Alocuțiunea domnului Stan Tîrnoveanu în cadrul EMISIUNII TV „LEGAL POINT” 78 – ediție specială cu ocazia Congresului UNPIR 2018

22 iun. 2018
Vizualizari: 847
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În cadrul EMISIUNII TV „LEGAL POINT” 78 – ediție specială cu ocazia Congresului UNPIR 2018, din data de 25 mai 2018, domnul Stan Tîrnoveanu a dezvoltat unele chestiuni discutate în cadrul Congresului UNPIR 2018.

De asemenea, în calitate de prim-vicepreședinte al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR), domnul Stan Tîrnoveanu a fost întrebat de către realizatorul emisiunii, domnul Nicolae Cîrstea, cum contribuie legătura strânsă dintre membrii organelor de conducere ale UNPIR la implementarea dezideratelor practicienilor în insolvență referitoare la activitatea cotidiană.

👍Vezi aici EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 78 – Congresul UNPIR 2018

Astfel, domnul Stan Tîrnoveanu a susținut următoarea alocuțiune:

„În primul rând, alături de Nic Bălan, mulțumesc tuturor invitaților care au făcut un efort să participe la congresul nostru.

Suntem în aceleași domenii, suntem profesii liberale, suntem ca o uniune a breslelor și cred că orice economie națională are nevoie de oameni pregătiți pe nișa, pe specializarea pe care o are fiecare. În cadrul Uniunii, lucrurile sunt foarte clare. Iar eu fiind la bază și de pregătire avocat, cu aceasta mă ocup, cu partea juridică. Întâmplător, la acest Congres am pus în discuție – și lucrăm de foarte mult timp la – perfecționarea actelor normative incidente, în speță Legea nr. 85/2014; sunt câteva lucruri care sunt absolut utile pentru economia națională, pentru că aceasta este ceea ce trebuie să facă Legea insolvenței, să creeze posibilitatea salvgardării locurilor de muncă. Pentru că îmi aduc aminte că, făcând un calcul cu domnul Bălan, am ajuns la concluzia că suntem 2000 de practicieni activi, gestionăm 29.000 de dosare, în insolvență sunt afectate în jur de 200.000 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă destul de mult.

Anul trecut, după calculele noastre, s-au distribuit creditorilor în jur de un milion opt sute de mii de lei – aceasta înseamnă efortul practicienilor. Poate că nu totdeauna activitatea e perfectă; poate că legea nu e perfectă; poate că uneori se citește în mod greșit…

Folosirea unor proceduri în mod nefiresc există. Însă, cert este că sub noua reglementare s-au blocat, ca să zic așa, procedurile abuzive. Avem în vedere acum câteva amendamente, inclusiv la procedura insolvenței.

Există o directivă în sensul acesta. Directiva este a doua șansă, care vine, să sperăm în 2019, când România va avea și ea o contribuție la conducerea Uniunii Europene, să putem să punem în valoare această directivă. Ceea ce este spectaculos la proiectul de directivă este faptul că sunt studii economice foarte bine fundamentate, care arată necesitatea unui act normativ.

Se pune întrebarea de ce se afectează peste un milion și jumătate de locuri de muncă, după analiza făcută de către Uniunea Europeană. Probabil că va trebui să mai lucrăm la percepția asupra profesiei, pentru că insolvența nu e o stare plăcută, dar trebuie acceptată, pentru că studiile europene arată că media de viață a unei entități juridice este de 5 ani, ceea ce înseamnă o durată medie de viață. Oamenii se nasc și mor, societățile se nasc și mor și probabil că trebuie să avem acceptarea corectă că, datorită dinamismului schimbărilor, ritmul de apariție sau dispariție este mult mai mare.

Adaptarea, nișa de piață, marja pe care poate să o aibă în business sunt foarte importante și implică și o înțelegere a eșecului rezonabil; nu a eșecului fraudulos. Aici probabil că trebuie să mai muncim. Încet, încet, lucrurile se vor înțelege. Profesia aceasta a trecut…

Îmi aduc aminte de o perioadă în care se zicea că practicienii în insolvență erau lichidatorii, Terminatorii economiei naționale. Nu, profesia aceasta nu face decât să constate, ca un medic legist, dacă „pacientul” a încetat sau se pot face micile operațiuni care pot să ducă la „resuscitarea”, la salvarea entității respective. Cred că directiva este o a doua șansă, ne duce spre direcția corectă.

Reorganizarea este o soluție pentru economie, pentru mediul economic, inclusiv pentru bugetul național”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Pentru a vedea EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 78 – Congresul UNPIR 2018, click aici:

Alocuțiunea domnului Stan Tîrnoveanu în cadrul EMISIUNII TV „LEGAL POINT” 78 – ediție specială cu ocazia Congresului UNPIR 2018 was last modified: iunie 25th, 2018 by Stan Tîrnoveanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Stan Tîrnoveanu

Stan Tîrnoveanu

Este Partener Senior în cadrul societății de avocați Zamfirescu Racoți Vasile & Partners și Partener Fondator R & I GROUP S.P.R.L.
A mai scris: