Discursul domnului Bogdan Ciucă cu ocazia Festivității de decernare a premiilor „Revistei Române de Drept Privat” pentru anul 2022

5 oct. 2023
Vizualizari: 399

Valeriu Stoica – Mulțumesc mult, domnule profesor! Oricât de grea a fost decizia, până la urmă înțeleg că balanța a înclinat în favoarea lui Ionuț Cofaru. Văd că este abonat la Premiile Revistei Române de Drept. Așteptăm ca, la un moment dat, să primească și Premiul „Opera Omnia”. Fără doar și poate, fără doar și poate, întrucât am promis unor colegi că timp de 70 de ani de aici înainte voi fi prezent la aceste ceremonii. După aceea o să vedem, s-ar putea să fac o mică pauză. Așadar, premiatul ar trebui să fie bucuros că, înainte de a-și rosti discursul, este prezent domnul Bogdan Ciucă, reprezentantul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România. Îl prețuiesc foarte mult pe domnul Bogdan Ciucă pentru dedicația pe care o are, nu numai față de Uniunea Notarilor, ci față de cultura juridică din România. Dumnealui este unul dintre animatorii vieții culturale juridice din România și faptul că e alături de noi astăzi mă face să sper că va fi și în viitor alături de noi, așa cum am discutat mai devreme în particular. Aveți cuvântul, domnule Bogdan Ciucă.

Bogdan Ciucă – Domnule profesor Valeriu Stoica, domnule decan, doamnelor și domnilor, înainte de a mă referi strict la misia pe care am primit-o astăzi – am primit-o cu plăcere – dați-mi voie să mă refer la un invitat pe care dumneavoastră îl aveți, și noi îl avem astăzi, și care întotdeauna, și astăzi, mi-a făcut o plăcere teribilă întâlnirea cu domnia sa, cu doamna profesor Brândușa Ștefănescu. Îmi amintesc că în urmă cu un eveniment similar organizat de Revista Română de Drept Privat, invitată fiind doamna Brândușa Ștefănescu, m-a luat așa sufletul pe dinainte și am spus că consider prezența domniei sale un premiu și pentru mine și întâlnirea cu domnia sa reprezintă un premiu și pentru mine. De data aceasta, venind spre eveniment, n-am mai exprimat, dar în sufletul meu am sperat că veți genera acea surpriză și vă mulțumesc că ne-ați generat contextul în care, iată, din nou, să o auzim, să o ascultăm, să o admirăm pe doamna Brândușa Ștefănescu.

Revenit la rolul pe care îl am în acest context al excelenței, încerc să reprezint o instituție, Instituția Notarilor Publici din România, și să reprezint o persoană, respectiv pe Președintele Dumitru Viorel Mănescu. În același timp, vă spun că, personal, sunt copleșit de eveniment, pentru că este de admirat că cineva cu tenacitate, așa temerar, duce acest proiect mai departe, într-un context social diferit, dacă nu, să-i spunem, neprietenos, unor proiecte de o asemenea substanță și într-un asemenea domeniu. Revista Română de Drept Privat este un proiect temerar, valoros, și cei care fac ca ea să trăiască și să ne hrănească și pe noi din această perspectivă merită toată aprecierea și admirația. Nu o spun așa, ca un fel de captatio benevolentiae, pentru că sunt într-un moment organizat de Revista Română de Drept Privat, ci pentru că asta este realitatea. În același timp, prezența mea și misia aceasta de a înmâna un premiu se datorează unui alt temerar, care a scris ceva care a atras atenția și a atras atenția celor care se pricep, a atras atenția profesioniștilor care au apreciat, așa cum ne spunea domnul profesor Cercel, a fost apreciat de juriu și, iată, s-a hotărât să și primească un premiu, ca semn de prețuire. Demersul temerar de care vorbeam, scrierea aceasta temerară de care vorbeam, se cheamă „Existența principiului favor contractus în sistemul Codului civil român”, este o lucrare apărută la Editura Universul Juridic, într-o colecție inițiată de profesorul Marian Nicolae. A apărut în anul 2022, deci anul trecut. Temerarul care a semnat lucrarea, a lucrat la Iași, a produs acest material premiat, nu este altul decât domnul avocat, doctor Ionuț Cofaru. Îl apreciez pentru ceea ce a scris. Nu o să fac referire la conținutul valoros a celor 3, Secțiunea de lucrări, așa cum dumneavoastră ați construit-o, o să fac referire, așa cum spunea și domnul profesor Cercel, la faptul că, în final, promovați o concluzie interesantă, o definiție pe care nu numai că o formulați, dar dați și sugestii cu privire la aplicarea ei și cred că toate acestea fiind spuse, și pentru că cineva spunea că excelența nu este o întâmplare, ci este o continuitate, sunt convins că ne veți mai surprinde cu aceste acțiuni temerare și valoroase. Vă felicităm!

Discursul domnului Bogdan Ciucă cu ocazia Festivității de decernare a premiilor „Revistei Române de Drept Privat” pentru anul 2022 was last modified: octombrie 5th, 2023 by Liviu-Bogdan Ciucă

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Liviu-Bogdan Ciucă

Liviu-Bogdan Ciucă

Este prof. univ. dr., notar public, președintele Camerei Notariale Galați și directorul publicațiilor „Dreptul”.
A mai scris: