Interviu cu decanul Facultății de Drept, Flavius A. Baias, la deschiderea anului universitar 2015-2016

2 oct. 2015
4 voturi, medie: 3,00 din 54 voturi, medie: 3,00 din 54 voturi, medie: 3,00 din 54 voturi, medie: 3,00 din 54 voturi, medie: 3,00 din 5 (4 votes, average: 3,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2948

Domnul decan al Facultății de Drept a Universității din București, conf. univ. dr. Flavius A. Baias, a avut amabilitatea ca, după încheierea festivității, să ne răspundă la câteva întrebări:

Universul Juridic: Aveți sugestii sau sfaturi pentru studenții care tocmai au început facultatea?

Conf. univ. dr. Flavius A. Baias: În primul rând, să vină la cursuri și seminare. Facultatea este facultativă în sensul că nu e obligatorie pentru toată lumea, dar – odată ce au devenit studenți ai Facultății de Drept a Universității din București –, studenții trebuie să frecventeze cursurile și seminarele.

Evident că, nici eu și nici colegii mei nu le cerem studenților, indiferent că e vorba de cei din anul I sau de cei mai mari, să uite de viața lor personală sau de viața de familie, de datoriile lor de copii față de părinții lor.

Însă le sugerez să-și trăiască studenția și să știe să împletească viața frumoasă de student cu obligațiile pe care le au de a se pregăti pentru a deveni buni juriști.

Alpha Phone POS aduce profesioniștilor din domeniul juridic 12 luni cu zero comision de administrare la pachetele Alpha Professional

Universul Juridic: Le-ați recomanda studenților să-și caute de lucru din timpul facultății?

Conf. univ. dr. Flavius A. Baias: Asta este o întrebare dificilă pentru mine, pentru că studenții sunt diferiți, reacționează diferit. În ceea ce mă privește, eu aparțin unei generații care nu avea astfel de oportunități, deci nu pot să vorbesc din proprie experiență. În același timp, înțeleg perfect că unii dintre ei au unele dificultăți materiale, și atunci trebuie să completeze veniturile pe care le obțin de la părinți cu alte surse, din eventuale locuri de muncă pe care le găsesc.

Ceea ce le-aș spune este că, dacă încearcă să-și găsească un loc de muncă, să aleagă unul în primul rând apropiat domeniului pentru care se pregătesc, iar, în al doilea rând, să opteze pentru unul care să le asigure echilibrul între obligațiile ocupației temporare pe care și-o aleg și obligațiile de la facultate.

Universul Juridic: Dat fiind că piața muncii juridice este suprasaturată, de ce ați încuraja pe cineva să urmeze o astfel de facultate?

Conf. univ. dr. Flavius A. Baias: Piața muncii juridice oferă din ce în ce mai puține locuri de muncă, ținând cont de numărul exagerat de facultăți de drept din România. Din evidențele Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior rezultă că sunt 60 de programe de drept în România, adică în limbajul comun, 60 de facultăți de drept. Unele funcționează ca facultăți independente, altele în cadrul altor facultăți, dar asigură studiul dreptului. Or, acest număr este complet exagerat pentru o țară ca România.

Am făcut o statistică și, dacă nu mă înșel, „pe cap de locuitor”, avem mai multe facultăți decât în SUA, aceasta fiind țara în care facultățile de drept sunt foarte multe și foarte populare.

Din acest punct de vedere, eu îi încurajez în continuare pe elevii de liceu să vină la Facultatea de Drept dacă simt că au vocație, eventual pasiune, pentru profesia de jurist și perspectivele pe care aceasta le oferă, pentru că studenții noștri își vor găsi întotdeauna un loc de muncă, în ciuda faptului – normal, natural – că piața muncii juridice e în scădere.

Universul Juridic: Care sunt principalele valori pe care Facultatea de Drept își propune să le transmită viitorilor profesioniști?

Conf. univ. dr. Flavius A. Baias: Aici sunt mai multe lucruri de menționat și, în ciuda a ceea ce s-ar aștepta cititorii dumneavoastră, una dintre valorile importante, pe care cred eu că le promovează Facultatea este tradiția. Aici putem vorbi de tradiție în general, dar eu mă refer la tradiția învățământului juridic românesc și tradiția Facultății de Drept. Cred că generațiile actuale de studenți trebuie să se comporte în așa fel încât să păstreze această tradiție.

Apoi, mi se pare că onoarea este o valoare de la care absolvenții Facultății de Drept nu ar trebui să facă rabat. Onoarea în general și, în special, onoarea profesiei, integritatea profesională și onestitatea sunt valori pe care le impune calitatea de jurist. În general, indiferent dacă suntem sau nu juriști, ar trebui să fim onești cu cei din jur și cu noi înșine.

Fără să fac o ierarhie între ele, ultimul lucru la care vreau să mă refer este profesionalismul. Dacă sunt absolvenți ai facultății noastre, trebuie să dovedească pe parcursul întregii vieți profesionale că sunt adevărați juriști, așa cum au fost înaintașii noștri, așa cum sunt profesorii noștri.

Festivitatea de deschidere a anului universitar la Facultatea de Drept a Universității din București a fost transmisă în direct pe portalul universuljuridic.ro.

Cu ocazia festivități de deschidere a anului universitar, universuljuridic.ro a realizat un reportaj ce poate fi accesat aici:

👍Vezi și: [Cum a fost] Deschiderea anului universitar 2015-2016 – Facultatea de Drept a Universității din București

Interviu cu decanul Facultății de Drept, Flavius A. Baias, la deschiderea anului universitar 2015-2016 was last modified: octombrie 6th, 2015 by Flavius A. Baias

Vă recomandăm:

Abonează-te la newsletter