„Vom fi, curând, primul barou digitalizat sută la sută din România!”. Interviu cu av. dr. Sergiu Stănilă, Decanul Baroului Timiș

28 sept. 2021
Vizualizari: 1244

Interviu cu av. dr. Sergiu Stănilă, Decanul Baroului Timiș, cu ocazia Conferinței Specialiști de referință despre problemele actuale în codurile României”, 18 septembrie 2021

Nicolae Cîrstea: Am încheiat cea de-a 4-a ediție a Conferinței Specialiști de referință despre problemele actuale în codurile României, după un an de pauză. Domnule Decan, v-ați dorit să vă revedeți cu colegii din Baroul Timiș față în față, în format fizic. Cum a fost?

Sergiu Stănilă: Da, și am reușit. Mă bucur mult că această conferință a fost, până la urmă, organizată. Am început foarte entuziasmați, dar, pe finalul perioadei, creșterea numărului de cazuri la nivel național și local, efectele pandemiei și măsurile care se pare că vor fi reintroduse de autorități, ne-au descurajat ușor. Până la urmă însă am reușit să organizăm această conferință devenită deja o tradiție, aș putea spune, la Timișoara. Parteneriatul încheiat cu Editura Universul Juridic este absolut benefic, și colegii cred că apreciază foarte mult acest lucru.

Nicolae Cîrstea: Au fost prezente nume importante ale doctrinei și practicii judiciare românești la pupitrul conferinței. Câteva scurte concluzii despre alocuțiunile care au fost prezentate?

Sergiu Stănilă: În primul rând, țin să le mulțumesc invitaților care au prezentat lucrări în cadrul conferinței. A fost remarcabil și mulțumesc tuturor pentru efortul deosebit de a fi prezenți la Timișoara în această perioadă despre care am vorbit și, în al doilea rând, pentru calitatea intervențiilor. De altfel, nu mă așteptam decât la un nivel înalt al lucrărilor care au fost prezentate, actualitatea temelor, profunzimea lor, încă o dovadă în plus că sunt la un nivel foarte ridicat.

Nicolae Cîrstea: Această ediție a marcat și o premieră. L-ați avut la prezidiul conferinței pe președintele Curții de Apel Timișoara, domnul judecător Mircea Crețu. N-am reușit la edițiile anterioare să avem pe cineva de pe plan local ca reprezentant al magistraților, dar am reușit de această dată. De asemenea, și în sală au fost destul de mulți magistrați care au acceptat invitația Baroului Timiș.

Sergiu Stănilă: Da. Un gând și un sentiment special pentru domnul președinte Mircea Crețu, întrucât mi-a fost coleg de promoție. Cred că prezența domniei sale la cârma Curții de Apel Timișoara este un semnal bun pentru organizarea procesului judiciar, pentru organizarea activității instanțelor de judecată din județul Timiș.

Într-adevăr, în sală a fost prezent un număr semnificativ de magistrați de la Judecătoria Timișoara și de la Curtea de Apel Timișoara, cărora, de asemenea, le mulțumesc pentru efort și apreciez că este un semnal pentru deschidere față de profesia de avocat cu care, evident, magistrații nu trebuie să se manifeste ca într-un război sau ca într-un duel, fiind toți parteneri în înfăptuirea actului de justiție în slujba cetățeanului.

Nicolae Cîrstea: De la microfonul conferinței s-a rostit o sintagmă interesantă – baroul digital. Aveți cumva marcă înregistrată aici la baroul Timiș pe această sintagmă sau este un nou proiect? Dați-ne mai multe amănunte, vă rugăm!

Sergiu Stănilă: Așa este, lucrăm la varianta 2.0 a website-ului Baroului Timiș, a platformei interne a Baroului Timiș, și spun eu că, la momentul la care vom finaliza aceste activități, vom fi, într-adevăr, primul barou digitalizat sută la sută din România, sens în care vom oferi relația de colaborare profesională și administrativă dintre avocați și barou și, respectiv, barou și avocat,  exclusiv în format online. Firește, va fi o alternativă la metodele de comunicare clasice, la modalitățile clasice de trimitere a solicitărilor care apar în exercitarea profesiei de avocat și altele pe care le emite baroul, însă vom oferi și această alternativă pentru colegii noștri, pentru a le facilita foarte mult activitatea.

Nicolae Cîrstea: Care a fost viața colegilor avocați în acest un an și jumătate de pandemie? Sunt 18 luni în care viața tuturor, inclusiv cea a avocaților, viața profesională, s-a schimbat. Ce s-a întâmplat în această perioadă la Baroul Timiș și ce perspective sunt?

Sergiu Stănilă: La început am sesizat așa … o ușoară degringoladă la începutul pandemiei. Cred că aceasta nu a fost specifică doar zonei în care ne desfășurăm noi activitatea, ci s-a resimțit la nivel național, însă pe parcurs lucrurile s-au așezat. Pe parcurs, lumea și-a dat seama că activitatea profesională a avocatului continuă. Este adevărat că am avut unele sincope și unele probleme în scurta perioadă în care instanțele nu au funcționat deloc, însă, pe măsură ce activitatea judiciară s-a reluat, și activitatea avocatului s-a derulat în condiții uneori mai restrictive, mai restrânse, aș putea spune, însă lucrurile la modul general au funcționat, nu au stagnat. Firește că sunt și probleme pe care le întâlnim în toată țara, dar cred că per ansamblu situația este una general bună la Timișoara.

Nicolae Cîrstea: Pandemia a adus și această programare pe ore a dosarelor. Cum se întâmplă lucrurile în practică? Se reușește păstrarea și respectarea acestui orar?

Sergiu Stănilă: În principiu, da. Aici aș face o paranteză. Noi am solicitat încă de prin 2013, dacă îmi aduc bine aminte, conducerii instanțelor locale de la acea vreme să încercăm, măcar la nivel experimental, să impunem o programare orară a cauzelor. Ni s-a răspuns că nu se poate. Iată că pandemia a demonstrat că se poate. În general, lucrurile se respectă. Sunt și cazuri excepționale în care estimarea orară pe care o fac colegii noștri judecători nu este una foarte exactă sau nu este atât de exactă pe cât ne-am dori.

Mai apar și unele probleme care țin de specificul muncii avocatului sau profesiei de avocat. În vreme ce judecătorul stă, probabil, în sala de ședință, între ora 8:00 și ora 20:00, dacă sunt ședințe foarte încărcate, avocații pot avea în ziua respectivă mai multe activități profesionale programate – unele de asistență și, respectiv, reprezentare, altele de consultanță juridică, context în care aceștia nu ar putea fi indisponibilizați foarte mult timp într-o sală de judecată pentru a aștepta apelarea orară a cauzei. De aceea, poate că o estimare mai exactă sau care să fluidizeze activitățile avocaților și instanțelor de judecată ar fi benefică pentru toată lumea.

Nicolae Cîrstea: Cum colaborați cu ceilalți participanți la actul de justiție pe plan local și ce ar fi de îmbunătățit sau ce v-ați dori dumneavoastră din perspectiva conducerii baroului Timiș?

Sergiu Stănilă: În principiu, bine. Avem o relație de colaborare bună cu instanțele de judecată în ultimii ani. Au mai apărut sincope în ceea ce privește relația de colaborare profesională și administrativă cu parchetele, sincopele constând uneori în lipsa resurselor financiare pentru plata sumelor datorate pentru asistență judiciară din oficiu sau situații mai noi.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Din cauza pandemiei, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara și-a închis complet activitatea cu publicul și, implicit, cu avocații. Nu putem colabora decât prin corespondență la distanță, care uneori împiedică derularea cu celeritatea dorită, cel puțin a procesului judiciar.

Nicolae Cîrstea: V-ați implicat și la nivel național și sunteți secretarul comisiei permanente a UNBR. Cum se văd lucrurile din această poziție pe care o ocupați? Ați reușit în acești peste doi să vă puneți ideile și proiectele în aplicare? Sunt lucruri pe care doriți să le realizați în perioada următoare?

Sergiu Stănilă: Firește că da. M-am implicat pentru că am considerat că așa trebuie să fac, la fel cum ne-am dedicat foarte mult din timp Baroului Timiș, și am considerat că trebuie să mă comport la fel și la nivel central, la nivelul Uniunii Naționale a Barourilor din România, în condițiile în care colegii mei mi-au acordat această încredere, pe de o parte.

Pe de altă parte, situația nu este neapărat identică, pentru că acolo fac parte dintr-o echipă și, firește, decizia este una a organului colegial, context în care va trebui să ne aducem aportul la îmbunătățirea profesiei de avocat.

În opinia mea, în ultimii doi ani, și mă refer aici la mandatul care mi-a fost acordat în 2019, organele profesiei de avocat sunt mult mai prezente în viața avocatului, „la firul ierbii”, cum ne place nouă să spunem. S-au schimbat câteva lucruri. S-au menținut și perpetuat, firește, unele lucruri care țin de profesia de avocat și care funcționau corespunzător. Nu putem mulțumi pe toată lumea, nu atât de repede. Unele proiecte poate că stagnează, însă sunt suficiente chestiuni care au fost avansate și aș putea da câteva exemple: includerea avocaților în etapele de prioritate în ceea ce privește realizarea vaccinului anti-Covid; proiectul Cartierul Justiției; informatizarea profesiei; Uniunea Națională a Barourilor din România beneficiază inclusiv de aplicație electronică Android și iOS; realizarea unei platforme online care să faciliteze relația avocat-client și exemplele pot continua.

Nicolae Cîrstea: Ce așteptări are Baroul Timiș din perspectiva dumneavoastră, de Decan al Baroului Timiș? Ce așteptări are profesia de avocat de la examenul de admitere în profesie care are loc chiar mâine, 19 septembrie 2021?

Sergiu Stănilă: Avocați cât mai bine pregătiți, dacă nu cumva această așteptare este una ușor utopică, și cărora să le placă profesia de avocat. Nu ne dorim colegi care văd în profesia de avocat doar un refugiu temporar în calea realizării unui vis, unui alt vis profesional, respectiv cariera de magistrat sau altă carieră.

Nu ne dorim colegi care să nu înțeleagă realitățile profesiei de avocat. Ne dorim colegi, repet, cărora să le placă, care să iubească profesia de avocat sau măcar care să fie dispuși să iubească profesia de avocat, pentru că, în opinia mea, este cea mai nobilă profesie juridică.

Nicolae Cîrstea: Un mesaj pentru colegii din Baroul Timiș?

Sergiu Stănilă: Așa cum am procedat și până acum, întreaga activitate a Baroului Timiș este dedicată. Am făcut întotdeauna eforturi pentru a-i mulțumi, pentru a-i atrage, pentru a-i determina să înțeleagă că fac parte dintr-o familie și îi asigurăm că în continuare toate eforturile pe care noi, membrii Consiliului Baroului Timiș, le facem sunt exclusiv pentru membrii corpului profesional.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, domnule Decan, și aștept să ne revedem la o nouă ediție a unui eveniment marca Baroul Timiș și Universul Juridic.

Sergiu Stănilă: Mulțumesc pentru oportunitate, pentru ocazia oferită și pentru parteneriat. Cu siguranță vom continua, pentru că este unul de înaltă calitate. Vă mulțumesc!

„Vom fi, curând, primul barou digitalizat sută la sută din România!”. Interviu cu av. dr. Sergiu Stănilă, Decanul Baroului Timiș was last modified: septembrie 28th, 2021 by Sergiu I. Stănilă

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Sergiu I. Stănilă

Sergiu I. Stănilă

Este doctor în drept, lector universitar titular în cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității de Vest Timișoara, decanul Baroului Timiș și practician în insolvență.
A mai scris: