Baroul Timiş. Avocaţii în e-voluţie. În ce fel poate transformarea digitală să îmbunătăţească relaţia dintre cetăţean şi avocat

26 oct. 2017
Vizualizari: 991

Anul acesta, la data de 25 octombrie 2017, sărbătorim pe bătrânul continent, a patra ediție a Zilei Europene a Avocaților.

Ziua Europeană a Avocaților sărbătorește statul de drept, rolul intrinsec al profesiei de avocat în propria apărare, precum și valorile comune ale avocaților și contribuția la sistemul judiciar[1].

Prima ediție a avut loc la data de 10 Decembrie 2014, cu tema Confidențialitatea Avocat-Client, a doua ediție la data de 10 Decembrie 2015, cu tema Libertatea de Exprimare, în timp ce cea de-a treia ediție a avut loc la data de 10 decembrie 2016, cu tema Accesul la Justiție și rolului acesteia ca misiune centrală a profesiei.

Tema aleasă pentru acest an este Avocații și evoluția digitală: în ce fel poate trans­formarea digitală să îmbunătățească relația dintre cetățean și avocat”[2], alegerea fiind jus­tifi­cată de apariția unor noi realități, cum sunt inteligența artificială, algoritmii, învățarea mecanică și interacțiunea om-mașină, cu care avocații se confruntă sau trebuie să se confrunte în activitatea profesională.

Cum activitatea profesională a avocatului trebuie analizată dintr-o triplă perspectivă, respectiv relația avocat – client, avocat – organ judiciar/instanță de judecată și, nu în ultimul rând, avocat – avocat, tema aleasă pentru acest an suscită un deosebit interes.

Acestea sunt câteva dintre argumentele pentru care Consiliul Baroului Timiș, având în vedere Manualul Zilei Europene a Avocaților 2017 elaborat de Consiliul Barourilor Europene[3], precum și îndemnul Uniunii Naționale a Barourilor din România[4], care a pus la dispoziția noastră traducerea în limba română a Manualului, a aprobat în ședința din data de 3 octombrie 2017 realizarea broșurii Baroul Timiș. Avocații în e-voluție. În ce fel poate transformarea digitală să îmbunătățească relația dintre cetățean și avocat, dedicată Zilei Europene a Avocaților 2017, avocaților din cadrul Baroului Timiș, avocaților din cadrul Uniunii Naționale a Barourilor din România, avocaților europeni, organelor de conducere ale profesiei și, nu în ultimul rând justițiabililor și organelor judiciare/instanțelor de judecată.

Broșura se dorește a fi rezultatul viziunii avocaților din Baroul Timiș asupra temei pro­puse, mulțumind pe această cale colegilor care au înțeles să se dedice realizării fiecărui material în parte.

Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate revine exclusiv autorilor, Baroul Timiș neasumându-și nici un fel de răspundere în acest sens.

Broșura se aduce la cunoștința justițiabililor prin publicare în format electronic pe website-ul www.baroul-timis.ro și se distribuie în același format tuturor Barourilor din România, organelor de conducere ale profesiei de avocat, precum și organelor judiciare/in­stanțelor de judecată din raza de activitate a Baroului Timiș.

La mulți ani Avocaților Europeni!


* Este extras din broșura „Baroul Timiș. Avocații în e-voluție. În ce fel poate transformarea digitală să îmbunătățească relația dintre cetățean și avocat”.

[1] Manualul Ziua Europeană a Avocaților 2017, 25 Octombrie 2017, Avocații și evoluția digitală. În ce fel poate transformarea digitală să îmbunătățească relația dintre cetățean și avocat, elaborat de CCBE.

[2] Autor Thierry Wickers, Președintele Comitetului privind viitorul profesiei de avocat și al serviciilor juridice din cadrul Consiliului Barourilor Europene.

[3] www.ccbe.eu.

[4] http://www.unbr.ro/in-vederea-organizarii-zilei-europene-a-avocatilor-din-25-octombrie-2017-publicam- manualul-ccbe-cu-indrumari-pentru-organizarea-de-evenimente-cu-tema-avocatii-si-evolutia-digitala-in-ce-fel/

Baroul Timiș. Avocații în e-voluție. În ce fel poate transformarea digitală să îmbunătățească relația dintre cetățean și avocat was last modified: octombrie 26th, 2017 by Sergiu I. Stănilă

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Sergiu I. Stănilă

Sergiu I. Stănilă

Este doctor în drept, lector universitar titular în cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității de Vest Timișoara, decanul Baroului Timiș și practician în insolvență.
A mai scris: