Discursul domnului Ovidiu Predescu în cadrul Galei Premiilor Uniunii Juriștilor din România pe anul 2019. Laudatio

30 ian. 2020
Vizualizari: 1161

Laudatio pentru domnul Sorin Popescu

Pentru a vorbi despre întreaga activitate a eminentului jurist Sorin Popescu mi-ar trebui o seară întreagă. Dar dl președinte s-a speriat că îi deranjez sumarul. Nu! Mi-am notat câteva repere și am să le citesc imediat.

Sorin Popescu este cel mai vechi secretar de stat din România – 1994. Și este omul care reprezintă cu cinste Consiliul Legislativ, o importantă instituție a dreptului din țara noastră, deseori în zilele noastre neglijată sau neapreciată la adevărata ei valoare, așa cum ar trebui. Dumnealui a absolvit Facultatea de Drept din București în 1961, în calitate de șef de promoție. Are o îndelungată experiență profesională, de aproape 60 de ani, din care ultimii 25 în calitate de președinte de secție, cum vă spuneam, cu grad de secretar de stat la Consiliul Legislativ, ales de Parlament la înființarea instituției. Este membru fondator, din 22 decembrie 1989, al Uniunii Juriștilor Democrați din România, actuala Uniune a Juriștilor din România, și face parte de atunci și până în zilele noastre din conducerea uniunii.

A depus o activitate îndelungată, în calitate de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional – și îl salut cu această ocazie pe dl Ștefan Deaconu, președintele acestei camere –, precum și de cadru didactic universitar asociat. Este membru fondator și membru corespondent al Academiei de Științe Juridice din România. A fost distins, printre altele, cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, precum și cu premii, diplome și medalii ale Uniunii Juriștilor, Sentaului României, Regiei Autonome Monitorul Oficial etc. A publicat numeroase cărți, studii și articole în domeniul tehnicii juridice, istoriei dreptului și dreptului constituțional. A participat cu comunicări la sesiuni științifice, seminarii și alte manifestări în țară și străinătate. Are și preocupări literare, fiind autorul unor cărți și articole de istorie literară, memorialistică și poezie, fiind inclus în Dicționarul scriitorilor români contemporani. Iar ca o apreciere de suflet, dumnealui este primul autor al primei – dacă-mi permiteți calamburul – monografii dedicate revistei Dreptul: „Revista Dreptul la 130 de ani”. Acum vă dați seama că are mult mai mulți ani, dar dumnealui a marcat acest eveniment într-o carte deosebită, din care personal m-am inspirat atunci când, la rândul meu, devenind, cu ani în urmă, directorul publicațiilor Dreptul, am făcut o prezentare a acestei reviste.

Vă mulțumesc frumos pentru atenție și permiteți-mi și mie, pentru că este ultima mea intervenție în această seară, să vă urez sărbători fericite, un Crăciun cu bine și un an 2020 cu rezultate mai bune decât cele din anul care va să treacă și cu multă sănătate.

 

Discursul domnului Ovidiu Predescu în cadrul Galei Premiilor Uniunii Juriștilor din România pe anul 2019. Laudatio was last modified: ianuarie 31st, 2020 by Ovidiu Predescu

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Ovidiu Predescu

Ovidiu Predescu

Este prim-vicepreședinte al Uniunii Juriștilor din România, cercetător ştiinţific de onoare al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române și director fondator al publicațiilor „Dreptul”, precum și secretar general al Academiei de Științe Juridice din România.
A mai scris: