Interviu cu av. Stan Tîrnoveanu – Tratamentul creditorului în cadrul procedurii de insolvență

9 nov. 2016
Vizualizari: 1889
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Devenit deja tradiție, Seminarul de Pregătire profesională al UNPIR Constanța a avut loc în zilele de 2 și 3 septembrie. Ca și până acum, evenimentul a fost organizat de Filialele Brașov, București și Constanța ale Uniunii Naționale a Practicienilor în insolvență în colaborare cu Asociația Europeană pentru Drept Bancar și Financiar (A.E.D.B.F.) Filiala Constanța și Institutul Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență.

Cu această ocazie domnul av. Stan Tîrnoveanu a acordat un interviu pentru Universul Juridic:

 

Universul Juridic: Bună ziua. Stăm de vorbă cu dl avocat Stan Târnoveanu, Senior Partner la Zamfirescu Racoți & Partners, unul dintre veteranii conferințelor organizate de UNPIR.

Stan Tîrnoveanu: Bună ziua. Ca de obicei, conferințele UNPIR reprezintă un forum de schimb de idei. De aceea mă prezint de foarte multe ori la aceste conferințe. Mai sunt și alte forumuri de comunicare, de exemplu conferințele de Drept organizate de Universitatea de Vest, Babeș-Bolyai, București; însă aceasta este o conferință cu caracter tehnic, pe probleme de insolvență, ba și cu probleme practice, pentru că principalii participanți sunt practicieni. Așa că în cadrul conferinței comunici, primești o reacție, îți validezi ideile sau nu și, mai mult decât atât, acumulezi și alte informații pe care le comunică ceilalți.

Universul Juridic: Cum apreciați evoluția doctrinei în domeniul insolvenței?

Stan Tîrnoveanu: Doctrina în domeniul insolvenței este din ce în ce mai așezată. Dacă o luăm istoric, începând din 1995, când mai erau câteva mici broșuri pe Legea 64/1995, acum avem analiză pe text, comentarii pe prevederile noii legi a insolvenței; avem chiar un tratat practic de insolvență, unde foarte mulți practicieni doctrinari au contribuit în mod semnificativ. Cert este că, încet, încet, domeniul insolvenței începe să fie acoperit de comentarii. Sigur că mai sunt și lucruri care încă nu sunt dezbătute. Viața întotdeauna este un pic mai complicată decât teoria și descoperi că o problemă de fapt, cu un anumit tratament de Drept, n-a fost analizată.

Mă uitam că, de exemplu, cu privire la efectele denunțării contractului în cadrul procedurii insolvenței, nu a fost scris aproape nimic, nu există practică, și atunci, în ultimul timp m-am axat și chiar am publicat un articol în sensul ăsta și în revista Phoenix, și în Revista de Drept comercial. Acestea sunt repere care pot să ajute practicienii, doctrinarii, judecătorii.

Universul Juridic: Care sunt instrumentele de care are nevoie un doctrinar sau un practician pentru a reuși să acopere și să asimileze această materie la un nivel corespunzător?

Stan Tîrnoveanu: Primul instrument trebuie să fie o structură, o metodă structurată de analiză. Al doilea, trebuie să lucrezi cumva într-o echipă; pentru că este evident că la momentul ăsta nu se mai poate lucra de unul singur să acoperi întregul domeniu. Ceea ce înseamnă că trebuie, în principiu, să ai o echipă așezată, care să te ajute. Sunt tot felul de vehicule de cercetare, de căutare. Tehnica research-ului trebuie să o stăpânești ca lumea; și este bine să te specializezi. Este evident că nimeni nu poate să acopere mai multe domenii. Chiar și domeniul insolvenței presupune o anumită specializare pe ceea ce este destul de incident în cadrul procedurii insolvenței.

Universul Juridic: Din experiența dumneavoastră, care este zona insolvenței care ridică cele mai mari probleme?

Stan Tîrnoveanu: Din experiența mea, zona care ridică cele mai mari probleme, mai ales la noua lege a insolvenței, este tratamentul creditorului în cadrul procedurii – și mă refer la tratamentul creditorului atunci când acesta trebuie să ia o decizie în ceea ce privește confirmarea unui plan de organizare. Avem o prevedere legală. În principal în procedurile insolvenței mari, autoritatea fiscală are o creanță semnificativă și atunci ar fi nevoie de o decizie. A fost o întreagă discuție dacă și în ce măsură decizia autorității de stat în care va primi o sumă mai mică în cadrul procedurii insolvenței este ajutor de stat. S-a rezolvat. Avem o prevedere legală, însă din păcate nu avem o procedură. Sau reprezentanța noastră ar trebui să aibă o procedură internă, după care să se ajungă la luarea unei decizii. Va fi o pierdere semnificativă pentru economie și pentru bugetul de stat, în măsura în care nu se vor lua decizii cu privire la reorganizarea acestui tratament al creditorului privat. De ce? Pentru că lipsa unei decizii poate să ducă la nevotarea și neconfirmarea unui plan de reorganizare. Există studii care arată că societățile care intră în insolvență și se reorganizează contribuie semnificativ la economie, la cifra de afaceri a mediului economic în general.

Universul Juridic: Care sunt zonele în care legiuitorul trebuie să intervină pentru a remedia aspecte legislative incoerente sau controversate.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Stan Tîrnoveanu: Primul care-mi vine în minte – și Legea 85/2014 are anumite scăpări, evident. Poate că ar trebui la 2 ani după ce a apărut legea să se facă o revizuire. Sunt și scăpări de tehnică. Cu titlu de exemplu, mă gândesc la prevederile art. 75 (cred), unde avem chiar un dublaj tehnic. Lucrându-se în grabă, o prevedere legală este reluată la două alineate. Deci este o inadvertență tehnică; sunt și alte lucruri de strategie care trebuie rezolvate. Trebuie rezolvate și anumite elemente care privesc procedurile speciale – insolvența instituțiilor de credit, insolvența societății de asigurări. Să dea Dumnezeu să nu mai vedem insolvența instituțiilor de credit; asigurări vedem că sunt și cert este că, datorită faptului că nu există un precedent judiciar, va fi destul de dificil de lucrat. Să sperăm că nu vom avea proceduri de bail-aut, dar este bine să ai o reglementare foarte așezată și mai rotundă în exprimare; pentru că de multe ori avem preluări cu traduceri uneori neinspirate.

Universul Juridic: Cum se văd problemele ridicate de insolvență din interiorul uneia dintre cele mai mari firme de avocatură din România?

Stan Tîrnoveanu: Firma noastră de avocatură are ca target, drept clientelă, asistarea creditorilor în cadrul procedurii. În principal sunt instituții de credit sau fonduri de investiții. Specializarea, chiar și în cadrul echipei, pe anumite elemente destul de frecvente, incidente, în cadrul procedurii, este ceea ce te ajută să ai un standard profesional. Procedura insolvenței este o procedură-remediu. Poate că ar trebui un pic pus accentul pe procedurile, ca să zicem așa, prealabile insolvenței – procedura concordatului și mandatului ad-hoc.

Universul Juridic: Care este cea mai delicată problemă legată de insolvență de care v-ați lovit în cariera dumneavoastră?

Stan Tîrnoveanu: Problema procedurală. Este o inadvertență juridică și neconstituțională în legea 85/2006, care prin forța împrejurărilor a trebuit s-o invoc. Se putea exercita o cale de atac împotriva raportului practicianului în insolvență în 3 zile de la data depunerii raportului lunar la gref. Era un termen intransparent și am invocat excepția de neconstituționalitate art. 21 alin. 3. Spre surprinderea mea plăcută, Curtea Constituțională și-a făcut datoria, a înțeles viziunea și după o practică, să zic așa, ostilă, am avut un reviriment al practicii – s-a admis excepția de neconstituționalitate. Ceea ce înseamnă că participanții la procedură, creditorii, au un tratament onest și exercită în mod real un drept de control în cadrul procedurii.

O altă speță care creează mari probleme este tratamentul creanțelor fiscale după data deschiderii procedurii. În sensul că sunt creanțe anterioare deschiderii procedurii, verificările sunt ulterioare deschiderii procedurii și uneori unele instanțe tratează momentul nașterii creanței cu momentul raportului de inspecție fiscală, nu momentul nașterii acelui delict fiscal. Or, dacă se întocmește un raport de inspecție fiscală la un an după data deschiderii procedurii, în momentul în care este preeminent să depună un plan de organizare, și apare că acea creanță fiscală este curentă, nicio șansă pentru acel debitor să se reorganizeze. A nu se înțelege că trebuie, într-o formă sau alta, anihilată creanța fiscală. Nu. Creanța fiscală trebuie tratată corect și onest, inclusiv în cadrul procedurii și față de ceilalți creditori. Pentru că nu se justifică faptul ca alți creditori să fie într-adevăr creditori, iar altă creanță, care este anterioară de jure și de facto să devină creanță curentă. Creanță curentă trebuie să ai toate sursele respective, un cash-flow formidabil ca să poți să plătești o datorie fiscală anterioară.

Universul Juridic: Ce v-a atras în mod special la insolvență? De ce nu altă ramură a dreptului?

Stan Tîrnoveanu: Specializarea mea de bază. Eu sunt specializat în banking și în cadrul activității de asistare a creditorilor în diverse proceduri – de restructurare a creditelor, de acordare a creditelor – a apărut inevitabil și insolvența. Este o realitate. Și încet, încet, pătrunzând în domeniu, a început să mă atragă. Pentru că orice lucru, din ce pătrunzi în el, devine mai atrăgător. Și dacă simți că poți să stăpânești fenomenul, începe să-ți facă o plăcere din ce în ce mai mare. Curiozitatea este firească oricărui om, dorința de a ști și a stăpâni un fenomen este firească. Acestea au făcut ca întâmplarea să mă ducă spre insolvență, fiind unul dintre practicienii în insolvență care a fost numit administrator judiciar la Dacia Felix când era în reorganizare, lichidator la 2-3 bănci când băncile din România aveau probleme mari de lichiditate și solvabilitate. Și așa am ajuns să mă specializez în domeniul ăsta.

Universul Juridic: Vă mulțumim foarte mult pentru timpul acordat.

Interviu cu av. Stan Tîrnoveanu – Tratamentul creditorului în cadrul procedurii de insolvență was last modified: noiembrie 9th, 2016 by Stan Tîrnoveanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Stan Tîrnoveanu

Stan Tîrnoveanu

Este Partener Senior în cadrul societății de avocați Zamfirescu Racoți Vasile & Partners și Partener Fondator R & I GROUP S.P.R.L.
A mai scris: