Dan Oancea: Din ce în ce mai mult suntem dependenți de acest mediu virtual în care ne exercităm profesia

29 mai 2017
Vizualizari: 3047

Nicolae Cîrstea: D-le decan Flavius Baias, d-le profesor Dan Oancea, bine ne revedem la Craiova, la o conferință foarte interesantă, o conferință profesională – Independența avocaților. Cum sunt lucrurile pe care le-ați auzit, cum se situează mediul academic față de această problemă pe care o are mediul profesional?

Flavius Baias: Mulțumesc, în primul rând, pentru oportunitatea de a vorbi din nou pe saitul universuljuridic.ro. De-abia ce ne-am despărțit la Chișinău, unde a fost foarte frumos. Eu vreau să îi felicit pe colegii noștri craioveni, în primul rând avocații din Baroul Dolj, dar și colegii de la facultate, pentru că facultatea este gazda acestei manifestări extrem de interesante, independența avocatului este o problemă importantă de exercitare a profesiei. Nu vreau să insist, sunt convins că dl Dan Oancea, colegul meu, va avea mult mai multe lucruri de spus în acest domeniu. Vreau doar să menționez, pe de o parte, că este un moment potrivit din punctul meu de vedere în cadrul actualei, să zicem, evoluții a profesiei de avocat în România, iar pe de altă parte, fără să vreau să vorbesc despre mine neapărat, am prezentat o comunicare privind independența avocatului și admiterea în profesia de avocat, subliniind , din punctul meu de vedere, cel puțin, organizarea foarte bună a admiterii în profesie în momentul de față și sugerând colegilor avocați să mențină această organizare, pentru a asigura, în acest fel, într-adevăr, o reală independență a profesiei de avocat.

Nicolae Cîrstea: D-le profesor, vă mulțumim. D-le profesor Dan Oancea – o comunicare foarte interesantă din partea dumneavoastră către colegii avocați, nu numai cei din sală, Universul Juridic a transmis în direct și au fost 10.000 de vizualizări până în acest moment numai pe Facebook. Aș vrea să vă întrebăm: Din comunicarea dumneavoastră am înțeles că problemele sunt punctuale și destul de largi pe această zonă.

Dan Oancea: Sunt punctuale pentru că, dincolo de aspectul de independență al profesiei, care e protejată prin cunoașterea valorilor ei, și inclusiv atunci când ele sunt promovate pe cale informatică, interesul tematic al protejării comunicațiilor avocatului prin internet decurge din faptul că din ce în ce mai mult suntem dependenți de acest mediu virtual, în care ne exercităm profesia, practic, pentru că, nu-i așa, fiecare dintre noi comunică – cu clienții, cu ceilalți colegi – prin internet, fie că se numește e-mail, fie că se numește platformă sau forum. Și atunci sigur că s-ar putea să nu conștientizăm din capul locului – sigur, fiecare în raport de vârsta sa și de experiențele proprii, ce riscuri sunt, ce pericole ne pasc și care pot antrena inclusiv răspunderea noastră patrimonială. Nu mai vorbesc de alte consecințe mai grave, cum ar fi chiar pierderea calității de avocat. Și atunci sigur că avem tot interesul să ne protejăm și să preîntâmpinăm pericolele informatice care ne pândesc atunci când funcționăm în mod obiectiv, fiind constrânși de realități, pe acest mediu virtual care se numește internet.

Nicolae Cîrstea: În încheierea discuției noastre aș vrea să vă întreb: Fiind, fiecare dintre dumneavoastră, profesor, dacă abordați aceste chestiuni inclusiv în cursurile dumneavoastră atunci când este cazul și când simțiți nevoia…

Flavius Baias: Eu trebuie să recunosc că nu, pentru că nu e specificul cursului și sunt convins că veți adresa această întrebare, în mod întemeiat, d-lui profesor Traian Briciu, care are un curs despre organizarea profesiei de avocat, printre altele – organizarea profesiilor juridice.

Nicolae Cîrstea: Voiam să vă întreb pe dumneavoastră, d-le profesor Oancea, tocmai plecând de la concretețea temei dumneavoastră: Ați avut multe aspecte pe care le-ați abordat și mă gândesc că multe dintre ele sunt foarte interesante pentru a fi relevate inclusiv atunci când studenții dumneavoastră au anumite aspecte în discuțiile pe care le purtați la cursuri.

Dan Oancea: Da, având în vedere că predau Dreptul roman, vă dați seama că e obligatoriu să vorbesc și despre internet. Sigur că este o glumă, dar nu suntem, totuși, foarte departe de această realitate, pentru că cursul de Drept roman, mai nou, se predă tot cu mijloace computerizate, pentru că proiectăm pe ecran principiile și valorile la care ne referim și pe care încercăm să le transmitem studenților. Iar studenții, la rândul lor, nu mai scriu pe hârtie; scriu tot pe calculator. Deci recursul la calculator este actual și în materia Dreptului roman și sigur că de la aceasta la a comunica studenților că există și riscuri legate de mediul informatic nu mai e decât un pas. Așa că mi-ați dat o idee și cred că, dacă dl decan va aproba să majorăm numărul de ore la Drept roman, fac și o asemenea predare.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, d-le profesor.

Dan Oancea: Vă mulțumesc și eu.

Dan Oancea: Din ce în ce mai mult suntem dependenți de acest mediu virtual în care ne exercităm profesia was last modified: mai 26th, 2017 by Dan Oancea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Dan Oancea

Dan Oancea

Este prof. univ. dr. la Facultatea de Drept, Universitatea din București, membru al Comisiei Permanente a UNBR și al Consiliului UNBR. Este membru al Consiliului de Conducere al INPPA, al Consiliului Director al Uniunii Juriștilor din România și al Consiliului de Administrație al Institutului European din România.
A mai scris:
Flavius A. Baias

Flavius A. Baias

Este doctor în drept (summa cum laude) și profesor universitar în cadrul Facultății de Drept, Universitatea din București.
A mai scris: