Discursul domnului av. Daniel Fenechiu cu ocazia conferinței de închidere a Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!”

16 iun. 2022
Vizualizari: 630

În primul rând, aș vrea să vă spun ceva despre experiența de avocat pe care am avut-o în școală. Acum 10 ani de zile, și sunt colegi care au mai auzit povestea, dar, fiind scurtă și interesantă și fiind repetitivă, o să v-o spun. Acum vreo 10 ani de zile, o colegă, care nu este aici și care n-a fost în acest proiect, pe nume Maron, într-o ședință a unui ONG din zona avocaturii, ne-a spus: „Trebuie să facem ceva să intrăm în școli pentru că am o situație în care un copil a fost arestat pentru că el știa că are voie să aibă niște doze de droguri în buzunar și a fost foarte surprins în momentul în care a fost arestat. El știa că are voie 5 jointuri să aibă în buzunar.”

Așa a început acest proiect. După 10 ani de zile, am constatat că aceste, să zic așa, axiome nereale continuă. Eu am fost la Colegiul Tehnic Media, un liceu civilizat de pe strada Jiului, cu copii care s-au orientat spre a face ceva în viață. O parte dintre ei au vrut să rămână în zona de media, alții voiau să meargă în zona IATC, oameni care aveau niște aspirații extrem de serioase și cu care am reușit să dezvolt un anumit tip de relație, în care să ne deschidem sufletele cât de cât, pentru că scopul dreptului era să învețe și ei ceva din ce discutăm noi acolo. Și am constatat că prejudecățile continuă. Asta înseamnă că acest proiect nu numai că este bine-venit, dar este și necesar, pentru că, până în momentul în care nu elimini aceste prejudecăți, vor fi oameni care, fără să acționeze cu rea-credință, ajung să răspundă penal, și asta este grav. Mai ales că ajung să răspundă penal datorită faptului că ei au convingerea fermă că ceea ce fac nu este o problemă.

Am avut discuții, și n-o să monopolizez discuția pe tema asta, pe fiecare tip de infracțiune și, într-adevăr, așa cum s-a mai spus, zona drogurilor este zona cea mai periculoasă în momentul de față pentru societate și cred că, în momentul în care toată lumea va înțelege că în zona asta prevenția este mult mai importantă decât sancționarea, și aici rolul nostru este important, cred că în momentul ăsta am făcut un pas înainte.

Având în vedere că am foarte mulți colegi avocați în sală și foarte mulți profesori, o să încep prin a mulțumi tuturor colegilor avocați care au fost implicați în acest proiect și să-i anunț că, în ședința Consiliului Baroului București de marți, s-a hotărât ca toți avocații care au participat la acest proiect să primească 10 puncte de pregătire profesională, câte o diplomă și câte o Constituție personalizată, ca să aibă o amintire de la acest proiect.

Aici, ca să nu uit, că sunt bătrân și uit, vreau să-i mulțumesc domnului Nicolae Cîrstea, care, în regim de urgență, ne-a tipărit Constituțiile respective ca să putem fi astăzi pregătiți cu ele și care ne-a ajutat în tot acest proiect.

Vreau să mulțumesc tuturor directorilor, profesorilor care au fost în acest proiect, pentru susținere. Am supervizat discret funcționarea proiectului și am constatat că a funcționat foarte bine, că deschiderea a fost totală și că nu au existat incidente care să afecteze în vreun fel colaborarea dintre noi și școlile și liceele din București, motiv pentru care atât conducerea ISMB-ului, cât și toți directorii de școală merită aprecierea noastră.

Acum, având în vedere că noi suntem oameni pragmatici, domnul Traian Briciu a spus că proiectul acesta trebuie să continue. Domnul ministru a spus că a fost un proiect reușit. Eu zic, ca să batem fierul cât este cald, și să semnăm protocolul pentru anul viitor, acum.

Mulțumesc domnului ministru și președintelui Uniunii. Acestea sunt momente frumoase, când șeful avocaților și ministrul se întâlnesc și își dau mâna înseamnă că nu există procese, lucrurile merg bine. Revenind la lucruri mai de-ale noastre, mă bucură prezența doamnei Anisie aici, pentru că a făcut foarte multe lucruri ca președinte al Comisiei de Învățământ din Senatul României. Doamna Anisie este o persoană extrem de determinată, care, atunci când își pune în cap ceva, face. Motiv pentru care noi trebuie să-i cerem astăzi, și sperăm ca doamna Anisie să ne ajute, știți foarte bine că am modificat Legea avocaturii, s-a modificat Legea Consiliului Juridic, s-au făcut o grămadă de lucruri. A fost introdusă în programa școlară educația juridică, însă întâmpinăm următoarea problemă: tu, ca avocat sau ca jurist, ca să poți să predai, ai nevoie de un modul psihopedagogic, și atunci o s-o rugăm pe doamna Anisie să ne sprijine ca să găsim o variantă în care să generăm un master pentru avocați, ceva în genul respectiv, pentru că aceasta este o problemă și s-ar putea să aibă nevoie și de o abordare legală. Domnul ministru sunt convins că ne va susține, cred că o să facem treaba asta. Deci, dacă rezolvăm acest modul, pentru că am văzut pe grupurile noastre că foarte mulți avocați ridică această problemă și cred că este cazul să venim în întâmpinarea lor.

Oameni buni, vorba multă este sărăcia omului. Eu sper să ne revedem în septembrie-octombrie, când o să dăm drumul la noul proiect. Până atunci, vă doresc tuturor să aveți o vară fericită, frumoasă, să vă recăpătați puterile, pentru că, dacă, în septembrie-octombrie, începem din nou, trebuie să veniți vioi, cu multă energie. Sperăm ca până atunci să umblăm puțin și la modulul de curs, să ținem cont și de sugestiile care ni s-au făcut atât de doamna Anisie, cât și de domnul ministru, dar și cele care ne-au venit pe alte canale.

Ideea de procese simulate nu este deloc rea. Ideea de a pune accent și mai mult pe practică, din nou, nu este un lucru rău. Trebuie revăzute lucrurile inclusiv din perspectiva feedback-urilor pe care le avem. Fiecare dintre voi știți, am primit și răspunsurile la niște chestionare, urmează să fie procesate. Vom vedea care a fost gradul de favorabilitate, câți au apreciat că este în regulă, care a fost aprecierea pe care au dat-o ei oamenilor de la noi, care au fost acolo. Să vedem ce părere au directorii, diriginții, la multe ore au participat diriginții. Există o serie de posibilități de feedback și, în ultimă instanță, ideea este ca, data viitoare, învățând și din greșelile pe care le-am făcut, fără îndoială am făcut greșeli, pentru că așa este când faci prima dată, să organizăm lucrurile mai bine.

Sper ca participarea să fie cel puțin cea care a fost și, având în vedere faptul că începem la început de an, am putea să ne adresăm cât mai multor școli din București și licee. Chiar am discutat cu domnul decan Dragne, care vă salută și regretă că n-a putut fi astăzi prezent aici, avea un dosar cu dată și oră stabilite de mai multă vreme, ca eventual la anul să facem FAST-ul în două module, să facem unul în septembrie și unul în primăvară, astfel încât să putem prinde cât mai multe școli în acest proiect.

Vă doresc o vară frumoasă și vă mulțumesc pentru ce ați făcut!


* Discurs susținut cu ocazia conferinței de închidere a Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!”, derulat la nivel național de către Uniunea Națională a Barourilor din România și toate cele 42 de barouri din țară.

 

Discursul domnului av. Daniel Fenechiu cu ocazia conferinței de închidere a Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!” was last modified: iunie 16th, 2022 by Daniel Fenechiu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice