Interviu cu av. Cătălin Andrei Dascăl – Fuziunea şi divizarea în materia insolvenţei

11 nov. 2016
Vizualizari: 2382
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Devenit deja tradiție, Seminarul de Pregătire profesională al UNPIR Constanța a avut loc în zilele de 2 și 3 septembrie. Ca și până acum, evenimentul a fost organizat de Filialele Brașov, București și Constanța ale Uniunii Naționale a Practicienilor în insolvență în colaborare cu Asociația Europeană pentru Drept Bancar și Financiar (A.E.D.B.F.) Filiala Constanța și Institutul Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență.

Cu această ocazie domnul av. Cătălin Andrei Dascăl, președintele UNPIR, filiala București, a acordat un interviu pentru Universul Juridic:

Universul Juridic: Bună ziua. Stăm de vorbă cu dl Cătălin Andrei Dascăl, președintele UNPIR filiala București. Ați fost moderatorul primului panel al acestei conferințe. Ce ne puteți spune despre aceasta?

Cătălin Andrei Dascăl: Despre conferință – seminarul și colocviul de pregătire profesională – în general, nu neapărat de primul panel, ce pot spune este că a fost o bucurie să văd încă o dată prezenți într-un număr foarte mare colegi practicieni, ceea ce dovedește interesul sporit pentru aceste programe de perfecționare și pregătire profesională continuă. Și, la fel, că sunt receptivi la ideea continuării tradiției acestor seminarii organizate în comun Brașov-București-Constanța, acest triunghi care duce de la munte la mare și, evident, la noi, la București.

A fost, la fel, o plăcere să văd că am avut o participare serioasă ca număr și din partea consiliului național de conducere a colegilor din toate cele trei filiale, teritorii, a invitaților externi – așa cum am menționat în deschiderea lucrărilor, Registrul Comerțului, reprezentanți din partea ANAF-ului, cadre didactice, profesori universitare din cadrul ASE, care să ne și ajute în organizarea acestui eveniment și a ne spori această pregătire profesională continuă. Sperăm și spunem că este un eveniment care a reușit. Sper să fie un eveniment apreciat de către colegi, dat fiind că este primul eveniment în care cel puțin eu și colega de la Constanța suntem puși în fața unui prim astfel de eveniment în calitate de organizatori, ambii fiind aleși președinți în cadrul acestui an.

Universul Juridic: Ați vorbit în cadrul conferinței despre fuziunea și divizarea în materia insolvenței. Ce ne puteți spune despre acest subiect?

Cătălin Andrei Dascăl: Este un subiect sensibil, dificil de realizat, dar de actualitate în contextul economic. Dacă ne uităm puțin la ce înseamnă aceste proceduri de insolvență, care este viitorul pe parcursul de astăzi și viitorul, vedem că sunt nume importante ca jucători în economia de piață care sunt supuși astăzi procedurii de insolvență. Astfel că uzitarea acestor instituții de reorganizare judiciară prin organizare sub forma fuziunii sau divizării apar tot mai fezabile a se întâmpla în practică. Mai cu seamă că avem legea 85/2014, care pentru prima oară introduce, la art. 133, noțiunea de divizare, o instituție absentă în reglementarea anterioară, cu care mergem, de altfel, astăzi în paralel.

Problema reală, astfel cum am menționat și în timpul colocviului și am subliniat prin tema dezbătută, este că din păcate astăzi nu avem o reglementare suficientă care să permită să punem în practică cu adevărat aceste instituții. Pentru că ne trezim în forma unor contradicții, atât între legea 31, noul cod civil și contradicții cu principiile legii 85 cu privire la concursualitate, colectivitate și ordinea de distribuire. Precum și probleme de conflicte de competență, de îngrădire a unor norme speciale prin care s-au conferit atribuții exclusive judecătorului sindic, astfel că apare într-un mod sau altul destul de dificil în mod real de a pune în practică un astfel de proiect, dar sperăm că, cu timpul, și asta nu foarte târziu, poate vom reuși să inițiem niște modificări legislative care să permită și aplicarea reală a acestor instituții în materia insolvenței.

Universul Juridic: Ați zis că legislația ar avea nevoie de modificări. Ne puteți da câteva exemple?

Cătălin Andrei Dascăl: Nimic nu este perfect. Totul este perfectibil. Modificări vin direct, practic din ceea ce menționasem anterior. Dacă ne gândim doar la fuziune, diviziune, este clar că trebuie să avem modificări și completări. Dacă ne gândim la suspendare, poate nu ar fi rău să ne uităm la ceea ce înseamnă elemente de drept comparat, să vedem practica în alte țări, cum este Germania de exemplu, unde posibil, dacă putem să ne adaptăm acestor modificări, să se realizeze și o descărcare a judecătorilor sindici. Sunt modificări de făcut la nivelul întregului corp profesional, din punct de vedere legislativ, atât legea care este pusă în aplicare, dar și legea de organizare a profesiei. Chiar s-au făcut propuneri. Evident, chiar și după aceste modificări, cu siguranță, la un eveniment ulterior ne vom da seama că totuși este necesar să mai aducem ceva. Este firesc, așa cum spuneam, totul este perfectibil. Dar ne bucurăm, este un progres fantastic evoluția din 85/2006 în 85/2014; nu trebuie nicicum să subminăm această chestiune. Doar că, așa cum menționam, se va putea și mai bine în viitor.

Universul Juridic: Care sunt cele mai importante probleme sau provocări cu care vă confruntați ca profesie în momentul de față și care sunt principalele arme pe care le aveți la îndemână pentru depășirea acestora?

Cătălin Andrei Dascăl: Ca profesie suntem direct ancorați și direct influențați de mediul economic; asta este clar. Ca și corp profesional, eu zic că este un corp profesional solid. Din păcate, aș zice că nu totdeauna are o percepție foarte pozitivă sau real acceptată de diverse instituții ale statului. A lupta împotriva lor nu e vorba de a găsi arme, ci de a găsi căile de comunicare pentru a arăta acestor instituții, cum este ANAF-ul, că în realitate noi suntem parteneri și ceea ce facem facem pentru mediul economic și putem fi un suport foarte bun pe ceea ce înseamnă venitul bugetar. Chiar am avut o prezentare pe această chestiune într-o conferință anterioară cu finanțe și afaceri, în care am evidențiat într-o statistică, cu datele culese la Registrul Comerțului, ANAF, că societățile aflate în procedură de insolvență, după ce sunt preluate și administrate de către practicieni în insolvență, ajung să genereze venituri substanțiale la bugetul de stat. Și aici vreau să spun că dacă 2% din totalul firmelor înregistrate în România, procent care reprezintă totalul firmelor în insolvență, se realizează o cifră de afaceri de aprox. 4%. Și de ce spun asta? Trebuie avut în vedere că din totalul firmelor aflate în procedură de insolvență, în jur de 40% sunt firme care practic nu desfășoară activitate – sunt provenite din lichidări sau din dizolvări la Registrul Comerțului, firme fără niciun fel de activ. În realitate putem discuta chiar de o majorare a acestui procent prin raportare la ceea ce real se lucrează. Cred că prin aceste mijloace de comunicare și prin transparență vom reuși să schimbăm această nu tocmai pozitivă părere despre profesia de practician.

La fel, ca mijloace de comunicare sper ca undeva la sfârșitul lunii septembrie vom avea finalizat saitul filialei UNPIR București, prin intermediul căruia vrem să ținem la curent toate persoanele implicate și cu interes față de această profesie, cu toate evenimentele și noutățile profesiei.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Universul Juridic: Sunteți președintele filialei București, cea mai mare filială din țară. La ce număr de membri se ridică și care este relația acesteia cu celelalte filiale din teritoriu?

Cătălin Andrei Dascăl: O să încep prin a răspunde la partea finală a întrebării. Relația cu filialele din teritoriu, principial cred că este o relație bună. Nu am avut vreun motiv până acum și nici nu cred că vom avea în viitor vreun motiv care să mă determine să afirm contrariul. De curând știut fiind faptul că în teritoriu filialele se confruntă cu probleme financiare – există un deficit pe ceea ce se cheamă fondul de lichidare; există la nivelul uniunii fondul solidaritatea – chiar împreună cu colegii din comitetul de conducere am decis recent să mai sprijinim din filialele din țară. E o măsură firească, suntem colegi și activăm în aceeași breaslă și nu ar trebui să existe aceste diferențe. Și ne-am declarat suportul consistent asupra alocării unei sume mai mari către fondul solidaritatea cu destinație către filiale. N-aș vrea să avansez sume – nu este cazul – dar există un suport consistent către filiale. Sens în care consider că avem o relație bună cu filialele, fiindcă asta a fost voința noastră să facem. Răspândind bunătate, nu cred că am avea de ce să primim contrariul.

Universul Juridic: Ne puteți prezenta principalele proiecte pe care le aveți în plan sau deja în derulare pentru mandatul dumneavoastră?

Cătălin Andrei Dascăl: Se regăsesc cumva în ce spuneam mai devreme. Poate la nivel de filială inițiativa unor modificări legislative duse, evident, către UNPIR. Promovarea imaginii și a profesiei de practician în insolvență prin a arăta cine suntem de fapt, cum spuneam mai devreme, care este rolul nostru în economie și către ce anume targhetăm – tot pentru economie. Și această transparență, cum spuneam, și cu dezvoltarea paginii web a filialei București, care va fi un portal foarte interesant – practic vor fi micro-site-uri în interiorul site-ului, pentru fiecare practician, să poată să facă o descriere în măsura în care sunt practicieni care nu ar avea un sait propriu. Și oricum, va fi mult mai facil pentru oricine, și creditor, și debitor, să identifice persoana și va fi o comunicare concretă.

Sunt parte din pașii pe care împreună cu colegii de la București încercăm să-i ducem către această transparentizare, să creăm o lumină foarte frumoasă asupra acestei profesii. Pentru că nu este o profesie ușoară, este o profesie dificilă, complexă, și e bine, ca să poți să fii dedicat întru totul ei, să vezi că munca ta este și apreciată, și imaginea la fel. Și atunci lucrezi mai bine. De asta cred că pentru sprijinul colegilor e o inițiativă binevenită.

Universul Juridic: Știm cu toții importanța pe care aceste conferințe o au pentru un practician. Însă cât de folositoare ar fi pentru un om fără studii juridice care vrea să înțeleagă mai bine insolvența?

Cătălin Andrei Dascăl: Cred că vreți să spuneți dacă ar avea posibilitatea să participe la aceste seminarii nepracticieni, să zicem reprezentanți ai debitorilor și cât i-ar ajuta. Chiar dacă n-ar avea cunoștințe juridice sau economice, merge pe ideea unui nepractician la astfel de conferințe – evident că poate să îl ajute în limita și capabilitatea înțelegerii fiecărui domeniu și, evident, în funcție și de tematica colocviului, seminarului de pregătire profesională. Pentru că dacă devine foarte tehnic, dedicându-se exclusiv practicienilor în insolvență, foarte tehnic pe anumite aspecte, pentru un nepractician evident că lucrurile ar putea fi dificile. Dar dacă se discută o temă generală, în legătură directă cu insolvența, nu văd de ce nu ar fi folositoare. Ar putea să înțeleagă mecanismul – a merge sau a nu merge, a apela la o astfel de procedură de insolvență care, așa cum spuneam, face parte din economia de piață, este stare a unei societăți, se întâmplă peste tot în lume, deci nu e o chestiune de care trebuie neapărat să fugi, dacă starea patrimoniului spune că ești în insolvență.

Universul Juridic: Și în final aș vrea să vă întreb cum s-a văzut conferința prin ochii uneia dintre filialele organizatoare.

Cătălin Andrei Dascăl: S-a văzut foarte bine. Și spun asta și având o confirmare, practic, din partea participanților. Am văzut acum, din altă parte a sălii, privind spre colegii din sală – de cele mai multe ori am văzut-o din sală spre prezidiu și spicher, lector. S-a văzut bine și chiar ulterior, în discuțiile cu colegii noștri practicieni, am văzut că au fost încântați asupra temelor abordate și a modalității de desfășurare a evenimentelor. Deci cred că a fost un succes.

Universul Juridic: Vă mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat.

Interviu cu av. Cătălin Andrei Dascăl – Fuziunea și divizarea în materia insolvenței was last modified: noiembrie 11th, 2016 by Cătălin Andrei Dascăl

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Cătălin Andrei Dascăl

Cătălin Andrei Dascăl

Este avocat și practician în insolvență, președintele UNPIR, filiala București.
A mai scris: