Luarea de mită în rate – o nouă formă de unitate de infracțiune: nici naturală, nici legală, ci jurisprudențială

Vizualizari: 762

Articolul analizează problematica corectei calificări a faptei unei persoane de a pretinde sau a accepta promisiunea unei sume de bani în legătură cu atribuțiile sale de serviciu, sumă de bani pe care ulterior o primește în mai multe tranșe, pe parcursul unui interval de timp considerabil. Materialul prezintă cele trei opinii întâlnite în practica judiciară și în doctrină în legătură cu o astfel de situație de fapt, respectiv posibilitatea de a reține o unitate naturală colectivă, o infracțiune simplă care nu cunoaște un moment așa-numit al epuizării ori o infracțiune continuată. Consecințele unei astfel de calificări rezidă în posibilitatea considerării ultimului act de remitere ca fiind cel relevant pentru incidența unor instituții precum prescripția răspunderii penale, a aplicării legii penale în timp, a actelor de clemență ori a participației penale. În unanimitate, autorii resping prima opinie (unitatea naturală colectivă), analizând argumentele care susțin reținerea infracțiunii simple ori a celei continuate, precum și rezervele în legătură cu fiecare dintre aceste abordări și susțin intervenția instanței supreme pentru pronunțarea unei decizii cu caracter obligatoriu în această materie.

Articolul a fost publicat în revista online a Facultății de Drept, AUBD – Forum Juridic nr. 1/2024, și poate fi consultat în integralitate aici

Luarea de mită în rate – o nouă formă de unitate de infracțiune: nici naturală, nici legală, ci jurisprudențială was last modified: martie 21st, 2024 by Andra-Roxana Trandafir

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Andra-Roxana Trandafir

Andra-Roxana Trandafir

Este secretar general al grupului român al Asociaţiei „Henri Capitant”, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti și avocat în cadrul Baroului București.
A mai scris:
Mihail Udroiu

Mihail Udroiu

Este judecător detaşat în cadrul Ministerului Justiţiei şi al Libertăţilor Cetăţeneşti, membru al Comisiei de elaborare a proiectului noului Cod penal şi al proiectului noului Cod de procedură penală și formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii.
A mai scris:
Dragoș Pârgaru

Dragoș Pârgaru

Este lector univ. dr., Facultatea de Drept din cadrul Universității din București.
A mai scris: