Discursul domnului Ovidiu Predescu cu ocazia lansării revistei Legal Point nr. 1/2018

29 iun. 2018
Vizualizari: 2287
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Bună ziua doamnelor și domnilor, bine ați venit!

Este vorba de o serie nouă a conceptului Legal Point, suntem în al treilea an, numărul 1 se lansează astăzi, apariția este semestrială, conceptul are ca țintă promovarea valorilor românești autentice. De aici au plecat cei care au creat conceptul și eu zic că domnul președinte Cîrstea, care a preluat conceptul, a continuat acest lucru. Este bine ca lumea, atât din interior, dar mai ales cei din afară, pentru că revista se transmite și ambasadelor, să cunoască valorile autentice din toate domeniile de activitate. Denumirea revistei Legal Point este pretextul. Conceptul este, pe scurt, cel despre care v-am vorbit.

Aș vrea să vă prezint membrii colectivului care creează această revistă, cu o grafică, dar și cu un conținut, deosebite: domnul prof. univ. dr. Valeriu Stoica, senior-editor, domnul Cornel Dărăvșan, care este directorul revistei, directorul editorial al revistei – domnul Claudiu Pamuc, ziarist de profesie, un ziarist valoros, redactor-șef doamna Alina Grigoraș, invitat special, dar și editor, doamna Gilda Lazăr, talentatul pictor, portretist, Ovidiu Iovanel. Vă mulțumim că faceți parte din echipă! Domnul Iovanel este la Viena, comme d’habitude, dar o să vedeți aici portretele în creion, deosebit de bine realizate. De partea fotografică se ocupă doamna Bianca Ionescu și domnul Felix Marcon; coordonatorul ediției online – domnul Ionuț Atitienei; coordonatorul de evenimente – domnul director Daniel Panaitescu; grafica este realizată de domnii Aurelian Leahu și Daniel Fulga. Și, ca în Matei 1:16, cei din urmă vor fi cei dintâi – deci tot doi dinari vor primi drept răsplată a muncii –, domnul președinte Nicolae Cîrstea, editorul revistei și președintele editurii Universul Juridic.

Acum trei ani de zile, împreună cu dumnealui și cu domnul director Dărvășan am decis, la un prânz de lucru, să continue povestea aceasta frumoasă și fericită a revistei Legal Point. Și eu zic că a fost momentul zero. Mulțumim celor care au creat acest concept, el este dus cu succes în continuare.

Acum, pe scurt, am să vă dau câteva repere, sintagme și cuvinte-cheie care definesc acest număr al revistei. Secțiunea cea mai importantă a revistei Legal Point este cea numită interviu. Și de aici face parte și coperta numărului de astăzi – este vorba de un interviu cu doamna Felicia Filip, soprana noastră deosebit de cunoscută, cu interviul „O lecție de fericire”. Dumneaei a înființat și conduce Opera Comică pentru Copii din București și, o să aflați din interviu – pentru că vreau să vă incit să citiți revista –, a înființat această operă comică pentru copii, unică în lume. Felicitări, doamnă!

Vorbitori din alte interviuri… sunt aici prezenți: doamna Carmen Croitoru; doamna Anca Opre, președintele Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, doamna prof. univ. dr. jud. Cristiana Rotaru Radu, director al Institutului Național al Magistraturii. Iar pentru restul, vă rog frumos să citiți în revistă!

O altă secțiune este cea numită editorial. Din editorialele numărului, pe scurt am să vă prezint câteva repere: Gilda Lazăr, în editorialul „Sindromul Securității” – trage un semnal de alarmă pentru întreaga societate românească, atunci când ne spune că „tentativele de îngrădire a libertății și a drepturilor fundamentale, inclusiv a dreptului la viață privată, ne aruncă înapoi cu peste un sfert de veac”. Și, spune dumneaei, „libertatea e ca aerul”. De fapt, prima revendicare în istoria umanității a fost aceea referitoare la libertate. Foarte bine, doamnă, libertatea, într-adevăr, este ca aerul. Să o prețuim! Atunci când n-o mai avem, cred că abia atunci o vom prețui cu adevărat.

Cornel Dărvășan ne întreabă cu mult șarm, în editorialul „De-ar fi o minune”: „Oare justiția, legată la ochi, nu poate să acționeze cu metode noi, adaptate anilor pe care-i trăim?”. De reflectat, spun eu.

Claudiu Pamuc, în editorialul „Struții”, după ce face o radiografie a tot ceea ce ne înconjoară, de tipul „pusul degetului pe rană”, își pune o întrebare pe cât de zguduitoare, pe atât de reală: „În toată această ecuație – spune domnul Pamuc – de complicități și de renunțări controlate, unde ne sunt intelectualii? Păsări fără de aripi. Sunt toți aici, în întuneric, ciudată adunare tăcută de «struți»”. Merită citit!

Domnul prof. univ. dr., fost ministru al justiției, Valeriu Stoica, în editorialul domniei sale abordează un subiect mereu de actualitate. Cel puțin de la John Locke, care cu 70 de ani înaintea lui Montesquieu promova principul separației puterilor în stat – baronul de Montesquieu l-a desăvârșit după aceea –, dumnealui spune în felul următor și spune foarte bine, pe mine m-a impresionat foarte mult acest editorial și vi-l recomand cu căldură: „Principiul separației puterilor în stat, despre care ne spune că este doar o aplicare particulară a unui principiu mai larg, acela al împărțirii puterii”.

Parcă în ziua de astăzi cele trei puteri se află într-o competiție absurdă: care să acapareze mai mult din putere. Iar dumnealui foarte bine subliniază și am să dau un scurt citat din ce spune, tocmai pentru a vă invita la lectură și la reflecție: „Iar în legătură cu împărțirea puterii între societatea civilă și sistemul politic, trebuie respectată restricția – și pune trei puncte de suspensie, deci tocmai pentru a reflecta – necesară pentru apărarea democrației. Suma puterilor distribuite în societatea civilă trebuie să fie întotdeauna mai mare decât suma puterilor distribuite în sistemul politic” – mă opresc aici cu citatul.

Vă doresc în continuare o după-amiază plăcută și încă o dată vă mulțumesc că existați și că sunteți aici cu noi.

Senior-editor Legal Point:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Prof. univ. dr. Ovidiu Predescu,
Vicepreședinte al Uniunii Juriștilor din România


 

Vizionați evenimentul integral aici:

Galeria foto a evenimentului:

Discursul domnului Ovidiu Predescu cu ocazia lansării revistei Legal Point nr. 1/2018 was last modified: iulie 2nd, 2018 by Ovidiu Predescu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Ovidiu Predescu

Ovidiu Predescu

Este prim-vicepreședinte al Uniunii Juriștilor din România, cercetător ştiinţific de onoare al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române și director fondator al publicațiilor „Dreptul”, precum și secretar general al Academiei de Științe Juridice din România.
A mai scris: