„Experiența de avocat va aduce plusvaloare în misiunea mea de prorector al Universității de Vest din Timișoara!”. Interviu cu av. dr. Sergiu Stănilă, decan, Baroul Timiș, noul prorector al Universității de Vest din Timișoara

19 nov. 2021
Vizualizari: 1194

Universul Juridic: Stăm de vorbă cu domnul avocat dr. Sergiu Stănilă, decanul Baroului Timiș, noul prorector al Universității de Vest din Timișoara, cel care va fi responsabil cu dezvoltarea patrimoniului și a investițiilor strategice în cadrul Universității.

Sergiu Stănilă: Mulțumesc și eu pentru ocazia oferită!

Universul Juridic: Este firesc să avem o primă întrebare după numirea dumneavoastră în noua funcție: de ce ați acceptat să vă implicați în mediul universitar?

Sergiu Stănilă: Trebuie să precizez faptul că, în realitate, eu sunt implicat în mediul universitar de peste 22 de ani, având deja o carieră didactică la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, carieră care se derulează în paralel cu cariera profesională de avocat. Am acceptat propunerea domnului rector al Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, de a mă alătura echipei executive de conducere a universității, convins fiind că experiența dobândită până acum va reprezenta un element de plusvaloare în activitatea universității, firește, raportat la portofoliul pe care îl voi gestiona.

Universul Juridic: Vă felicităm pentru noua funcție! Este limpede că beneficiați de o bogată experiență și de o bună cunoaștere a activității Universității de Vest din Timișoara. Care ar fi primele măsuri la care vă gândiți în noua postură?

Sergiu Stănilă: În opinia mea, o activitate eficientă, indiferent de poziția pe care o ocupi la un moment dat, presupune o bună organizare, alocarea bugetului de timp corespunzător necesar, un mod de lucru în echipă și o deplină asumare a deciziilor. În acest spirit îmi voi îndeplini misiunea care mi-a fost încredințată în acest moment.

Universul Juridic: A existat o concurență pentru această poziție sau a fost, pur și simplu, vorba despre opțiunea Senatului, a conducerii universității?

Sergiu Stănilă: Nu cred că a existat o concurență. A fost o propunere, o invitație din partea domnului rector al Universității de Vest, prof. univ. dr. Marilen Pirtea. Procedura a presupus respectarea etapelor legale, validarea candidaturii în cadrul Senatului Universității de Vest din Timișoara și apoi numirea mea în funcția de prorector, prin decizia rectorului.

Universul Juridic: Aveți o largă reprezentare, cuprindere și înțelegere a fenomenului juridic din județ, și nu numai, ci și la nivel național, de vreme ce sunteți membru al Comisiei Permanente în cadrul Uniunii Naționale a Barourilor din România. Considerați că acest atu vă va ajuta în noua misiune asumată?

Sergiu Stănilă: Sunt convins că experiența mea de avocat va ajuta foarte mult în această nouă abordare, pentru că toate obiectivele din portofoliul de prorector vor fi urmărite dintr-o perspectivă preponderent juridică. O expertiză acumulată prin soluționarea unor litigii complexe, în care m-am implicat grație activității mele profesionale de avocat, reprezintă un argument indiscutabil.

De asemenea, cred că experiența managerială pe care am acumulat-o în demnitatea de decan al Baroului Timiș începând cu anul 2016, proiectele realizate și implementate, unele chiar unice la nivel național, apreciate de corpul profesional al avocaților, constituie un alt atu prețios pentru această nouă misiune.

Universul Juridic: În virtutea profesiei dumneavoastră, sunteți excedat de sarcini și responsabilități. Veți reuși cu succes să alocați timp suficient acestor noi comandamente? Există deja o echipă managerială creată, cu care puteți construi și duce la bun sfârșit proiectele Universității de Vest?

Sergiu Stănilă: Atunci când mi-a fost transmisă invitația și, implicit, provocarea de a face parte din board-ul Universității, primul lucru la care m-am gândit a fost familia, pe care am și consultat-o de îndată. De ce? Pentru că în mod cert o asemenea responsabilitate impune compromisuri privind bugetul de timp, afectat în plan familial, personal. Cu siguranță, da, răspunsul la întrebarea dumneavoastră este pozitiv! Voi reuși să aloc timp suficient acestor noi obiective, acestor noi competențe. Niciodată nu mi-am asumat obiective și nu am început proiecte noi dacă am considerat că nu le pot gestiona corespunzător, inclusiv din perspectiva bugetului de timp. Atunci când este nevoie, lucrez 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, străduindu-mă să ating cele mai bune rezultate.

În ceea ce privește colectivul cu care voi lucra, voi face parte dintr-o echipă managerială care deja a confirmat, care a atins multe dintre obiectivele propuse, Universitatea de Vest din Timișoara, parte din Consorțiul Universitaria, câștigându-și deja un loc binemeritat în rândul instituțiilor de învățământ superior din România, fiind recunoscută și la nivel internațional.

Voi avea o colaborare directă și continuă cu directorul general administrativ al Universității, cu Departamentul Economic, nu în ultimul rând cu Departamentul Juridic, sub directa coordonare și îndrumare a rectorului Universității de Vest.

Universul Juridic: Înainte de a vă asuma această sarcină, ați reușit să adunați suficiente informații preliminare cu privire la tot ceea ce înseamnă proiectele, programele și resursele Universității?

Sergiu Stănilă: Da, am aceste informații, pentru că deja am experiența câtorva ani în care am asigurat consultanța și reprezentarea juridică a Universității de Vest din Timișoara în multe proiecte, inclusiv în fața instanțelor de judecată, atunci când situația a impus-o. Cunosc obiectivele strategice, obiectivele investiționale, obiectivele de patrimoniu pe care Universitatea de Vest și le-a propus și asumat în acest mandat și sunt gata să particip la realizarea lor.

Universul Juridic: Vă dorim mult succes în noua dumneavoastră misiune!

Sergiu Stănilă: Vă mulțumesc, sper să ne reîntâlnim într-un moment de bilanț, când vom putea analiza împreună pașii parcurși.

„Experiența de avocat va aduce plusvaloare în misiunea mea de prorector al Universității de Vest din Timișoara!”. Interviu cu av. dr. Sergiu Stănilă, decan, Baroul Timiș, noul prorector al Universității de Vest din Timișoara was last modified: noiembrie 19th, 2021 by Sergiu I. Stănilă

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Sergiu I. Stănilă

Sergiu I. Stănilă

Este doctor în drept, lector universitar titular în cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității de Vest Timișoara, decanul Baroului Timiș și practician în insolvență.
A mai scris: