Avocații nu sunt suficient de mult ascultați nici de Executiv, nici în Legislativ

12 oct. 2018
Vizualizari: 894

Mircea Fica: Bună ziua, suntem la Zilele Baroului București, stăm de vorbă cu dl senator Fenechiu, care este și consilier în cadrul Baroului București. Cu ce gânduri întâmpinăm acest eveniment aniversar?

Daniel Fenechiu: Cu gânduri frumoase. Avocatura merită doar gânduri frumoase, pe de altă parte, Baroul București este cel mai mare barou al României, iar în anul Centenar era cât se poate de firesc să se pregătească un eveniment de gală, pentru că probabil că românii care au cunoștințe istorice și despre Centenar știu că Marea Unire din 1918 a fost pregătită și de avocați, și de oameni ai barei. Nu e cazul în momentul de față să mă apuc să dau exemple, însă aș putea să precizez că președintele Consiliului Diligent din Transilvania a fost Iuliu Maniu, care era avocat. Aș putea să spun că în Partidul Național Român ponderea cea mai importantă ca profesie era a avocaților, ca de altfel și în politica veche din România mică avocații jucau un rol extrem de important în politică și în strategiile de unificare națională.

Mircea Fica: Și acum cum percepeți, cum simțiți? Avocații ce rol au acum în elaborarea legilor și în modificarea lor? Avocații din Baroul București și la nivel național. Este cuvântul lor pe deplin prețuit și respectat? Expertiza și experiența lor este respectată de către Executiv?

Daniel Fenechiu: Cu siguranță nu. Avocații nu sunt suficient de mult ascultați nici de Executiv, nici în Legislativ. Din păcate nici la bară nu sunt, deseori, după cum constatăm, ascultați așa cum ar trebui. Sunt lucruri diferite, care ar trebui tratate diferit. În ce privește parlamentul, legislativul, sunt foarte puțini avocați în viața politică și cred că e necesar și poate că se va și întâmpla ca ponderea avocaților în legislativ să crească – sunt alegeri în 2020. Mai mulți avocați în legislativ înseamnă legi mai bune, înseamnă polemici mai bune, înseamnă dezbateri de mai bună calitate și, în ultimă instanță, înseamnă măsuri mai bune pentru români.

Mai mulți avocați în Executiv înseamnă acuratețe, înseamnă experiență, înseamnă legalitate, iar ca avocații să fie mai ascultați în instanțe și în parchete, înseamnă să avem mai puține probleme de genul celor cu care ne confruntăm astăzi – protocoale, implicări ale serviciilor în Justiție… și aș putea continua, dar cred că nu e cazul.

Mircea Fica: Deci mesajul e că avocații ar trebui să fie mult mai activi, mai tenace și mai solidari. Și ar trebui să se respecte și ei pe ei mai puternic.

Daniel Fenechiu: Drepturile omului sunt respectate într-o țară cu avocatură puternică. Deci în momentul în care o țară are avocați puternici, un corp profesional puternic, drepturile omului sunt respectate și democrația întotdeauna prevalează. Când avocatura este slabă, când avocatura este formată din oameni care nu sunt ascultați sau nu sunt pregătiți, democrația are de suferit și drepturile omului, la rândul lor, au de suferit.

Mircea Fica: Am înțeles. Mulțumim frumos.

Daniel Fenechiu: Cu tot dragul.

Avocații nu sunt suficient de mult ascultați nici de Executiv, nici în Legislativ was last modified: octombrie 12th, 2018 by Daniel Fenechiu

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice