Discursul domnului Bogdan Ciucă în cadrul Zilei Justiției 2021

14 iul. 2021
Vizualizari: 884

Vă mulțumesc pentru invitație și dați-mi voie să recunosc să sunt copleșit, la modul sincer, de subiect, de participanți, de discursurile de până acum. Mă gândeam, atunci când încercam să-mi adun gândurile pentru a spune ceva cu acest prilej, să impresionez apelând la Platon, la Aristotel, cei care, timpuriu, au comentat despre justiție. M-am gândit să abordez teoria justiției distributive sau preparatorii. M-am gândit că voi impresiona cu aceste teorii. Dar ce am ascultat până acum mi-a schimbat cumva perspectiva. Și cred că este bine că mi-a schimbat-o și vă mulțumesc că mi-ați schimbat această perspectivă.

Domnule academician, este mai mult decât indicat ca un istoric să vorbească despre istorie cu prilejul Zilei Justiției, pentru că așa poate ne responsabilizăm mai mult, amintindu-ne că există întotdeauna o istorie de la care avem de învățat, dacă știm să învățăm, și un viitor față de care avem de dat răspunsuri.

Domnule profesor Dulcan, sfaturile dumneavoastră nu cred că ar fi mai nimerite în altă parte decât acolo unde gândurile rele, negre și pătimașe se intersectează, cum este domeniul justiției, și un sfat de a scăpa de aceste gânduri nu merită decât să-l apreciem ca atare.

Domnule președinte, vă admir, să nu folosesc încăpățânarea, dar vă admir reziliența, așa cum spune domnul profesor. Vă admir, așa, cu o încăpățânare pozitivă, să nu abandonez termenul. În fiecare an serbați Ziua Justiției. Cred că ar fi o sărbătoare de care ar trebui să ne bucurăm de fapt în fiecare zi a fiecărui an. Și nu o dată pe an. Și ar fi minunat dacă s-ar întâmpla așa.

Ascultând ce spunea doamna judecător Baltag și domnul senator Corlățeanu, mi-am dat seama cât de temerar este ca, în contextul actual, să spui ceva semnificativ despre justiție, fără să primești eticheta că te afli într-o tabără sau alta. Iar aceste tabere se războiesc de prea multă vreme, costisitor chiar pentru justiție. Chiar pentru însăși justiția, conceptul de justiție. Este și greu să te faci auzit sau ascultat pe un fond atât de zgomotos în materie. Influenceri, formatori de opinie, specialiști, așa, în stilul nostru mioritic, în fotbal, bucătărie și, printre altele, în justiție, ne bombardează în fiecare zi cu teorii cu privire la justiție, cu aprecieri sau cântăriri ale acestui concept.

Dând toate acestea deoparte, mă declar cumva sedus de justiția a cărei origine este divină. Cred în originea divină a justiției. Cred într-o justiție care are la bază conștiința și mai cred că justiția trebuie făcută de om pentru om, cu drag pentru om și cu gânduri pozitive, așa cum se spunea puțin mai devreme. Nu cu patimă. Cred într-o justiție unde virgula este pusă acolo unde trebuie. Și aici am în vedere, mai mult decât atât, domnule profesor Predescu, am în vedere o întâmplare care s-a petrecut în Rusia în 1881, Țarul Alexandru al III-lea este înscăunat, răsturnând și făcând deranjul din Rusia pe care îl știm cu toții. Toleranța dispare. Apare intoleranța. Printre altele, se impune, și impune Domnia Sa, Țarul de atunci, ca în toate școlile să se folosească doar limba rusă, și nu limba naționalităților conlocuitoare. Pe fondul acesta, pe masa Țarului Alexandru al III-lea apare o scrisoare, o cerere de grațiere semnată de o doamnă poloneză pentru soțul său învățător, care și-a permis să învețe în continuare copiii în limba maternă. Iar Țarul, și sper să nu greșesc, a dat următoarea rezoluție. „În niciun chip, deportare în Siberia!” Evident că destul de dură rezoluția. Soția sa Maria, care se pare că era foarte înțeleaptă și cu spirit de justiție foarte dezvoltat, aflând că învățătorul acela avea o portanță consistentă în comunitate și oamenii se raportau la el într-un anumit fel, era un om special, a luat foaia, a schimbat virgula și a apărut soluția. „În niciun chip deportare în Siberia!” Încerc să simplific.

Sper într-o justiție unde virgula nu trebuie schimbată, pentru că este pusă acolo unde este cazul. Și cred cu adevărat într-o justiție în care judecătorul, cu o gândire viguroasă, așa cum spunea domnul profesor Dulcan, și sănătoasă, și pozitivă, judecă pentru om și pentru binele general, cu respect față de Dumnezeu și cu dragoste față de semeni. Vă mulțumesc foarte mult și La mulți ani de Ziua Justiției!

Discursul domnului Bogdan Ciucă în cadrul Zilei Justiției 2021 was last modified: iulie 14th, 2021 by Liviu-Bogdan Ciucă

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Liviu-Bogdan Ciucă

Liviu-Bogdan Ciucă

Este prof. univ. dr., notar public, președintele Camerei Notariale Galați și directorul publicațiilor „Dreptul”.
A mai scris: