Sergiu Stănilă: Bine v-am găsit și noi, dle Cîrstea, mulțumesc pentru invitație. Am să încerc să îmi prezint colegii cu care astăzi reprezentăm Baroul Timiș la Congresul Avocaților 2018. Încep cu dna av. Mihaela Mîrșu, membru în consiliul de administrație al filialei Timiș a Casei de Asigurări a Avocaților; dl av. Florin Covaci; dl av. Cezar Obârșie; dl av. Călin Bot, membru în consiliul Baroului Timiș și, totodată, membru în Consiliul UNBR; și mai tânărul nostru coleg avocat, dl Rez Ovidiu.

Nicolae Cîrstea: Cum se prezintă prima zi de congres după părerea dumneavoastră? Cum au fost dezbaterile, cum au fost invitații care v-au adresat un cuvânt în festivitatea de deschidere?

Sergiu Stănilă: Sincer să fiu, mă așteptam la un congres cu o temperatură mult mai înaltă, raportat la ultimele evenimente dezbătute în mass-media, la ultimele protocoale și alte asemenea, mai mult sau mai puțin desecretizate, însă am constatat, totuși, că prima zi a congresului a fost una decentă, chiar liniștită, aș putea spune. Într-adevăr, cuvântul de început a aparținut reprezentanților unor instituții cu care UNBR și avocații, în mod special, colaborează în exercitarea profesiei – este vorba despre Ministrul Justiției, reprezentanții asociațiilor magistraților, a fost decanul Facultății de Drept din cadrul Universității București, au fost prezenți foști miniștri ai Justiției – ne-am bucurat, evident, de prezența acestora, sperăm într-o conlucrare în vederea rezolvării problemelor pe care, încă, profesia de avocat le prezintă.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc. O să începem cu colega dumneavoastră – un cuvânt pentru acest congres, doamna avocat, proiecte pentru acest congres? Ce v-ați dori, cum v-ați dori să se finalizeze acest congres pentru profesia de avocat și, poate, pentru Baroul Timiș.

Mihaela Mîrșu: Bună seara. Evident că mi-aș dori să se finalizeze acest congres cu adoptarea unor decizii pentru profesia de avocat care să asigure o bună funcționare a acesteia în continuare, atât pentru UNBR, cât și pentru Baroul Timiș. Apreciez că s-au discutat subiecte interesante, care privesc atât în prezent profesia de avocat, cât și suscită interes pentru viitorul derulării acestei profesii, cum ar fi secretul profesional în cadrul profesiei de avocat.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc. Dacă vreți să-i dați microfonul și colegului dumneavoastră, pentru a ne spune, poate, ce proiecte de pe agenda congresului v-au atras atenția, care sunt lucrurile foarte interesante propuse de Baroul Timiș sau de ceilalți colegi din țară.

Florin Kovacs: Au fost aspecte deosebit de interesante, care au atras atenția asupra pericolului în care se află profesia de avocat, asupra limitării și știrbirii atribuțiilor profesiei de avocat și preluării acestor atribuții, care până mai ieri erau în portofoliul avocatului și, încet, încet, pe nesimțite, sunt preluate de alte profesii paralele. Or, pozițiile care au fost luate în congres, așa cum spunea și dl decan, au atras atenția asupra acestui fenomen, inclusiv raportat la fenomenul pe care-l vedem la barourile din Franța și reacțiile sunt pe măsură. Eu cred că temperatura acestui congres va crește, începând chiar cu încheierea unui nou protocol, așa cum anunțase dl ministru …. acela de a avea o poziție tranșantă, pentru că, inclusiv cum spunea colegul Baco de la Alba, avocații s-au învățat să tacă la toate agresiunile venite din afara profesiei. Or, această poziție trebuie schimbată, noi trebuie să avem reacții, iar, pe de altă parte, această unitate a profesiei de avocat trebuie reinventată. Pentru că în momentul de față nu cred că este extrem de simțitoare, extrem de vizibilă această unitate. Cred că cu toții vom pleca cu mai multe argumente, mai multe idei pentru a le transpune colegilor care ne-au delegat în acest congres și care au anumite așteptări de la prezența noastră la acest congres, în sensul de a nu fi doar prezenți fizic, și a avea și câte o poziție față de tot ceea ce s-a întâmplat.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc. Dle Cezar Obîrșie, un congres tematic, secretul profesional, este motiv de îngrijorare cu privire la acest secret profesional în activitatea avocațială?

Cezar Obîrșie: În principiu, noi apreciem că, în ceea ce ne privește pe noi, în mod evident, pentru că profesia noastră, prin statutul pe care-l avem și ceea ce clienții pe care-i reprezentăm se așteaptă de la noi este exact secretul profesional. Este exact secretul pe care dumnealor doresc să-l aibă în relația cu avocatul. Ei vin și spun avocatului toate problemele pe care le au. Și atunci, în mod evident, și acest secret profesional trebuie să-i dăm, până la urmă, în primul rând prin lege, importanța necesară. De asemenea, cred că trebuie să-i dăm importanța și, așa cum spuneau și colegii mei, și ceea ce se dorește de la Congresul Avocaților este exact acest aspect, al siguranței profesiei de avocat. Pentru că, până la urmă, dacă, cum se discuta că există aceste protocoale și că și avocatul poate fi înregistrat în reprezentarea clientului său, atunci, în mod evident, profesia de avocat este în pericol.

Nicolae Cîrstea: Dle Călin Bot, inițiative, proiecte pe agenda congresului. Ceva idei care vin de la Baroul Timiș pentru dezbaterile congresului?

Călin Bot: Bună seara. În primul rând, eu sunt extrem de încântat de tema acestui congres – secretul profesional – și cred că este o temă foarte bine nimerită în aceste zile, având în vedere că discutăm despre niște știri care țin prima pagină a ziarelor. Și anume, în acest moment se fac verificări la sediul avocatului președintelui Statelor Unite. Cred că, atâta vreme cât secretul profesional nu va fi mult mai bine protejat prin legi clare în România, profesia de avocat va avea de pierdut. În momentul de față, faptul că consiliem clienții nu este, sub nici o formă, bine văzut de celelalte organe, care reușesc, prin natura muncii lor, să contribuie la realizarea proceselor. Eu cred că inclusiv Codul de Procedură Penală trebuie modificat, astfel încât toate informațiile care sunt prezentate avocatului și care nu exced și nu ating naturi litigioase sau chiar unele fapte de natură penală trebuie foarte, foarte bine protejate prin noi texte legale. Eu cred că aceasta este cheia avocaturii și a continuării și căutării în continuare a prestigiului avocaturii – păstrarea secretului profesional. Vă mulțumesc.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc și eu. Dle Ovidiu Rez, primul congres la care participați? Vă văd destul de tânăr.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Ovidiu Rez: Da, sunt avocat stagiar, e primul congres la care particip.

Nicolae Cîrstea: Cum vi s-au părut lucrările congresului până la această oră?

Ovidiu Rez: Extraordinar de potrivite, pentru moment. Aș putea să spun, extrem de sincer, că m-a împins curiozitatea să ajung la acest congres, să văd cu ochii mei și să simt pulsul lucrărilor. Pot spune că, în perspectiva mea, un subiect la fel de interesant ca și secretul profesional ar fi imaginea avocatului în societatea românească, dar mai ales imaginea avocatului în ceea ce privește celelalte profesii juridice, deoarece, în opinia mea, imaginea avocatului ar trebui să fie în perspectiva altor persoane mult mai sus decât este în momentul de față. Și, în opinia mea, acesta este unul dintre lucrurile care ne trage în jos, ca profesie.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi așteptările dumneavoastră, ca tânăr avocat, de la ceea ce ar trebui să vă ofere profesia, organele profesiei, conducerea barourilor, pentru ca activitatea dumneavoastră să fie făcută așa cum trebuie?

Ovidiu Rez: Pe această cale chiar vreau să laud conducerea Baroului Timiș pentru modalitatea exemplară în care se comportă cu noi, și tinerii avocați, dar cu toți ceilalți avocați din barou. Mi se pare că este o transparență extraordinară și nu m-am așteptat, în niciun caz, la așa ceva, când am ajuns în profesia aceasta. Dar, la nivel național, aș putea să spun, exact cum și distinsul coleg a precizat mai devreme, în ceea ce privește protocolul încheiat cu UNBR, se poate spune că onorariile prevăzute acolo sunt extrem de mici, iar munca avocatului care prestează un serviciu din oficiu nu este îndeajuns de… suma nu este satisfăcătoare în niciun caz.

Nicolae Cîrstea: Dle decan Sergiu Stănilă, un cuvânt de încheiere. Nu știu, gânduri pe care le aveți după acest congres? Ce sperați să se întâmple în urma rezoluțiilor care vor fi adoptate?

Sergiu Stănilă: Sperăm ca să trecem și la pasul doi. Vreau să vă spun că, în interiorul UNBR, în ciuda foarte multor critici care vin de la colegi din țară, se lucrează. Există, în cadrul Consiliului UNBR, în cadrul comisiei permanente, oameni care se implică, există comisii, există persoane care lucrează pe proiecte de lege, care lucrează pe proiecte destinate profesiei de avocat. Ceea ce trebuie să facem, însă – s-au vehiculat foarte multe probleme: secretul profesional, protecția avocatului, protecția dreptului clientului pe care avocatul îl reprezintă, relația avocat-instanță de judecată, relația avocat-client, relația avocat-putere legiuitoare – cred că trebuie să facem pasul doi, respectiv să ne facem auziți și să obținem rezultate. Se fac foarte multe demersuri, până acum, din păcate, pe foarte multe probleme punctuale – ele nu au avut rezultate. Există foarte multe demersuri – colegul meu a vorbit aici de onorariile avocaților care prestează asistență judiciară în cauzele din oficiu. Onorariile sunt foarte mici, sunt derizorii, chiar, de foarte multe ori. Foarte mulți judecători, chiar și derizorii fiind, le reduc, astfel încât ajung să fie insignifiante. Demersurile pe care până acum UNBR le-a făcut pe lângă Ministerul Justiției nu au avut niciun rezultat, dl vicepreședinte Petruț Ciobanu știu că are o corespondență intensă cu Ministrul Justiției pe această temă, din păcate până acum, din partea Ministerului de Justiție nu există un feed-back pozitiv pentru noi.

Și ceea ce vreau să remarc, apropo de tinerețea colegului meu, vreau să vă spun că Baroul Timiș a reușit să facă un pas important în 2012 și un pas final în 2016, scăzând foarte mult media de vârstă a membrilor consiliului Baroului Timiș, și vedeți că în continuare mergem pe aceeași politică – încercăm să ne promovăm colegii mai tineri, să-i aruncăm în focul acestei lupte, pentru a vedea ce înseamnă și pentru a lupta pentru interesele profesiei de avocat. Vă mulțumesc.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc tuturor.

Protejarea prin legi clare a secretului profesional – implicații pentru profesia de avocat was last modified: iunie 13th, 2018 by Sergiu I. Stănilă

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Sergiu I. Stănilă

Sergiu I. Stănilă

Este doctor în drept, lector universitar titular în cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității de Vest Timișoara, decanul Baroului Timiș și practician în insolvență.
A mai scris: