Secretele clientului – unul din aspectele specifice profesiei de avocat

9 mai 2018
Vizualizari: 1143
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Claudiu Pamuc: Avem alături de noi pe dl profesor Dan Oancea, consilier UNBR și membru al delegației permanente a UNBR la Consiliul Barourilor Europene. Vreau să discutăm puțin despre tema congresului de astăzi  este vorba despre secretul profesional. Considerați că este o temă de actualitate? Și ce credeți că a determinat UNBR-ul să aleagă această temă anul acesta?

Dan Oancea: Problema este de actualitate de mai mulți ani; dar ea devine din ce în ce mai actuală, în condițiile în care, pentru combaterea anumitor fenomene, statele lumii – și acum să ne restrângem la spațiul european – edictează legislații care nu țin cont de specificul profesiei de avocat. Poate cel mai recent exemplu este acela privind protecția datelor personale. Nu sunt prevăzute condiții specifice, prevederi specifice în ceea ce privește colectarea, prelucrarea datelor de către avocați. În condițiile în care avocații, prin natura profesiei lor, colectează date de la clienții lor, în legătură cu cazul pe care clientul îl încredințează. În condițiile în care instanțele, alte autorități ale statului care participă la actul de administrare a justiției, sunt excluse explicit din sfera celor obligați la o anumită conduită în procesarea datelor personale, apare cel puțin curios că, pe de o parte, avocații nu sunt incluși în aceeași sferă, pentru că ei nu pot să-și exercite profesia fără să colecteze și să proceseze astfel de date și nici nu sunt prevederi specifice, care să le ofere un statut special în considerarea specificului activității lor și a birocrației aferente unei astfel de evidențe. Și sigur că aceasta îngreunează, pe de o parte, foarte mult munca de zi cu zi a avocatului – gândiți-vă în special la cabinetele individuale de avocat, care, din punct de vedere statistic reprezintă majoritatea în cadrul formelor de exercitare a profesiei, unde, de foarte multe ori, ai doar un singur avocat activ, care, în aceste condiții, ar trebui să-și angajeze o persoană care să se ocupe numai de formalitățile aferente sistemului de procesare a datelor personale. Nu este vorba numai despre datele pe care le colectezi cu prilejul contactelor cu clientul; dar și cu privire la transmiterea acestor date, în orice împrejurare în care ești obligat să faci acest lucru. La o negociere, când transmiți proiecte de contract cuprinzând datele clientului către un alt coleg avocat, care reprezintă pe partea adversă; când depui acte la instanță cuprinzând aceleași date personale. Orice astfel de pas trebuie înregistrat, potrivit regulamentului, într-o evidență specială. Și sigur că asta înseamnă un efort birocratic semnificativ, care grevează suplimentar munca avocatului și, de ce nu, îl expune unor cheltuieli pe care mulți dintre aceștia nu le-ar putea suporta.

Claudiu Pamuc: Este vorba doar de un efort birocratic…

Dan Oancea: Nu numai. Există și reversul responsabilității. Pentru că de neconformarea cu aceste proceduri sunt legate amenzi substanțiale, care sigur că vor trebui plătite de cei care nu se conformează ad literam unor astfel de rigori.

Claudiu Pamuc: Bun, și implementarea acestor noi reguli – că practic sunt niște reguli – se va face imediat, sau există o perioadă în care se va acomoda, practic, și avocatul…?

Dan Oancea: Nu, nu este prevăzut un termen de grație. Informarea publică s-a petrecut cu mult timp în urmă, doar intrarea în vigoare, cu începere din 25 mai, este certă, și asta ar însemna, în lipsa unor prevederi privitoare la acordarea unei – să-i zicem – perioade de grație, înseamnă că ele devin incidente imediat. Cu consecințele aferente.

Claudiu Pamuc: Și în momentul de față nu se mai pot cere astfel de reglementări suplimentare, să spunem? Adică crearea unei perioade de grație, pentru că e posibil să fie situații pe care nici Legiuitorul să nu le fi luat în considerare.

Dan Oancea: Eu sunt convins că este foarte posibil ca cei care au transpus în legislația noastră directiva europeană corespunzătoare să nu se fi gândit și la această categorie profesională a noastră, a avocaților. Dar, până una-alta, noi suntem supuși acestor prevederi. Sigur, dacă un demers legislativ va amenda un asemenea regulament cu reguli exprese derogatorii în ceea ce privește profesia de avocat, ar fi de dorit. Dar, până la urmă, este un demers legislativ care nu-i la îndemâna noastră.

Claudiu Pamuc: Vom avea o rezoluție a congresului pe această linie, a reglementării…?

Dan Oancea: (…) în funcție de Consiliul UNBR, am avut o vizită a domnului Andrei Săvescu, care ne-a atras atenția, în calitate de specialist în domeniu, asupra rigorilor consecințelor și riscurilor aferente punerii în practică a acestui regulament. Dar să vedem ce se va întâmpla mâine.

Claudiu Pamuc: Deci așteptăm să pățim ceva pentru a lua niște măsuri?

Dan Oancea: Eu sper că nu. Oricum, reacția și luările de poziție ale avocaților sunt sigur că vor fi făcute publice. Acum, reacția legislativului cu privire la acestea este o chestiune care nu este sub controlul nostru.

Claudiu Pamuc: Ați avut invitați din Europa, astăzi, persoane importante din conducerea barourilor europene. Dânșii cum văd această chestiune?

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Dan Oancea: Discuțiile s-au purtat mai puțin pe chestiunea problematicii protecției datelor, cât pentru problema generală a secretului profesional. Care nu este o problemă doar la noi. În general, în tot spațiul european există o tendință a statelor de a încerca, sub pretextul legitim al combaterii diferitelor fenomene periculoase – cum se cheamă spălarea banilor, combaterea terorismului, fiscalitatea, iată, și datele acum –, o transparentizare a activităților diferitelor categorii socio-profesionale, dar a nu se uita că, prin esența ei, profesia de avocat presupune lucrul tocmai cu secretele clientului. Cabinetul avocatului a devenit, cred că, unul din ultimele refugii unde clientul poate să vină, să-și înfățișeze deschis problemele și să ceară un sfat avizat în ceea ce privește posibile soluții. În condițiile în care nu există garanții legale suficiente și, mai ales, puternice, că acest secret profesional va fi în continuare protejat și nu va cădea în vizorul măsurilor care urmăresc combaterea acestor fenomene periculoase despre care vom vorbi, sigur că va fi o problemă, pentru că este lipsită de substanță însăși activitatea avocatului. Și sigur că, în aceste condiții, se va înregistra o pierdere de încredere a cetățenilor față de instituția avocatului. Ceea ce este foarte grav, pentru că, până la urmă, drepturile fundamentale ale cetățeanului sunt încredințate, spre valorificare, avocatului. Și, deci, neluarea în considerare a secretului profesional afectează, în ultimă instanță, interesele fundamentale ale cetățeanului.

Claudiu Pamuc: Vă mulțumesc foarte mult.

Dan Oancea: Cu mare plăcere.

Secretele clientului – unul din aspectele specifice profesiei de avocat was last modified: iunie 10th, 2018 by Dan Oancea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice