Congresul Avocaților 2023: „Am reușit să aduc profesia de avocat ca jucător principal, în Parlamentul României, pe zona profesiilor liberale”. Interviu cu av. Daniel Fenechiu, senator, vicepreședinte al UNBR

27 iun. 2023
Vizualizari: 343

Cristian Pavel – Bună dimineața doamnelor, domnișoarelor și domnilor! Ne aflăm în cea de a doua zi a Congresului Uniunii Naționale a Barourilor din România, în ambianța plăcută a Hotelului Caro din Capitală. Avem plăcerea deosebită de a saluta alături de noi pe unul dintre vicepreședinții UNBR, avocatul și senatorul Daniel Fenechiu. Bine ați venit, dle avocat!

Daniel Fenechiu – Mulțumesc pentru invitație!

Cristian Pavel – În primul rând, felicitări pentru realegerea dvs. în poziția de vicepreședinte al Uniunii. Este o dovadă a faptului că încrederea colegilor în dvs. a fost confirmată, că lucrurile pe care le-ați făcut în sprijinul breslei s-au văzut și au contat. Cred că este o bucurie pentru dvs. să puteți continua multe lucruri începute într-o formulă mai mult sau mai puțin cunoscută; ne referim la președintele Uniunii și la alți foști și actuali vicepreședinți, printre care vă numărați și dvs. Cum ați perceput întregul eveniment?

Daniel Fenechiu – Eu cred că profesia de avocat a dat dovadă de maturitate. Practic, a fost un vot pentru continuitate, spre deosebire de congresul de acum patru ani, când a existat o confruntare internă generată de momentul respectiv și de modul cum vedeau colegii evoluția profesiei.

La acest congres s-a văzut cât se poate de clar faptul că, indiscutabil, cei mai mulți dintre colegi vor continuitate și rezultate. Traian Briciu a demonstrat că este un președinte de excepție. Eu am avut ocazia și privilegiul să lucrez cu el în cei patru ani și pot să vă spun că am fost plăcut surprins. Acum patru ani eu nu eram în echipă cu Traian Briciu și, practic, colaborarea noastră a început cu o coabitare care ulterior s-a transformat într-o colaborare foarte, foarte bună.

Cu Ion Dragne colaborez foarte bine și la Baroul București, unde sunt prodecan. Cu Mihai Baco, cu Sergiu Stănilă, cu Dan Oancea (președinte INPPA), cu dna Flavia Maier (decanul de Cluj) și Emanuela Antonescu (decanul Baroului Prahova), cu Liviu Mihai (noul decan al Baroului Suceava) lucrez bine de mai multă vreme.

Cu Liviu Mihai de exemplu, am avut numeroase acțiuni pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina, unde rolul său a fost extraordinar, ca și cel al decanului de la Maramureș, av. Florin Andreicuț.

Eu cred că acordarea acestui vot de încredere din partea colegilor demonstrează că profesiile sunt într-o direcție bună și colegii înțeleg limpede că maniera în care noi vedem lucrurile plasează profesia pe orbită, pe o direcție dorită de comunitate.

Acum, e foarte adevărat că întotdeauna când lucrurile funcționează, există și persoane care din diverse motive personale sau din negare, vin cu tot soiul de pseudosoluții.

S-a văzut foarte bine în acest Congres că pseudosoluțiile sunt respinse de breaslă, că avocații își doresc stabilitate, continuitate, soluții reale.

Cristian Pavel – Am sesizat că în vechiul mandat v-au preocupat foarte multe probleme care țin de comunitatea avocaților. Dvs. aveți șansa de a fi de ambele părți ale baricadei – sunteți și în Parlament, vă susțineți colegii, înțelegeți foarte bine lucrurile, sunteți și în breaslă, comunicați continuu cu toți cei implicați, atât la nivel de București, cât și național. Știu că întotdeauna v-au preocupat lucrurile legate de perfecționarea legislației și de fiscalitate în profesie. Ca urmare, au apărut elemente noi și foarte interesante, care țin, de pildă, de reprezentarea din oficiu justițiabililor, știu că mai nou se pot face deconturi în deplasări, că onorariile pentru reprezentarea din oficiu se pot actualiza cu rata inflației. Veți continua cu astfel de „surprize”?

Daniel Fenechiu – Da. Dacă am reușit să fac ceva în profesie, lucrul cel mai important nu constă în rezultate, ci în faptul că am reușit să aduc profesia ca jucător principal, în Parlamentul României, pe zona profesiilor liberale.

A fost o perioadă foarte lungă când singura profesie care juca în zona politică erau notarii publici. Ulterior, au fost încercări cu mediatorii, care la un moment dat au avut niște succese și care nu făceau altceva decât să afecteze sfera serviciilor avocatului, după care s-au dezvoltat foarte bine executorii judecătorești.

Ei bine, a venit un moment în care anumiți colegi din conducerea Uniunii au zis: „Hai să facem ceva! Hai să-l aducem pe Fenechiu și să încercăm să construim o nouă viziune pentru Uniune!”, lucru care s-a întâmplat!

Cristian Pavel – Vocea avocaților s-a auzit altfel!

Daniel Fenechiu – Da, sigur, și se aude altfel! Dar cel mai mare succes constă în faptul că am reușit să creăm o comunitate a avocaților parlamentari și juriști din Parlamentul României. Spun și juriști, pentru că îl avem pe Robert Cazanciuc care este un mare prieten al nostru, fost ministru.

Un alt succes este venirea lui Cristian Niculescu Țâgârlaș, care este avocat în Baroul Maramureș, membru al Consiliului UNBR și Președintele Comisiei Juridice din Senat. Eu, personal, îmi doresc ca acești colegi ai mei care primesc la un moment dat încrederea electoratului pentru o funcție politică, să fie aduși în zona profesiei, pentru că dacă vrei ca profesia să avanseze, trebuie să utilizezi orice mijloc pe care ți-l permite legea și pe care îl ai la dispoziție să faci ceva. Ori, în contextul în care mare parte din ceea ce înseamnă progres trebuie făcut pe cale legislativă, este o chestie de normalitate să încerci o relație bună cu colegii tăi, avocați care sunt în Parlamentul României, care înțeleg problema și care, la rândul lor, au spiritul profesiei în ei.

Acest lucru ne-a ieșit foarte bine! Aici ar trebui să-i mulțumesc lui Traian Briciu, care a înțeles perfect acest lucru și care nu a precupețit niciun efort pentru a mă susține, pentru că au fost voci care au susținut că nu are ce căuta politicul în profesie. Traian Briciu a fost întotdeauna alături de mine, la fel și Ion Dragne, la nivelul Baroului București. Deci, am fost o echipă foarte bună și eu cred că în timp această echipă se păstrează în opoziție cu cei dornici să întoarcă corabia sau vaporul avocatului după traiectul stabilit.

N-aș încheia fără să vă spun că, da, au fost și rezultate legislative foarte bune. Unii își mai amintesc că în pandemie avocații au beneficiat de plățile compensatorii, că am fost profesia care am reușit să impunem acest lucru.

Să nu uităm că am reușit, în urmă cu patru ani ,majorarea unor norme din oficiu, iar acum am modificat legea, și avocaților li se decontează unele cheltuieli de transport. Tot în Legea nr. 51 am făcut modificări privind votul electronic, așa încât să permitem creșterea democrației profesionale, accesul avocaților la date personale prin intermediul platformei UNBR, modificări la legislația pensiilor, unde am introdus pensii anticipate. Când toți măresc vârsta de pensionare, sistemul nostru propriu încearcă să găsească soluții favorabile pentru avocați. Sunt o serie de lucruri care au reușit.

Avem și eșecuri și trebuie să ni le asumăm. Proiectul digitalizării, care n-a fost suficient de bine pregătit și care a luat prin surprindere pe anumiți colegi, este un exemplu. Se pare că noi nu am fost în stare la momentul respectiv să explicăm foarte bine acest proiect, să fim foarte predictibili. L-am retras, pentru că în momentul în care profesia a zis: „Stați puțin, că este o problemă!”, a trebuit să ținem cont de părerea profesiei.

Mai avem problema cu certificatele ORNISS în zona urmăririi penale, care nu ne satisfac, dar cu tenacitate și colaborare loială cu avocații parlamentari și cu cei care sunt diriguitori pe zona de justiție, eu sper să le rezolvăm.

Cristian Pavel – O ultimă întrebare. Sunteți angrenat ca vicepreședinte al UNBR în activitățile acestui for, sunteți prodecan al Baroului București și toate speranțele se îndreaptă către alegerea dvs. în funcția de decan al Baroului în toamna aceasta, sunteți senator în Parlamentul României, sunteți activ în zona de societate civilă, de acțiuni, ONG-uri ș.a.m.d.; cum reușiți să împăcați, ca timp, toate aceste lucruri? Cum reușiți să vă drămuiți, să vă structurați agenda, așa încât să iată să obțineți rezultatele pe care le obțineți?

Daniel Fenechiu – În primul rând, sunt avocat, deci mie avocatura mi-a dat totul în viață. Adică, am ajuns om politic datorită succeselor din avocatură. Lumea mă recunoaște datorită faptului că sunt avocat, și avocat voi rămâne!

Politica este vremelnică, dar dacă ești acolo, e normal să-ți faci treaba. Ziua are 24 de ore. Dacă ești un om care își cunoaște bine prioritățile, poți să le împaci pe toate fără nici o problemă. Pe de altă parte, politica m-a învățat să-mi gestionez foarte bine timpul, să îl folosesc cât se poate de judicios și, datorită acestor lucruri, am devenit… multifuncțional.

Pe de altă parte, Senatul României nu este departe de Baroul București, deci de la Senat până la Barou fac 12 minute pe jos și 5 minute cu mașina. De foarte multe ori sunt zile când mă duc de 3-4 între cele două locuri, iar ideea de a fi viitorul decan al Baroului București este chestiune care mă măgulește, este o chestiune care mă onorează și este o chestiune care am spus-o cât se poate de clar, mi-o doresc.

Da, mi-o doresc și o să fac ce depinde de mine ca să câștig alegerile! Dacă le voi câștiga, nu-i nici o problemă, dacă le pierd nu-i nici nicio problemă, sunt avocat și merg mai departe în orice ipoteză.

Cristian Pavel – Vă mulțumim tare mult! Vă dorim succes mai departe, și în alegeri, și în activitatea care ține de funcția pe care o dețineți în conducerea UNBR. Toate cele bune, sănătate!

Daniel Fenechiu – Și eu vă mulțumesc!

Congresul Avocaților 2023: „Am reușit să aduc profesia de avocat ca jucător principal, în Parlamentul României, pe zona profesiilor liberale”. Interviu cu av. Daniel Fenechiu, senator, vicepreședinte al UNBR was last modified: iulie 4th, 2023 by Daniel Fenechiu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice