Sunt convins că acest parteneriat va continua, pentru că este în beneficiul ambelor părți

3 oct. 2018
Vizualizari: 979

Nicolae Cîrstea: 15 septembrie 2018, Aula magna a Universității de Vest din Timișoara, dle decan Sergiu Stănilă, o nouă ediție a unor conferințe interesante pe care le organizați aici, de această dată specialiști de referință despre probleme actuale în codurile României.

Sergiu Stănilă: Așa este. Mulțumesc pentru ocazia acordată de a spune câteva cuvinte despre acest eveniment. Este a doua conferință organizată de Baroul Timișoara anul acesta, ea face parte din ciclul evenimentelor pe care noi le organizăm anual pentru pregătirea continuă a avocaților.

Nicolae Cîrstea: Invitați de referință, ca să spunem așa, din doctrina și practica judiciară românească. Dacă ne puteți da câteva detalii despre aceștia, despre cine a conferențiat astăzi la conferința organizată de Baroul Timiș în parteneriat cu Editura Universul Juridic.

Sergiu Stănilă: Așa este, cum am spus  și în deschiderea acestui eveniment, am mulțumit în primul rând Grupului Editorial Universul Juridic, fără eforturile căruia această manifestare probabil nu era posibilă, teoreticieni și practicieni ai dreptului, juriști desăvârșiți, oameni de o calitate morală ridicată – am avut astăzi onoarea și plăcerea, în același timp, de a-i avea alături de noi pe dl prof. univ. dr. av. Valeriu Stoica, pe dl prof. univ. dr. av. Gheroghiță Mateuț, pe dl prof. univ. dr. av. Mihai Hotca, pe dl judecător dr. Mihail Udroiu și pe dl conf. univ. dr. av. Mircea Ursuța.

Nicolae Cîrstea: Cum au primit colegii, care este feedback-ul la cald, la sfârșitul acestei conferințe?

Sergiu Stănilă: Cred că pozitiv, calitatea temelor, frumusețea dezbaterilor – cred că au fost ingrediente suficiente pentru ca toți cei care au participat în cvasi-totalitatea lor, avocați din Baroul Timiș, dar și avocați din Baroul Arad, avocați din Baroul București, am avut alături de noi și judecători, procurori – cred că toți au emis un feedback pozitiv despre organizarea acestui eveniment.

Nicolae Cîrstea: V-am întrebat și la edițiile anterioare ale conferințelor organizate împreună despre cum merg lucrurile în Baroul Timiș. Vă apropiați cu pași repezi de împlinirea a doi ani de mandat. Cum sunt lucrurile după doi ani aici, la Baroul Timiș? Ce ați reușit să implementați, cu ce ați reușit să veniți în întâmpinarea colegilor avocați?

Sergiu Stănilă: Așa este, am mai discutat pe această temă. Între timp am mai progresat, pentru că am pus în practică foarte multe proiecte dintre cele pe care ni le-am propus atunci când, împreună cu echipa care a fost alături de mine – și este în continuare – am decis să candidăm și să ne implicăm în activitatea baroului, în rezolvarea unor probleme care din  punctul nostru de vedere nu-și găseau rezolvare suficientă la momentul respectiv. Au fost o serie întreagă de proiecte. Ultimul, ieri, spre pildă, am inaugurat o aplicație pe platforma internă, dedicată accesului exclusiv al membrilor Baroului Timiș, posibilitatea de a plăti taxele și contribuțiile datorate bugetului baroului și UNBR și, respectiv, sistemului propriu de asigurări sociale, cu cardul bancar. Mai sunt o serie întreagă de alte proiecte, saitul oferă foarte multe facilități, ușurează munca unui avocat, este plin de informații la zi, pune în prim-plan informații pe care noi le afișăm despre evenimente, am reușit să facem și câteva lucrări de renovare, atât la sediul baroului, cât și în spațiul pe care-l utilizăm în incinta Palatului Dicasterial. Am montat, spun eu, cel mai modern tablou al avocaților din țară, în incinta Palatului Dicasterial, care preia în format electronic și gestionează informații despre toți avocații activi care se află în tabloul avocaților cu drept de exercitare a profesiei din Baroul Timiș.

Sunt multe proiecte, încă sunt și altele pe ordinea de zi, în derulare unele dintre ele. Ne facem, în continuare, treaba, acesta este și motivul pentru care, repet, ne-am implicat în această activitate.

Nicolae Cîrstea: Cum se vede avocatura românească în anul Centenarului de aici, din partea de vest a României, din Timișoara?

Sergiu Stănilă: Cred că la fel cum se vede și din alte părți ale țării, problemele sunt aceleași, atât cele pe care le întâlnim în relația cu clientul, cât și cele pe care le întâlnim cu ceilalți parteneri cu care interacționăm profesional, instituțional, în înfăptuirea actului de justiție. Și avocații din Timiș întâmpină aceleași dificultăți – de ordin financiar, de ordin instituțional, de ordin procedural, dacă doriți – ca și ceilalți avocați.  Nu sunt chestiuni foarte diferite. Ceea ce cred că nu am reușit – nu neapărat să ating, pentru că până la urmă nu era un obiectiv care ținea doar de mine –, nu am reușit să creez acea coeziune între avocați și corpul profesional. Și aceasta – am mai spus-o și cu alte ocazii, în alte interviuri – și datorită faptului că în prezent, din păcate, avocatura nu mai este doar o profesie; este, în cele mai multe cazuri, un business.

Nicolae Cîrstea: Ați reușit să aveți astăzi alături de dumneavoastră și reprezentanți ai parchetului, dar și destul de mulți judecători. Se știe că magistrații lipsesc de regulă la aceste reuniuni profesionale. De această dată, iată că au fost alături de dumneavoastră.

Sergiu Stănilă: Da, eu cred că calitatea lucrărilor care au fost prezentate în programul conferinței, numele invitaților care au fost prezenți astăzi alături de noi – au fost motivele pentru care magistrații, într-adevăr, au venit astăzi alături de noi. Se fac demersuri și la nivel instituțional, între Baroul Timiș și reprezentanții instanțelor de judecată, am inițiat chiar anul acesta o serie de întâlniri profesionale cu conducerea tribunalului în special. Ne bucurăm de o deschidere foarte largă la această instanță, restul se mișcă mai încet, dar să sperăm că în viitor lucrurile se așează de la sine.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc și eu, dle decan, pentru acest parteneriat frumos. Lucrurile, iată, au evoluat pozitiv și în relaționarea instituțională între barou și Editura Universul Juridic. Cred că am reușit și reușim să facem în continuare lucruri importante pentru colegii dumneavoastră.

Sergiu Stănilă: Așa este, sunt convins că acest parteneriat va continua, pentru că este în beneficiul ambelor părți și, întotdeauna, cu oameni de calitate se fac lucruri de calitate.

Nicolae Cîrstea: Mulțumiți din partea noastră și colegilor avocați și corpului profesional al baroului!

Sergiu Stănilă: Le transmit. Mulțumesc.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Sunt convins că acest parteneriat va continua, pentru că este în beneficiul ambelor părți was last modified: octombrie 3rd, 2018 by Sergiu I. Stănilă

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Sergiu I. Stănilă

Sergiu I. Stănilă

Este doctor în drept, lector universitar titular în cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității de Vest Timișoara, decanul Baroului Timiș și practician în insolvență.
A mai scris: