În profesia de avocat trecerea de la teorie la practică este foarte directă

15 iul. 2016
Vizualizari: 2569
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu dl prof și în același timp avocat, Sergiu Stănilă. Povestim, în interiorul proiectului nostru Maratonul Facultăților de Drept, despre studenți, viața studențească, lucrurile care s-au schimbat de atunci de când am făcut noi facultatea, față de lucrurile care se întâmplă acum. Povestim, de asemenea, despre avocatură, provocările avocatului de astăzi, un brand în avocatură cât de greu se construiește.

Bine vă regăsim la Timișoara!

Sergiu Stănilă: Bine ați venit la Timișoara din nou. Îmi face o mare plăcere și onoare, în același timp, să vă avem oaspeți în aceste zile. Despre lucruri frumoase, deci, în general povestim: studenți, provocările avocaturii, studenții de ieri, studenții de astăzi. Ce pot să spun? Dacă m-aș raporta strict la perioada în care am parcurs eu cursurile facultății cu perioada de astăzi, există, în mod evident, diferențe substanțiale, raportat în primul rând la numărul de studenți mult mai mare astăzi decât în anii ’90-2000, când am urmat eu cursurile Facultății de Drept, la posibilitățile pe care le au studenții, mult mai multe astăzi față de posibilitățile și deschiderile pe care le oferea Facultatea de Drept în anii ’90-2000. Evident, și dezavantaje: Astăzi este foarte greu pentru un student să acceadă pe piața juridică, raportat, pe de o parte la examenele foarte grele de admitere în profesie – atât în profesia de magistrat, cât și în profesia de avocat –, examenele sunt foarte dure, selectează, într-adevăr, pe cei mai buni studenți. Firește, sunt examene de admitere și în alte profesii – notar, executor judecătoresc –, însă, în mod cert, accesul este mai dificil.

Nicolae Cîrstea: Interacționați cu studenții dumneavoastră atât la cursuri, unde, să zicem, este mai formală această interacțiune, cât și la seminarii, unde este mai directă. Cu ce ar trebui să rămână studenții după 4 ani de facultate, pentru a-și apropria un succes în profesiile juridice? Care ar fi reperele după acești 4 ani de facultate?

Sergiu Stănilă: Într-adevăr, susțin și cursuri și seminarii la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Cred că dacă în urmă cu mulți ani studentul era suficient să rămână cu principiile juridice, cu regulile generale care guvernează fiecare ramură de Drept, astăzi trebuie să facă puțin mai mult: trebuie să depună un efort personal mai mare, astfel încât să înmagazineze cât mai multe cunoștințe, pentru ca apoi să le poată valorifica în profesia în care accede. În mod evident, și astăzi studentul trebuie să învețe practic, trebuie să știe să aplice, pentru că, cumva, trecerea de la partea teoretică, de la cei 4 ani de studiu, la partea practică, după ce promovează examenul de admitere, în profesia de avocat, este destul de bruscă. Cel puțin, dacă m-aș raporta strict la avocatură – nu vreau să vorbesc de profesia de magistrat pentru că nu cunosc foarte multe detalii –, însă la profesia de avocat trecerea este foarte directă. El, odată intrat în avocatură, la momentul la care devine avocat stagiar, va fi pus în fața unei provocări, va fi pus să redacteze o acțiune, va fi pus să ofere o consultanță, poate, context în care trebuie să aibă o bază teoretică foarte solidă.

Nicolae Cîrstea: Vă dedicați într-o măsură importantă avocaturii. Pentru această profesie, de avocat, având în vedere că se apropie în câteva luni examenul de admitere în profesie, care sunt lucrurile pe care ar trebui să le aibă în vedere un student când se gândește să devină avocat?

Sergiu Stănilă: În primul rând trebuie să fie, repet, foarte bine pregătit teoretic, pentru că examenul este unul esențialmente teoretic – examenul de admitere în profesia de avocat. Apoi, atunci când alege această profesie pentru desăvârșirea sa ulterioară finalizării facultății, trebuie în primul rând să o îndrăgească. Poate nu știe foarte multe studentul – aici este și rolul nostru, al cadrelor didactice și al practicienilor cu care studentul interacționează pe perioada facultății, al practicienilor cu ajutorul cărora va parcurge anumite stadii de practică, mai mari sau mai scurte, în fine – aici este rolul nostru, repet, rolul de a-i prezenta nu neapărat avantajele profesiei, ci frumusețile profesiei, a-i prezenta punctele de interes care să-l determine pe student să aleagă profesia de avocat.

Nicolae Cîrstea: Cât de greu se construiește un nume în avocatură, un brand în profesia de avocat?

Sergiu Stănilă: Destul de greu, mai ales astăzi. Destul de greu, pentru că marea majoritate a clienților – spunea un profesor de-al meu foarte drag mie, pe vremuri – doresc să câștige un proces. Or, într-un proces, în mod evident, cineva pierde, cineva câștigă. Și atunci, brandul acesta este susținut mai mult de rezultate la momentul la care devii avocat și mai puțin de pregătirea ta teoretică. Sens în care, pentru un proaspăt avocat, pentru un avocat stagiar este foarte greu să-și construiască – singur aș spune chiar imposibil, în cazul în care activează în mod independent, singur este aproape imposibil să-și construiască un brand de renume într-un termen mediu, chiar.

Nicolae Cîrstea: Ce adaugă, alături de aceste dificultăți pentru crearea unui brand în lumea avocaturii avocatura din provincie? Simțiți niște diferențe foarte mari față de avocatura care se practică în București, cu privire la clientelă, potențialul financiar pe care-l au clienții? Care sunt, practic, dificultățile avocaturii făcute în afara Bucureștiului?

Sergiu Stănilă: Există diferențe, în mod evident, față de avocatura practicată în București. Cred că în București ponderea cea mai mare, dacă ne raportăm strict la criteriul financiar, avocatura de business, avocatura de consultanță și mai puțin avocatura de litigii, avocatura de bară, cum era ea denumită în trecut. În provincie, cel puțin în Timișoara, ponderea este exact inversă. Aici marea majoritate a avocaților din cadrul Baroului Timiș practică avocatura de litigii și mult mai puțin avocatura de consultanță. De asemenea, criteriul financiar este unul important, în mod evident potențialul financiar al Timișoarei – și cred că concluzia mea este valabilă și pentru alte zone din țară – este inferior Bucureștiului, ceea ce face ca și în avocatură să se simtă diferențe considerabile.

Nicolae Cîrstea: Domnule prof, domnule avocat Sergiu Stănilă, vă mulțumesc pentru această interacțiune, pentru mesajul pe care l-ați transmis către lumea juridică, către studenții dumneavoastră. Spre să ne regăsim în curând la Timișoara, să discutăm lucruri importante și pozitive.

Sergiu Stănilă: Cu mare drag, oricând. Apreciem preocuparea dumneavoastră pentru lumea juridică și pentru studenții facultăților de Drept. Vă mulțumesc.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
În profesia de avocat trecerea de la teorie la practică este foarte directă was last modified: iulie 14th, 2016 by Sergiu I. Stănilă

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Sergiu I. Stănilă

Sergiu I. Stănilă

Este doctor în drept, lector universitar titular în cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității de Vest Timișoara, decanul Baroului Timiș și practician în insolvență.
A mai scris: