Eu sunt optimist și cred că modificările vor fi unele care să reflecte realitatea practică a acestor situații complexe în procedură

9 iul. 2019
Vizualizari: 647

Nicolae Cîrstea: Cătălin Dascăl, suntem împreună la Constanța – 28 iunie 2019 –, final de sezon pentru aceste evenimente, în zona insolvenței de această dată, o conferință regională de insolvență organizată în parteneriat între INM și INPPI. Cum apreciezi acest ultim sezon din punctul de vedere al evenimentelor și al beneficiilor pe care colegii practicieni le-au avut de pe urma acestor întâlniri.

Cătălin Dascăl: Bună ziua din nou! Da, ne revedem la final de sezon, ne tot revedem în ultima perioadă. Cum să apreciez? Aprecierea ar trebui să vină în primul rând de la colegii noștri, sper ca ei să se bucure de aceste seminarii de pregătire profesională, să le considere benefice și în sprijinul activității lor practice, pe de o parte; iar pe de altă parte și spre dezvoltarea proprie, personală, profesională, a acestora. Întotdeauna am salutat astfel de conferințe, inclusiv conferințele regionale, care înglobează și încearcă să adune mai mulți speakeri la aceste seminarii și mai mulți participanți. Deci un eveniment profesional corespunzător statutului deja câștigat de către INPPI în această colaborare cu INM, care, repet, sper să fie apreciat pe măsură de către colegii noștri care beneficiază de aceste seminarii de pregătire.

Nicolae Cîrstea: În ultima perioadă Cătălin Dascăl , președintele Filialei București, este și spicher la multe dintre evenimentele care au loc în această zonă. Sunt încă chestiuni de clarificat, sunt mereu lucruri de aprofundat în această materie?

Cătălin Dascăl: Evident – nu e prima oară când o spun –, totul este perfectibil,  nu putem să susținem că unii dintre noi le cunoaștem pe toate; aceste seminarii sunt benefice. Da, într-adevăr, în ultima perioadă m-am bucurat de invitația de a participa, în calitate de speaker, la foarte multe dintre evenimentele organizate de către filiale și de către INPPI. Ce aș putea să spun mai mult? Îmi folosesc și mie și, așa cum spuneai, sper să le folosească și colegilor.

Nicolae Cîrstea: Din punctul tău de vedere, care ar fi calitățile pe care trebuie să le aibă un bun practician în insolvență pentru a reuși în această materie, care nu este una dintre cele mai ușoare?

Cătălin Dascăl: Este, într-adevăr, o profesie complexă, care înglobează mai multe specialități. Avem legea și trebuie să fii un bun jurist; avem strategiile de valorificare – trebuie să vezi cum faci marketingul; avem, evident, implicarea din punct de vedere economic, o dezvoltare pentru reorganizări, a vedea cum se poate, în mod real și într-o perioadă atât de scurtă, reorganiza o societate, și atunci implică managementul. Ce să facă un practician în insolvență? Evident, înainte de toate trebuie să vedem care sunt cerințele pentru a fi practician în insolvență, ceea ce înseamnă că trebuie să fie o specialitate juridică sau una economică. Evident că, atunci când avem un practician în insolvență de profesie la bază jurist, trebuie să se înconjoare de specialiști și în domeniul economic. Deopotrivă, dacă este practician în insolvență economist, să se înconjoare de specialiști în materia dreptului, pentru a îngloba. Este clar că această activitate se desfășoară ca una de echipă și fiecare dintre practicieni, ca să înțeleagă acest lucru și să aprofundeze meseria pe care o practică, trebuie să participe și la aceste seminarii, pentru că se dezbat cazuri diferite, situații diferite, situații noi… Și aici, împreună, putem să le discutăm, deopotrivă, specialiști ai dreptului cu specialiști în domeniul economic, contabil, de management, de marketing al procedurii.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi așteptările lui Cătălin Dascăl de la următoarele modificări legislative sau legislația care va fi în viitor în această profesie?

Cătălin Dascăl: Așteptările mele sunt pozitive, mereu am spus lucrul acesta – eu sunt o fire optimistă. Sunt convins că va trebui să ajungem la un dialog cu instituțiile abilitate, care să confere un grad de confort tuturor creditorilor participanți la procedură, nu numai bugetari; tuturor creditorilor. Pentru că, până la urmă, acesta este principiul Legii insolvenței: concursualitate, colectivitate. Și atunci, toți creditorii trebuie să conlucreze și de aceea trebuie și legislația aliniată către aceste drepturi, astfel încât drepturile să le fie respectate tuturor creditorilor. Eu sunt optimist și cred că modificările vor fi unele care să reflecte realitatea practică a acestor situații complexe în procedură.

Nicolae Cîrstea: Ne vom revedea la început de septembrie, la acea întâlnire tradițională realizată în parteneriat între Filiala București și Filiala Constanța?

Cătălin Dascăl: Cu siguranță. E o tradiție, ne vom revedea aici, unde închidem sezonul început în acest an. Îl vom redeschide, la Constanța, în Septembrie. Nu avem stabilită încă data concretă a seminarului de pregătire profesională, dar cu siguranță va fi în luna septembrie, așa cum o facem de ani buni de zile.

Nicolae Cîrstea: Mulțumesc, Cătălin Dascăl. Vacanță binemeritată și plăcută!

Cătălin Dascăl: Mulțumesc, la fel!

Eu sunt optimist și cred că modificările vor fi unele care să reflecte realitatea practică a acestor situații complexe în procedură was last modified: iulie 9th, 2019 by Cătălin Andrei Dascăl

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Cătălin Andrei Dascăl

Cătălin Andrei Dascăl

Este avocat și practician în insolvență, președintele UNPIR, filiala București.
A mai scris: