Obiectivul Hexagonului este păstrarea spiritului de excelență și a performanței în rândul celor mai bune facultăți de Drept din România

23 apr. 2019
Vizualizari: 1196

Mircea Fica: Bună seara. Suntem la Hexagonul Facultăților de Drept – stăm de vorbă cu dl Flavius Baias, Decanul Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Care sunt principalele obiective ale acestei competiții?

Flavius Baias: În primul rând vă spun bine ați venit și dumneavoastră, reprezentanților grupului Universul Juridic. Vă mulțumesc, îi mulțumesc dlui director general Nicolae Cîrstea pentru faptul că a acceptat să transmită cel puțin festivitatea de deschidere și pe cea de închidere a Hexagonului. Hexagonul Facultăților de Drept duce mai departe tradiția unei competiții studențești între cele mai importante facultăți de Drept din România, începută în anul 1970. A fost o întrerupere între 1990 și 1998, s-a reluat în 1999, așa că putem spune că anul acesta, cel puțin, este a 20-a ediție post-revoluționară.

În ceea ce privește obiectivele, în mod evident este vorba despre o competiție între studenții Facultăților de Drept, cele mai bune facultăți de Drept din țară – cea a Universității din București, a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a Universității din Craiova, a Universității din Iași, a Universității din Sibiu și a Universității din Timișoara. La acestea s-au adăugat, cu statut de invitat special, din anul 2014, studenții Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, de la Chișinău.

Obiectivul este păstrarea spiritului de excelență și a performanței în rândul facultăților menționate, facultăți care, de altfel, reprezintă cele mai bune facultăți de Drept din România.

Mircea Fica: Și pepiniere pentru viitorii profesioniști – avocați, notari, magistrați…

Flavius Baias: Așa este – vă mulțumesc pentru că ați precizat –, facultățile din Hexagon sunt cele care, an de an, dau cei mai mulți reușiți la concursurile de admitere în profesiile juridice, în primul rând, concursul de admitere la INM și concursul de admitere organizat de UNBR pentru profesia de avocat.

Mircea Fica: Sunt două paliere de competiții – cele științifice și cele sportive. La cele științifice sunt Dreptul civil, Dreptul penal și Dreptul constituțional; iar la cele sportive fotbal, tenis de masă, street-ball și șah. Cam cât timp se pregătește un student pentru a putea răzbate în această competiție acerbă; și profesorii lor cum îi pregătesc?

Flavius Baias: Nu pot să vorbesc despre toate facultățile; pot să vă spun ce se întâmplă la București. La Facultatea de Drept din București, practic pregătirea începe din luna octombrie a anului precedent, când încep selecțiile generale pentru probele științifice. Sunt mai multe etape ale preselecțiilor pentru ca, în final, echipele să se constituie și să se antreneze intens cam cu 2-3 luni înainte de începerea competiției; adică din luna ianuarie-februarie.

Mircea Fica: Și aici participă studenții din anii II, III și IV, nu?

Flavius Baias: Teoretic și cei din anul I. E adevărat că la probele științifice, de regulă participă studenții începând cu anul II – și e firesc să fie așa; deși am avut cazuri în care la Drept constituțional, materie care se studiază în anul I, au fost și studenți din anul I, în schimb, la probele sportive participă, evident, studenți din anul I până în anul IV.

Mircea Fica: Dacă ne puteți spune din anii trecuți, cam pe ce loc s-a situat Facultatea de Drept din București. Când a câștigat…?

Flavius Baias: Nu pot să vă spun foarte exact, spre rușinea mea. Întrebarea pe care mi-o puneți chiar o să-mi dea un impuls să fac o statistică. Deci nu pot să vă spun exact; atât cât mă ajută memoria, pot să vă spun că ultimele trei ediții au fost câștigate, două dintre ele de Craiova și ultima de Cluj, pentru ca edițiile anterioare, adică până în urmă cu 6 ani, noi am câștigat, începând cu 2011-2012, trei ediții la rând.

Mircea Fica: Această competiție stimulează cooperarea între cele șase facultăți de Drept.

Flavius Baias: Evident.

Mircea Fica: Aveți niște planuri integrate de învățământ?

Flavius Baias: În mod evident. Aici trebuie să menționez că această idee a fost promovată de cei care au fost profesorii noștri și au fost decani în perioada anterioară, începând cu anul 1999. Prima dată a venit cu ideea de a discuta despre planul de învățământ, dacă nu mă înșel, dl profesor Radu Motica, fostul decan al Facultății de Drept de la Timișoara. Și, de regulă, în fiecare an discutăm despre această problemă și încercăm să lucrăm la acordul fin al aranjării planurilor de învățământ, evident, ținând cont de evoluția legislației, de evoluția concursurilor de admitere în profesie, în așa fel încât acestea să fie adecvate pentru studenții care se pregătesc în vederea examenelor de admitere în profesiile juridice pe care le-am menționat deja.

Mircea Fica: Vă mulțumim foarte mult și vă dorim mult succes. Încă o dată vă mulțumim pentru parteneriat.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Flavius Baias: Vă mulțumesc și eu și ne vedem zilele următoare…

 

Obiectivul Hexagonului este păstrarea spiritului de excelență și a performanței în rândul celor mai bune facultăți de Drept din România was last modified: aprilie 24th, 2019 by Flavius A. Baias

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice