Baroul Timiş. Avocaţii în e-voluţie. În ce fel poate transformarea digitală să îmbunătăţească relaţia dintre cetăţean şi avocat

Anul acesta, la data de 25 octombrie 2017, sărbătorim pe bătrânul continent, a patra ediţie a Zilei Europene a Avocaţilor.

Ziua Europeană a Avocaţilor sărbătoreşte statul de drept, rolul intrinsec al profesiei de avocat în propria apărare, precum şi valorile comune ale avocaţilor şi contribuţia la sistemul judiciar[1].

Prima ediţie a avut loc la data de 10 Decembrie 2014, cu tema Confidenţialitatea Avocat-Client, a doua ediţie la data de 10 Decembrie 2015, cu tema Libertatea de Exprimare, în timp ce cea de-a treia ediţie a avut loc la data de 10 decembrie 2016, cu tema Accesul la Justiţie şi rolului acesteia ca misiune centrală a profesiei.

Tema aleasă pentru acest an este Avocaţii şi evoluţia digitală: în ce fel poate trans­formarea digitală să îmbunătăţească relaţia dintre cetăţean şi avocat”[2], alegerea fiind jus­tifi­cată de apariţia unor noi realităţi, cum sunt inteligenţa artificială, algoritmii, învăţarea mecanică şi interacţiunea om-maşină, cu care avocaţii se confruntă sau trebuie să se confrunte în activitatea profesională.

Cum activitatea profesională a avocatului trebuie analizată dintr-o triplă perspectivă, respectiv relaţia avocat – client, avocat – organ judiciar/instanţă de judecată şi, nu în ultimul rând, avocat – avocat, tema aleasă pentru acest an suscită un deosebit interes.

Acestea sunt câteva dintre argumentele pentru care Consiliul Baroului Timiş, având în vedere Manualul Zilei Europene a Avocaţilor 2017 elaborat de Consiliul Barourilor Europene[3], precum şi îndemnul Uniunii Naţionale a Barourilor din România[4], care a pus la dispoziţia noastră traducerea în limba română a Manualului, a aprobat în şedinţa din data de 3 octombrie 2017 realizarea broşurii Baroul Timiş. Avocaţii în e-voluţie. În ce fel poate transformarea digitală să îmbunătăţească relaţia dintre cetăţean şi avocat, dedicată Zilei Europene a Avocaţilor 2017, avocaţilor din cadrul Baroului Timiş, avocaţilor din cadrul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, avocaţilor europeni, organelor de conducere ale profesiei şi, nu în ultimul rând justiţiabililor şi organelor judiciare/instanţelor de judecată.

Broşura se doreşte a fi rezultatul viziunii avocaţilor din Baroul Timiş asupra temei pro­puse, mulţumind pe această cale colegilor care au înţeles să se dedice realizării fiecărui material în parte.

Responsabilitatea pentru conţinutul materialelor publicate revine exclusiv autorilor, Baroul Timiş neasumându-şi nici un fel de răspundere în acest sens.

Broşura se aduce la cunoştinţa justiţiabililor prin publicare în format electronic pe website-ul www.baroul-timis.ro şi se distribuie în acelaşi format tuturor Barourilor din România, organelor de conducere ale profesiei de avocat, precum şi organelor judiciare/in­stanţelor de judecată din raza de activitate a Baroului Timiş.

La mulţi ani Avocaţilor Europeni!


* Este extras din broșura „Baroul Timiș. Avocații în e-voluție. În ce fel poate transformarea digitală să îmbunătățească relația dintre cetățean și avocat”.


[1] Manualul Ziua Europeană a Avocaţilor 2017, 25 Octombrie 2017, Avocaţii şi evoluţia digitală. În ce fel poate transformarea digitală să îmbunătăţească relaţia dintre cetăţean şi avocat, elaborat de CCBE.


[2] Autor Thierry Wickers, Preşedintele Comitetului privind viitorul profesiei de avocat şi al serviciilor juridice din cadrul Consiliului Barourilor Europene.


[3] www.ccbe.eu.


[4] http://www.unbr.ro/in-vederea-organizarii-zilei-europene-a-avocatilor-din-25-octombrie-2017-publicam- manualul-ccbe-cu-indrumari-pentru-organizarea-de-evenimente-cu-tema-avocatii-si-evolutia-digitala-in-ce-fel/