Discursul domnului Bogdan Ciucă în cadrul Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2019

10 nov. 2020
Vizualizari: 772

Mulțumesc că ne dați ocazia să ne manifestăm și noi cumva, lăudând pe cei care merită, și dvs. decideți, în situația aceasta, cine merită. Dar, înainte de toate, aș vrea și eu să mă alătur cu sinceritate admiratorilor dnei Brândușa Ștefănescu – admiratorilor asumați, dacă vreți, și declarați – și să recunosc că, pentru mine, întâlnirea virtuală cu Domnia Sa, astăzi, este un fel de premiu. Așa mi-o asum, ca pe un mic premiu, pe care și eu l-am primit cu ocazia acestei manifestări.

Evident că o manifestare atât de consistentă valoric, cum este cea cu care ne-a obișnuit Revista Română de Drept Privat, este o manifestare care te și provoacă, te și obligă, cu atât mai mult cu cât se desfășoară aproape cu încăpățânare an de an, așa o încăpățânare pozitivă, într-un context social destul de bulversant și care, în mod uzual, ar putea să ne atragă sau să ne abată atenția la alte subiecte destul de îngrijorătoare.

Constatând și admirând acest eveniment de fiecare dată, mi-am amintit de câteva spuse ale unei doamne care se cheamă Barbara Tuchman și pe care le-am regăsit în Buletinul Academiei Americane de Arte și Știință de prin anii ’80. Spune așa: „Cărțile sunt purtătoare de civilizație. Fără cărți istoria este mută, literatura ternă, știința schilodită, iar gândirea și speculația stagnează”. Mie mi-a plăcut teribil ce a spus doamna aceasta, iar evenimentele precum cel de astăzi, organizat de către Revista Română de Drept Privat, mă asigură că niciodată scrierea nu va fi ternă și știința schilodită, iar gândirea și speculația nu vor stagna.

Înainte de a da, de a înmâna, așa, virtual, dacă vreți, premiul autorului, m-a provocat cumva primul autor premiat de dvs. prin cuvintele solomonice de deschidere și mi-am amintit și am căutat repede și am și găsit câteva versuri scrise de Homer în Odiseea, cu 800 de ani înaintea lui Hristos, cu privire la cei care scriu, care au puterea și știința de a scrie: „Tot omul se închină autorilor, cinstindu-i, căci știința i-a învățat pe ei să scrie tot felul de lucrări”. Este, de fapt, o parafrază la Homer, dar cred că este meritată de toți cei care sunt premiați astăzi de Revista Română de Drept Privat, așa cum este și dl Cristian Paziuc pentru lucrarea „Răspunderea contractuală. O analiză juridică și economică”, apărută la Editura Universul Juridic, București, 2019. Felicitări și, în numele Uniunii Naționale a Notarilor Publici, dar și al meu (personal), vă mulțumesc pentru onoarea de a mă pune față în față, virtual, cu un asemenea autor.

Discursul domnului Bogdan Ciucă în cadrul Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2019 was last modified: noiembrie 10th, 2020 by Liviu-Bogdan Ciucă

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Liviu-Bogdan Ciucă

Liviu-Bogdan Ciucă

Este prof. univ. dr., notar public, președintele Camerei Notariale Galați și directorul publicațiilor „Dreptul”.
A mai scris: