Discursul domnului Stan Tîrnoveanu cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2020

29 oct. 2021
Vizualizari: 539

Mulțumesc pentru această onoare, acordată practicienilor în insolvență, de a înmâna acest premiu. În primul rând pentru că este un studiu care mie chiar mi-a plăcut foarte mult. M-a pasionat un pic. Ne-am cunoscut de mult timp, eu cochetând cu domeniul bancar, provenind din lumea bancară, ne-am cunoscut ca avocați, ca și parteneri într-o cauză în domeniul cambial, și am înțeles de atunci că domnul Lucian Bercea este omul echilibrului. Și cam asta transmite, din punctul meu de vedere, prin acest articol. Reușește să facă segregația între contracte de adeziune și contracte predefinite standardizate.

Sunt multe nuanțe care nouă, practicienilor, ne sunt mai mult decât utile, pentru că poți tu, ca și avocat pledant, să susții o cauză, însă când vii cu opinia unui terț, care s-a aplicat consistent, inclusiv pe doctrina, să zicem anglo-saxonă, care este oricum mult mai evoluată în domeniu, de ce? – pentru că viața economică acolo a fost mai dinamică, noi ne apropiem, încet-încet, de a pătrunde, cred că e foarte util pentru cei care încearcă și se străduiesc să facă clauze predefinite, condiții generale și condiții speciale, și să se ancoreze într-o realitate care să ducă la echilibru, pentru că, până la urmă, cauza este foarte importantă și pentru cel care semnează în calitate de profesionist, și pentru cel care semnează în calitate de consumator.

Dar cred că lucrul acesta este clar că trebuie și extins, pentru că nu totdeauna există echilibru, și sunt foarte multe clauze predefinite, în care un profesionist mult mai puternic își poate impune voința unor furnizori mai puțin puternici, mai dornici de a intra în acel raport contractual. Și cred că este util nu numai din perspectiva abordării consumeriste, ci din perspectiva generală. Și chiar îi mulțumesc, și pe această cale, lui Lucian.

 

Domnul Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreședinte al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, a înmânat distincția domnului prof. univ. dr. Lucian Bercea, pentru articolul Contractul de adeziune. O analiză structurală și funcțională a standardizării contractuale, publicat în Revista Română de Drept Privat nr. 4/2020.

* Fragment din alocuțiunea domnului Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreședinte al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2020.

Discursul domnului Stan Tîrnoveanu cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2020 was last modified: octombrie 29th, 2021 by Stan Tîrnoveanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Stan Tîrnoveanu

Stan Tîrnoveanu

Este Partener Senior în cadrul societății de avocați Zamfirescu Racoți Vasile & Partners și Partener Fondator R & I GROUP S.P.R.L.
A mai scris: