Nevoia de reglementare a inteligenței artificiale

14 aug. 2023
Vizualizari: 203

  1. Scurte considerații introductive. Inteligența artificială (IA) este o chestiune care a stârnit și stârnește în continuare discuții pe larg și adesea în contradictoriu. Mai mult, în literatura de specialitate s-a exprimat și punctul de vedere conform căruia „discuția despre viitorul vieții cu IA este cea mai importantă dezbatere a epocii noastre”. Aceasta este semnificativă „atât pentru urgența, cât și pentru impactul ei (…) În comparație cu problemele legate de război, terorism, șomaj, sărăcie, migrație și nedreptatea socială, apariția IA va avea un impact global mai mare…”. Însă drumul către IA poate avea un final pozitiv ori, dimpotrivă, unul negativ pentru umanitate, în funcție de obiectivele noastre viitoare și de capacitatea noastră de a ști ce dorim să facem cu progresul IA și cum, și cât vrem ca acesta să influențeze statutul nostru de om. Sau ce va însemna să fii om mâine, când dezvoltarea tehnologiei IA ne va modifica tot mai mult viața, incluzând aici și condiția umană? De unde rezultă un alt șir de întrebări dificile privind, de data aceasta, tema obiectivelor umane, care, după părerea noastră, se referă la a trăi cu știința de a ști pentru ce trăiești, în raport cu eventualele obiective ale IA, cum ar fi: „Ar trebui oare să înzestrăm IA cu obiective, și care ar fi acele obiective? Cum putem înzestra IA cu obiective? Cum putem fi siguri că aceste obiective sunt păstrate, chiar dacă IA devine mai deșteaptă? Putem schimba obiectivele unei IA care e mai deșteaptă decât noi? Care sunt obiectivele noastre supreme?”.  

Apreciem că, mai înainte de a oferi răspunsuri la aceste întrebări, ar fi nevoie să reflectăm profund asupra principalelor valori ale societății umane, precum și asupra lucrurilor care fac ca viața omului să aibă un sens pentru a fi trăită. Ori altfel spus, cuvântul de ordine pentru a stabili direcția în care vom îndrepta IA în fiecare domeniu de activitate în beneficiul umanității este responsabilitatea. 

Click aici pentru a citi integral articolul.

Nevoia de reglementare a inteligenței artificiale was last modified: august 16th, 2023 by Ovidiu Predescu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Ovidiu Predescu

Ovidiu Predescu

Este prim-vicepreședinte al Uniunii Juriștilor din România, cercetător ştiinţific de onoare al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române și director fondator al publicațiilor „Dreptul”, precum și secretar general al Academiei de Științe Juridice din România.
A mai scris: