152 views
Anul acesta, la data de 25 octombrie 2017, sărbătorim pe bătrânul continent, a patra ediţie a Zilei Europene a Avocaţilor.
Ziua Europeană a Avocaţilor sărbătoreşte statul de drept, rolul intrinsec al profesiei de avocat în propria apărare, precum şi valorile comune ale avocaţilor şi contribuţia la sistemul judiciar[1].
Prima ediţie a avut loc la data de 10 Decembrie 2014, cu tema Confidenţialitatea Avocat-Client, a doua ediţie la data de 10 Decembrie 2015, cu tema Libertatea de Exprimare, în timp ce cea de-a treia ediţie a avut loc la data de 10 decembrie 2016, cu tema Accesul la Justiţie şi rolului acesteia ca misiune centrală a profesiei.
Tema aleasă pentru acest an este „Avocaţii şi evoluţia digitală: în ce fel poate transformarea digitală să îmbunătăţească relaţia dintre cetăţean şi avocat”[2], alegerea fiind justificată de apariţia unor noi realităţi, cum sunt inteligenţa artificială, algoritmii, învăţarea mecanică şi interacţiunea om-maşină, cu care avocaţii se confruntă sau trebuie să se confrunte în activitatea profesională.
Cum activitatea profesională a avocatului trebuie analizată dintr-o triplă perspectivă, respectiv relaţia avocat – client, avocat – organ judiciar/instanţă de judecată şi, nu în ultimul rând, avocat – avocat, tema aleasă pentru acest an suscită un deosebit interes.
Acestea sunt câteva dintre argumentele pentru care Consiliul Baroului Timiş, având în vedere Manualul Zilei Europene a Avocaţilor 2017 elaborat de Consiliul Barourilor Europene[3], precum şi îndemnul Uniunii Naţionale a Barourilor din România[4], care a pus la dispoziţia noastră traducerea în limba română a Manualului, a aprobat în şedinţa din data de 3 octombrie 2017 realizarea broşurii Baroul Timiş. Avocaţii în e-voluţie. În ce fel poate transformarea digitală să îmbunătăţească relaţia dintre cetăţean şi avocat, dedicată Zilei Europene a Avocaţilor 2017, avocaţilor din cadrul Baroului Timiş, avocaţilor din cadrul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, avocaţilor europeni, organelor de conducere ale profesiei şi, nu în ultimul rând justiţiabililor şi organelor judiciare/instanţelor de judecată.
Broşura se doreşte a fi rezultatul viziunii avocaţilor din Baroul Timiş asupra temei propuse, mulţumind pe această cale colegilor care au înţeles să se dedice realizării fiecărui material în parte.
Responsabilitatea pentru conţinutul materialelor publicate revine exclusiv autorilor, Baroul Timiş neasumându-şi nici un fel de răspundere în acest sens.
Broşura se aduce la cunoştinţa justiţiabililor prin publicare în format electronic pe website-ul www.baroul-timis.ro şi se distribuie în acelaşi format tuturor Barourilor din România, organelor de conducere ale profesiei de avocat, precum şi organelor judiciare/instanţelor de judecată din raza de activitate a Baroului Timiş.
La mulţi ani Avocaţilor Europeni!
* Este extras din broșura „Baroul Timiș. Avocații în e-voluție. În ce fel poate transformarea digitală să îmbunătățească relația dintre cetățean și avocat”.
[1] Manualul Ziua Europeană a Avocaţilor 2017, 25 Octombrie 2017, Avocaţii şi evoluţia digitală. În ce fel poate transformarea digitală să îmbunătăţească relaţia dintre cetăţean şi avocat, elaborat de CCBE.
[2] Autor Thierry Wickers, Preşedintele Comitetului privind viitorul profesiei de avocat şi al serviciilor juridice din cadrul Consiliului Barourilor Europene.
[3] www.ccbe.eu.
[4] http://www.unbr.ro/in-vederea-organizarii-zilei-europene-a-avocatilor-din-25-octombrie-2017-publicam- manualul-ccbe-cu-indrumari-pentru-organizarea-de-evenimente-cu-tema-avocatii-si-evolutia-digitala-in-ce-fel/