Alocuțiunea domnului Cătălin Dascăl în cadrul EMISIUNII TV „LEGAL POINT” 78 – ediție specială cu ocazia Congresului UNPIR 2018

25 iun. 2018
Vizualizari: 1049
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În cadrul EMISIUNII TV „LEGAL POINT” 78 – ediție specială cu ocazia Congresului UNPIR 2018, din data de 25 mai 2018, domnul Cătălin Dascăl a dezvoltat unele chestiuni discutate în cadrul Congresului UNPIR 2018.

De asemenea, în calitate de președinte UNPIR Filiala București, domnul Cătălin Dascăl a fost întrebat de către realizatorul emisiunii, domnul Nicolae Cîrstea, cum contribuie legătura strânsă dintre membrii organelor de conducere ale UNPIR la implementarea dezideratelor practicienilor în insolvență referitoare la activitatea cotidiană.

👍Vezi aici EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 78 – Congresul UNPIR 2018

Astfel, domnul Cătălin Dascăl a susținut următoarea alocuțiune:

„Mulțumesc pentru această ocazie și această inițiativă a emisiunii organizate ad-hoc, care «face bine» în sensul că reiterează mesajele transmise de toți invitații în cadrul Congresului. Am să citez, nu precis, mesajul colegului avocat (n.n. Petruț Ciobanu, vicepreședinte UNBR) și mesajul UNBR – nu știu cum se face că totdeauna se întâmplă ca un avocat să fie ultimul care vorbește, iar noi avem tendința de a vorbi foarte mult.

O să încerc să sparg barierele, să nu se întâmple lucrul acesta, pentru că evenimentul, Congresul Uniunii încă nu s-a finalizat și cu toții trebuie să continuăm a sărbători acest eveniment, astfel că mesajul meu va fi unul scurt și care vine, practic, ca o consecință a tuturor demersurilor făcute până la organizarea acestui Congres și a demersurilor viitoare, care duc spre un mesaj unic, de unitate a profesiilor liberale.

Insolvența este cu adevărat acea profesie liberală care – fie că își dorește, fie că nu-și dorește – are o întrepătrundere puternică cu toate celelalte profesii liberale. Avocații sunt și practicieni în insolvență; dacă nu sunt practicieni în insolvență, reprezintă fie debitori, fie creditori, deci oricum ar fi, ne întâlnim. Experții contabili, fie că sunt practicieni, fie că nu sunt practicieni, trebuie să ne ajute și ne ajută în activitatea noastră, prin operațiunile specifice, respectiv refaceri de contabilități. ANEVAR este desemnat prin lege, având membri și reprezentanți unici, să facă evaluările la standardele de evaluare și, evident, avem această «umbrelă» – UPLR – care înglobează toți membrii acestor profesii.

Trebuie să înțelegem un lucru, că și acest cuvânt «uniune», la urma urmei îndeamnă la unitate. Și nu întâmplător, un proiect demarat la nivel de Uniune, cu ocazia marcării acestui moment important pentru toți românii – Centenarul Marii Uniri –, a început inclusiv prin proiecte la filiale, și noi, la Filiala București, în 20 aprilie, am marcat acest eveniment, acum îl marcăm, evident, cu o altă amploare. Și la București, și astăzi, la Congres, ne-am bucurat și ne bucurăm de răspunsul pozitiv al colegilor noștri – pentru că până la urmă toți din profesiile liberale trebuie să ne considerăm colegi –, de a veni și a fi alături de noi și a transmite acest mesaj de unitate.

Despre o chestiune pe care am spus-o și anterior, într-o altă emisiune Legal Point, am spus-o și în adunarea generală din București – împreună putem face, în mod categoric, lucrurile mult mai bine decât dacă am acționa în mod separat. Împreună ne putem găsi preocupări, putem găsi acele dificultăți ale fiecărei profesii și, discutându-le, putem – sunt convins de lucrul acesta – să le remediem. Evident că nimic nu este perfect pe lumea aceasta, evident că totul este perfectibil, dar împreună putem să ducem spre a contura mai bine cum se desfășoară această activitate a practicienilor în insolvență și procedura de insolvență. Vrem, nu vrem, insolvența este un lucru cert, care se întâmplă, așa cum s-a discutat, ca și moartea.

Există, e o consecință firească a oricărei economii de piață, în orice societate care funcționează. Chiar am făcut un studiu până la nivelul anilor 2015, lucrăm acum să centralizăm toate datele din punct de vedere statistic referitor la ceea ce înseamnă zonele cu impact semnificativ de insolvență din România, cu impact mai puțin semnificativ ca număr și, totodată, efectele pozitive ale activității practicienilor. În studiul făcut pentru 4 ani de zile, până la nivelul lui 2015, inclusiv, s-a constatat că societățile aflate în procedura de insolvență reprezintă undeva maxim 2% din totalul companiilor din România, dintre care jumătate erau firme fără activitate în spate și fără active, deci practic discutam în mod real de 1% din nivelul societăților la momentul respectiv pe această statistică. Cifra de afaceri totală era de 3% din totalul companiilor. Deci, practic, companiile în insolvență aveau o cifră de afaceri per medie, mai ridicată decât cele în procedură; la fel era și în cazul a ceea ce înseamnă plata curentă, inclusiv către bugetul de stat în timpul procedurii. Pentru că dacă sunt situații multiple, și nu este un secret că multe dintre societățile în insolvență înregistrează datorii la un nivel foarte mare la bugetul de stat, după ce intră în procedura de insolvență, prin aportul acestei activități, prin aportul practicienilor și controlului exercitat, aceste sume virate către bugetul de stat sunt mult mai mari. Deci este o profesie importantă pentru mediul economic.

Mediul de afaceri și ceea ce înseamnă instituțiile bugetare trebuie să vadă că activitatea noastră este o activitate care profită întregului sistem economic și în mod categoric că nu ne situăm pe poziții contrare. Împreună noi suntem organul care aplică procedura – așa suntem și definiți de lege. Lucrăm alături de creditori, sub controlul creditorilor și în sprijinul actului de justiție, pentru a finaliza această procedură de insolvență. Încă o dată mulțumesc, sunt o dovadă certă atât acest Congres, cât și această emisiune, a mesajului de unitate al profesiilor liberale”.

 

Pentru a vedea EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 78 – Congresul UNPIR 2018, click aici:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Alocuțiunea domnului Cătălin Dascăl în cadrul EMISIUNII TV „LEGAL POINT” 78 – ediție specială cu ocazia Congresului UNPIR 2018 was last modified: iunie 25th, 2018 by Cătălin Andrei Dascăl

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Cătălin Andrei Dascăl

Cătălin Andrei Dascăl

Este avocat și practician în insolvență, președintele UNPIR, filiala București.
A mai scris: