„Voi rămâne un avocat în politică și nicidecum un politician în avocatură!”. Interviu cu av. Daniel Fenechiu, vicepreședinte al UNBR

5 apr. 2022
Vizualizari: 1010

Legal Magazin: Aveți o experiență de 23 de ani ca avocat, sunteți partener asociat în cadrul societății Fenechiu, Savu & Asociații, ați fost ales prodecan al Baroului București, dar și vicepreședinte al UNBR. Cum percepeți starea de facto a profesiei de avocat în acest moment, îngreunată și de criza sanitară pe care o traversează omenirea?

Av. Daniel Fenechiu: Am spus-o constant – și îmi păstrez punctul de vedere – că avocatura românească poartă amprenta societății românești. Chiar dacă avocatul este, cred eu, cel mai complex senzor al realității – datorită contactului nemijlocit cu justițiabilul, persoană fizică și juridică, avocatul trăiește și activează în societate. Percepe și simte pe pielea lui atât perioadele de dezvoltare și bunăstare, cât și pe cele de criză și pauperizare. Nici astăzi lucrurile nu stau altfel, cu toate că există unele nuanțări importante.

Astfel, atipicitatea actualei crizei pe care o parcurge societatea românească se reflectă și asupra corpului profesional al avocaților. Criza a produs mutații importante în economia românească. În timp ce anumite sectoare productive au fost afectate serios de spectrul COVID și măsurile sanitare – și mă refer aici la industrii, HoReCa, transporturi, altele – cum ar fi IT-ul, comerțul, în special cel electronic, serviciile de curierat, construcțiile – au cunoscut o dezvoltare semnificativă. Prin urmare, adăugând aici și reducerea semnificativă a activității instanțelor, motivată de măsurile sanitare, putem spune, fără riscul de a greși, că avocatura de instanță a suferit un regres semnificativ – cu consecințe financiare dureroase pentru majoritatea confraților pledanți, în timp ce avocatura de consultanță a suferit mai puțin – fără ca asta să însemne că nu ar exista consecințe vizibile și în sfera unor confrați sau forme de exercitare specializați în avocatura de business.

Chiar dacă, urmare a demersurilor UNBR și a avocaților parlamentari, a existat o intervenție guvernamentală, concretizată prin acordarea unor compensații avocaților care au înregistrat un regres al încasărilor față de exercițiul financiar precedent, aceasta aplicându-se doar pe perioada stării de urgență, nu a fost de natură să rezolve și perioada ulterioară stării de urgență.

Legal Magazin: Există o „pată de culoare” în CV-ul dumneavoastră: faptul că sunteți și membru al Baroului din Budapesta (Ungaria) este mai puțin cunoscut și pare neobișnuit. Cum v-ați raliat acelei structuri?

Av. Daniel Fenechiu: Este o poveste mai veche, care pornește din colaborarea pe care o am, de mai bine de cincisprezece ani, cu o fostă stagiară de-a mea, Erika Karacsonyi, care s-a mutat la Budapesta. Și care, cunoscând faptul că sunt un vorbitor fluent de limbă maghiară și am un portofoliu important de clienți din Ungaria, aceasta mi-a propus să înființăm o societate de avocatură la Budapesta. Cum aderarea României la U.E. a deschis posibilitatea exercitării profesiei și într-un alt stat comunitar, am acceptat provocarea și am deschis, la Budapesta Fenechiu és Társai. Dacă până la intrarea mea în politică mergeam lunar la Budapesta, unde ne făcusem o clientelă atractivă, ulterior, rolul meu s-a diminuat semnificativ și tot greul activității a rămas în sarcina prietenei și colegei mele Erika Karacsonyi – care face o treabă excelentă, în colaborare cu Gabriela Savu și Julia Zorkoczy.

Legal Magazin: Ca politician, ați fost mai întâi deputat și apoi senator. Ați fost lider de grup și în conducerile mai multor comisii parlamentare. Ajută activitatea politică intensă carierei profesionale de avocat?

Av. Daniel Fenechiu: Bună întrebare…! Din păcate, răspunsul este nu. Politica nu m-a ajutat în cariera profesională, ba chiar aș putea spune că mi-a îngreunat-o, impunându-mi o serie de restricții. Bunăoară, nu pot asista sau reprezenta clienți la judecătorie și tribunal ori la parchetele de pe lângă aceste instanțe, nu pot profesa în dosare de corupție, crimă organizată, evaziune fiscală sau împotriva statului.

Cu toate astea, mi-am asumat consecințele și am încercat să mă bucur de timpul în care pot profesa în ariile în care legea îmi permite, predilect în comercial. Din fericire, la Fenechiu, Savu & Asociații, partenera mea, Gabriela Savu, coordonatoarea societății, împreună cu o echipă minunată de avocați fac o treabă ireproșabilă și, deseori, fac să nu se simtă lipsa mea.

Îmi place să cred că sunt și voi rămâne un avocat în politică și nicidecum un politician în avocatură. Din fericire,prezența mea în politică a avut efecte benefice pentru profesie, inițiativele mele legislative și faptul că am reușit să creez un pol al avocaților în politică fiind apreciate de către majoritatea confraților. Nu o să vorbesc despre rezultatele în profesie ale demersurilor mele politice și parlamentare, întrucât cred că recunoașterea confrațilorcare m-au ales vicepreședinte al UNBR și prodecan al Baroului București este grăitoare în acest sens.

Legal Magazin: Ați fost un timp vicepreședinte al Comisiei de Revizuire a Constituției. De ce s-a împotmolit acest proces de revizuire? Credeți că se va relua, cu succes, această problemă, reclamată de întregul spectru politic, dar și de societate?

Av. Daniel Fenechiu: Inițiativa de revizuire a Constituției, pornită în anul 2013, a eșuat, pentru că, pe de o parte, nu există consens politic cu privire la aria revizuirii, iar, pe de altă parte, deoarece majoritatea care a inițiat-o s-a divizat. Oricum, procesul de revizuire începuse prost și era greu să se finalizeze bine. Cât privește perspectiva revizuirii în viitor, cred că da. Sunt convins că rezultatele referendumului pentru justiție, inițiat de către președintele Iohannis, și inițiativa „Fără penali” își vor găsi concretizarea constituțională în mandatul 2020-2024.

Legal Magazin: În calitate și de membru al Comisiei Permanente a UNBR, conduceți un grup de lucru concentrat pe chestiunile de fiscalitate și fiscalizare a profesiei de avocat. Ce puncte are pe agendă acest grup? Ce se poate spune despre aspectele pe care le urmăriți în această privință?

Av. Daniel Fenechiu: Răspunsul este simplu: îmbunătățirea fiscalității pentru avocați. Mai concret, avem în vedere creșterea ariei cheltuielilor deductibile și reducerea Taxei pe Valoare Adăugată. Aici avem în vedere chiar eliminarea TVA la serviciile avocațiale prestate persoanelor fizice. Nu aș vrea însă ca cineva să creadă că obiectivele noastre se vor realiza mâne…

Criza pe care o parcurgem și necesitatea finanțării cheltuielilor statului ridică dificultăți reale, pe care nu le putem ignora. Prin urmare,vorbimdespre un proiect pe termen lung, care vizează optimizarea fiscalizării profesiei și îmbunătățirea liberului acces la justiție. Colaborez foarte bine atât cu președintele UNBR și cu membrii grupului de lucru, cât și cu decanul Baroului București, dl. Ion Dragne, un avocat cu care fac echipă atât la nivelul Uniunii, cât și, mai ales, la nivelul Baroului București.

Legal Magazin: Ce s-a schimbat în abordarea noii echipe de conducere executive a UNBR în acest mandat? Ce credeți că rămâne prioritar de soluționat în perioada care urmează pentru sprijinirea și afirmarea profesiei?

Av. Daniel Fenechiu: Este greu să schimbi peste noapte ceva în avocatură. Nu de alta, dar schimbarea vizibilă a unui sistem profesional complex este un proces lung, care necesită competență, consecvență și viziune. Avem un președinte devotat, în persoana lui Traian Briciu, care iubește profesia și o Comisie Permanentă formată din avocați care au în spate atât rezultate profesionale palpabile și recunoscute, cât și susținerea confraților din barourile din care provin.

Cred că este o echipă bună, formată din avocați care nu doar că sunt preocupați real de soarta profesiei, dar care au demonstrat, în perioada acestei crize, că au viziune și soluții. Evident, au existat și sincope – inerente activității unui organism cum este UNBR – însă am convingerea că, prin profesionalism și bună-credință, vom remedia ceea ce este de remediat și vom asigura progresul profesiei.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

* Este extras din Revista LEGAL MAGAZIN nr. 31 – ediție specială dedicată aniversării a 25 de ani de avocatură modernă

„Voi rămâne un avocat în politică și nicidecum un politician în avocatură!”. Interviu cu av. Daniel Fenechiu, vicepreședinte al UNBR was last modified: aprilie 5th, 2022 by Daniel Fenechiu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice