Schimbarea este una de bun augur, pentru că în primul rând elimină posibilele incompatibilități care au existat și în trecut

9 dec. 2019
Vizualizari: 1255

Nicolae Cîrstea: Intercontinental, 5 octombrie 2019, suntem împreună cu secretarul Comisiei Permanente a UNBR, dl Sergiu Stănilă. Dle decan, bine ne regăsim, de această dată la Congresul Avocaților, axat pe problemele Casei de Asigurări a Avocaților.

Sergiu Stănilă: Vă mulțumesc, bine v-am regăsit și eu, dle Cîrstea!

Nicolae Cîrstea: Casa de Asigurări a Avocaților ridică intense discuții în profesia de avocat. Ați putea să ne transmiteți care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, reperele acestor discuții? De ce preocupă atât de mult profesia de avocat discuțiile în legătură cu Casa?

Sergiu Stănilă: Pe de o parte, lipsa de transparență acută, până la un anumit punct, în trecut; pe de altă parte, poate teama unor colegi în legătură cu viitorul lor, respectiv în legătură cu certitudinea pensiei pe care urmează a o încasa la un moment dat. acestea  au fost principalele ingrediente a tot ceea ce s-a întâmplat până acum, atât în acest congres, cât și în congresele anterioare.

Nicolae Cîrstea: Sunteți, alături de alți colegi din București, dar și din țară, promotorul unei noi viziuni cu privire la multe aspecte din interiorul profesiei de avocat. Care este viziunea dumneavoastră cu privire la schimbările pe care le doriți în ceea ce privește Casa de Asigurări a Avocaților?

Sergiu Stănilă: În mod evident, nu am promovat niciodată ideea de a schimba doar de dragul de a schimba ceva. Întotdeauna am fost adeptul continuității, atât în materie de proiecte, cele care s-au dovedit a fi viabile, cât și în materia oamenilor – cei care au performat într-un anumit domeniu trebuie lăsați în continuare să performeze. Evident că, atunci când s-au identificat greșeli, am fost adeptul soluțiilor, am fost adeptul înlocuirilor acolo unde este cazul, politică pe care o promovez atât în ceea ce privește Baroul Timiș, cât și în ceea ce privește atribuțiile mele în cadrul organelor de conducere ale UNBR.

Nicolae Cîrstea: Pe 4 octombrie 2019, Comisia Permanentă a UNBR a ales noul director al INPPA în persoana dlui profesor Dan Oancea. Câteva opinii, din punctul dumneavoastră de vedere, la cald, în ceea ce privește această alegere și lucrurile pe care le are INPPA de implementat în interiorul profesiei de avocat?

Sergiu Stănilă: În mod evident, schimbarea este una benefică, independent de numele celui care a fost însărcinat cu această competență. Schimbarea este una de bun augur, pentru că în primul rând elimină posibilele incompatibilități care au existat și în trecut. De altfel, și dl președinte Traian Briciu a început ședința de Comisie Permanentă afirmând că nu va mai putea continua în această calitate datorită noii calități, aceea de președinte al UNBR. În mod evident, INPPA are nevoie de o reformă și sperăm, suntem convinși, cel puțin până în acest moment, că noul director, desemnat de Comisia Permanentă, dl prof univ. dr. av. Dan Oancea va fi în stare să aplice această reformă, evident, cu concursul celor care se vor implica în acest proiect, cu concursul membrilor Comisiei Permanente și al tuturor oamenilor de bine – să-i numesc așa, generic.

Nicolae Cîrstea: INPPA funcționează, pe de altă parte, sub umbrela Comisiei Permanente. Cu siguranță, unii dintre membrii Comisiei Permanente au câteva idei formate cu privire la viitorul INPPA și al proiectelor pe care trebuie să le implementeze. Dacă ne puteți spune câteva dintre aceste idei pe care vi le doriți implementate la nivelul INPPA.

Sergiu Stănilă: INPPA funcționează, într-adevăr, sub umbrela Comisiei Permanente de o perioadă bună de timp, datorită faptului că mandatul vechii conduceri a INPPA a expirat, pe de o parte; dar și datorită faptului  că normele din statutul INPPA, din regulamentul de funcționare al INPPA sunt unele, în opinia mea, care nu se mai potrivesc realităților actuale. În ceea ce privește dezvoltarea Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, cum spuneam și anterior, lucrurile care au adus acest institut în locul în care se află astăzi trebuie menținute – și aici aș puncta examenul de admitere, mai puțin ceea ce s-a întâmplat anul acesta din punct de vedere al gradului de dificultate. Însă, în mod evident, în același timp sunt necesare schimbări în ceea ce privește pregătirea și perfecționarea continuă a avocaților – mă refer aici la sistemul de cursuri, sistemul de conferințe, sistemul care atrage avocați definitivi. Sunt necesare schimbări și în ceea ce privește pregătirea inițială, pregătirea stagiarilor, să depășim odată acele momente în care stagiarii sunt chemați pentru a li se preda diverse chestiuni teoretice fără accent pe practică, de a plăti niște cursuri doar pentru a bifa niște puncte, doar pentru a bifa niște statistici, pentru ca ulterior să susțină un examen de promovare a acestui institut. Lucrurile trebuie schimbate, suntem în era tehnologiei; suntem în era în care există foarte multe baze de date, suntem în era în care există foarte mulți furnizori pe piață; de asemenea, servicii – context în care, cred eu, și INPPA, este imperios necesar să se adapteze acestei noi direcții.

Nicolae Cîrstea: Sunteți pentru prima dată membru al Comisiei Permanente; aveți și această însărcinare, a secretariatului Comisiei Permanente. Cum vedeți, după câteva luni, activitatea Comisiei Permanente a UNBR? Care sunt lucrurile pe care le-ați reușit până acum și care sunt cele care sunt foarte aproape de a fi implementate?

Sergiu Stănilă: Am contribuit, alături de ceilalți colegi ai mei, la asigurarea unei transparențe în ceea ce privește activitatea Comisiei Permanente, pornind de la publicarea ordinii de ședință și a convocatorului de ședință pe saitul UNBR, chestiune care se va întâmpla de la următoarea ședință a acestui organism de conducere al UNBR. Am contribuit, de asemenea, alături de colegii mei, la necesitatea emiterii unui comunicat după finalizarea ședinței Comisiei Permanente, tot pentru transparență, comunicat care de asemenea este adus la cunoștința tuturor avocaților din România. Sunt proiecte, sunt idei, evident, unele le discutăm în contradictoriu, le votăm în mod democratic, în mod independent; ne facem treaba, atribuțiile Comisiei Permanente sunt aceleași, activitatea în general este aceeași, volumul de muncă este același, însă văd cu bun augur prezența unor colegi tineri, unor colegi noi în acest organism de conducere, pentru că și UNBR trebuie să întinerească, trebuie să se dezvolte, cum spuneam, și din direcțiile pe care le-am menționat anterior.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc mult, dle Sergiu Stănilă și vă doresc succes inclusiv la nivelul Comisiei Permanente a UNBR, succes pe care, din câte constatăm, îl aveți la nivelul Baroului Timiș, care a reușit să implementeze o serie de idei și proiecte care au dus notorietatea și imaginea Baroului Timiș la un nivel foarte important în rândul barourilor și al avocaturii românești.

Sergiu Stănilă: Vă mulțumesc!

Schimbarea este una de bun augur, pentru că în primul rând elimină posibilele incompatibilități care au existat și în trecut was last modified: decembrie 9th, 2019 by Sergiu I. Stănilă

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Sergiu I. Stănilă

Sergiu I. Stănilă

Este doctor în drept, lector universitar titular în cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității de Vest Timișoara, decanul Baroului Timiș și practician în insolvență.
A mai scris: