Frumusețea în dreptul penal. Curiosul caz al art. 194 alin. (1) lit. c) C. pen.

2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 386

Articolul analizează infracțiunea de vătămare corporală prevăzută de art. 194 alin. (1) lit. c) C. pen, constând în lovirea sau alte violențe care au produs un prejudiciu estetic grav și permanent. Cu toate că această infracțiune există dintotdeauna în legislația românească, urmarea imediată purtând anterior denumirea de sluțire, redenumirea ei în Codul penal care a intrat în vigoare în 2014 a dat naștere unor noi discuții, inclusiv cu privire la compatibilitatea reglementării cu principiile legalității legii penale și egalității în fața legii.

După analiza acestor aspecte, articolul trece în revistă practica instanțelor naționale, prin explicarea criteriilor obiective și subiective care conturează soluția de încadrare a unei fapte în infracțiunea de vătămare corporală. Ulterior, sunt analizate câteva ipoteze particulare, precum pierderea unor dinți, pierderea unui ochi, existența unor cicatrici ori tatuarea victimei, care evidențiază practica neunitară existentă în această materie.

Articolul a fost publicat în revista online a Facultății de Drept, AUBD – Forum Juridic nr. 2/2021, și poate fi consultat în integralitate aici.

Frumusețea în dreptul penal. Curiosul caz al art. 194 alin. (1) lit. c) C. pen. was last modified: mai 6th, 2021 by Andra-Roxana Trandafir

Vă recomandăm:

Abonează-te la newsletter