Tăcerea teilor

3 iun. 2021
Vizualizari: 385
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În fiecare an, în luna mai, văd repetându-se, iar și iar, aceeași scenă „sângeroasă” de-a lungul străzilor din București, și, uneori, și în parcuri (mai rar decât pe stradă, ce-i drept, pentru că, în ultima vreme, prin parcuri există paznici).

Oamenii năvălesc asupra bieților tei, pentru că, din întâmplare, aceștia produc flori pentru ceai. Dacă singurul lucru pe care l-ar face ar fi să culeagă florile (deși chiar și acesta este contravenție potrivit art. 2 lit. a) din Anexa nr. 1 la H.C.G.M. București nr. 304/2009) ar fi oarecum de înțeles. Dar nu, nu se mulțumesc cu atât. De teamă să nu fie surprinși asupra faptului – durează să strângi florile unui copac întreg –, se urcă cu rapiditate în tei, taie cu fierăstrăul sau rup cu picioarele toate crengile mai subțiri decât o mână de om, și le aruncă la baza copacilor unde altcineva smulge de pe ele la repezeală câte flori se poate, cu frunze, cu ramuri mici, le aruncă în saci și pleacă spre următoarea victimă.

În urma lor, teii vandalizați rămân schilodiți ca în fotografiile celebre ale câmpurilor de luptă din Primul Război Mondial, victime tăcute ale nepăsării noastre generale față de ființele vii care produc oxigenul pe care îl respirăm.

Cu toate că la art. 2 lit. b) din Anexa nr. 1 la H.C.G.M. București nr. 304/2009 se prevede clar că este contravenție și se pedepsește cu amendă de la 50 la 100 lei – da, atât se consideră că valorează să distrugi viața unui copac – ruperea ramurilor arborilor și arbuștilor aflați de-a lungul aliniamentului stradal, nimeni nu face nimic în acest sens, pentru că altfel nu s-ar repeta actele de vandalism în fiecare an.

Articolul integral poate fi accesat aici.

 

Tăcerea teilor was last modified: iunie 3rd, 2021 by Veronica Dobozi

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Veronica Dobozi

Veronica Dobozi

Este avocat partener la STOICA & Asociaţii, fiind membră a Baroului Bucureşti din 2008.
A mai scris: