Problemele lui Themis și Justiția bazată pe iubirea față de cetate și om…

3 ian. 2023
Vizualizari: 551
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Se spune că începutul unui discurs, sau introducerea unui articol, asemenea alegerii titlului, reprezintă provocarea cea mai grea pentru autor. În cazul acesta, având în vedere că personajul principal al articolului este zeița Themis, misiunea pare a fi și mai dificilă! Cu toate acestea, evenimentele ciudate sau interpretabile, problemele și chiar dramele cu care se confruntă sistemul de justiție ar putea fi un subiect generos, sensibil și aproape inepuizabil pentru cei preocupați de lumea dreptului.

Încercând, în prezentul discurs, să identificăm probleme cu care se confruntă Themis, am putea, împreună, să evaluăm luminile și umbrele procesului legislativ, deoarece legea imperfectă, dar obligatoriu aplicabilă este reclamată ca fiind una din cauzele neîncrederii cetățeanului în justiție, fapt relevat de toate evaluările sociologice.

Poate că ar merita o clipă să analizăm impactul noilor tehnologii în domeniu, efectul apariției „Judecătorului robot” și nevoia de a crea un drept al metaversului și am putea să comentăm deciziile contradictorii pronunțate de aceeași instanță în spețe similare.

Probabil că, indiferent care ar fi subiectul analizat, se pare că abordarea oricărei teme legate de justiție reprezintă un act temerar, necesar și riscant.

Practic, aproape orice comentariu te poate expune unor etichetări mai mult sau mai puțin prietenești sau te poate plasa într-o „tabără” sau alta, chiar împotriva voinței tale.

În același timp, suntem agresați zilnic cu teorii despre justiție, teorii care se rostogolesc în mass-media, promovate de diverși bloggeri, vloggeri, influenceri care se pricep la tot și la toate – la fotbal, gătit, poezie, politică și, printre altele, la justiție!

Cum să te faci auzit pe un fond atât de zgomotos?

Probabil că un astfel de fond zgomotos, agresiv și cotropitor l-a inspirat pe domnul Andrei Pleșu în realizarea conferinței „Am dreptul să nu fiu informat!”, tema conferinței dovedindu-se extrem de apreciată de participanți.

Parcurgând acest periplu printre problemele cu care se confruntă zeița dreptății, am realizat că fiecare subiect în parte și toate împreună pledează pentru imperfecțiunea sistemului. Ajungând la această concluzie, am încercat să aflăm care este factorul care alterează acest domeniu și pune în umbră un concept atât de luminos precum conceptul de Justiție!

Anul acesta, participând la un eveniment organizat de Uniunea Juriștilor din România, cu ocazia Zilei Justiției, am formulat unele opinii cu privire la Justiție, din perspectiva mitologică.

Astfel, în acest demers, am decis să apelez la textul biblic și la mitologie, convins că izvorul justiției, perfect sau imperfect, poate fi una dintre cauzele care afectează sistemul.

Zeița Themis, după cum știm, este zeița dreptății, zeița justiției!

Noi o cunoaștem sub forma vizuală a unei doamne cu o postură impresionantă, trăsături faciale severe, legată la ochi cu o eșarfă, având în mâna dreaptă o balanța și în mâna stângă o sabie, fiecare dintre acestea simbolizând ceva anume: eșarfa reprezentând imparțialitatea, balanța simbolizând cântărirea corectă a probelor, iar sabia exprimând puterea de executare a hotărârilor luate.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Cu toții suntem familiarizați cu această imagine!

Mai puțini dintre noi știm că Themis este fiica lui Zeus și a Gaiei, adică fiica cerului și a pământului, și că „Themis” înseamnă în limba greacă „Legea naturii” sau „Personificarea ordinii divine”.

Și mai puțini dintre noi știu că titanida Themis, a 4-a și ultima generație nemuritoare de zei, în timpul potopului a intervenit pe lângă Zeus, încercând să-l liniștească și să-l convingă să cruțe viața celor doi supraviețuitori DEUCALION și PYRA.

Recunosc că această întâmplare mitologică m-a impresionat și m-a pus pe gânduri, deoarece mi s-a dezvăluit în acest fel o zeiță a dreptății care, pe lângă sabie, eșarfă și balanță are și INIMĂ!

Totuși, nu pot să nu constat că în nicio reprezentare cunoscută nu regăsim un simbol al empatiei, emoției sau iubirii asociat cu Themis.

Poate că alături de cele trei simboluri consacrate ar trebui să punem și INIMA, ca un semn al Justiției bazate pe iubirea față de cetate și om. Față de aproapele nostru!

Îmi place să cred, în acest context, că judecătorul perfect, cel care împarte dreptatea, are har, inimă și știință de carte!

Probabil că cei răuvoitori, dacă ar ști că DEUCALION și PYRA, salvați la intervenția lui Themis, sunt nepoții acesteia, ar putea spune că ne aflăm într-un caz clasic de conflict de interese sau trafic de influență – al cărui autor este chiar zeița Justiției!

Preferând partea romantică a povestirii și concluziei, în apărarea Zeiței, îmi place să cred că intervenția a fost motivată de iubire și ar fi avut loc indiferent cine ar fi fost cei doi supraviețuitori.

Încercând o concluzie de etapă, apreciez că și justiția merită judecata cu bună-credință și inimă, așa cum ne-am dori și noi să fim judecați! Să ne concentrăm pe dezvoltarea părților ei luminoase, nelăsându-ne blocați în cele umbrite, pentru că dacă justiția eșuează, întreaga societate eșuează și este… culpă comună!

Depășind perioada mitologică și referindu-mă la textul biblic, pledând pentru originea divină a justiției autentice, fac apel la textul din 2 CRONICI 19.6 „Și a zis judecătorilor: Luați seama la ce veți face, căci nu pentru oameni veți rosti judecăți, ci pentru Domnul, că va fi lângă voi când le veți rosti…”.

Textul sugerează responsabilitatea judecătorilor, necesara relație a acestora cu Dumnezeu și avertizează asupra valorii pe care o atribuie Divinitatea actului de dreptate.

În acest mod considerăm că Justiția este perfectă sau nu în funcție de izvorul acesteia. Dacă doar textul de lege ne obligă la o anumită conduită morală, Justiția, ca produs al instituției umane, este, la rândul ei, imperfectă. Cred că o simplă atitudine generată de unele constrângeri normative, dar lipsită de respect și dragoste pentru oameni, virusează acest minunat concept.

Deci să gândim și să ne manifestăm responsabil, locuitori ai cetății, profesioniști ai dreptului sau truditori în alte domenii, conștienți de originea divină a dreptății și de nevoia de împărți o dreptate care, înainte de spadă și eșarfă, să fie simbolizată de inimă.

În încheierea acestui eseu, propun să medităm asupra unui text ce reprezintă o parafrazare a „celui mai renumit discurs al tuturor timpurilor”.

Discursul a fost rostit de Martin Luther King, în 28 august 1963, la Lincoln Memorial, în fața a peste 250.000 de cetățeni.

„Avem un vis că într-o zi vom avea o justiție corectă, care să aibă eșarfă, balanță, sabie, dar și inimă.

O justiție care să ne judece, dar care să fie și judecată cu dreaptă măsură.

Acest vis ne va motiva să lucrăm împreună, să ne luptăm împreună, să ne ridicăm împreună, să ne rugăm împreună, conștienți că într-o zi vom avea Justiție!”.

Cuvântul repetat obsesiv este „împreună”, deoarece doar „împreună” – familie, școală, biserică, judecători, profesioniști ai dreptului sau cetățeni simpli – putem construi o justiție autentică! O justiție pentru oameni!

Martin Luther King a primit în anul 1964 premiul Nobel pentru Pace – fiind cel mai tânăr laureat al acestui premiu.

La data de 4 aprilie 1968 a fost asasinat!


* Acest articol a fost publicat în revista Palatul de Justiție nr. 2/2022.
Problemele lui Themis și Justiția bazată pe iubirea față de cetate și om… was last modified: decembrie 21st, 2022 by Liviu-Bogdan Ciucă

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Liviu-Bogdan Ciucă

Liviu-Bogdan Ciucă

Este prof. univ. dr., notar public, președintele Camerei Notariale Galați și directorul publicațiilor „Dreptul”.
A mai scris: