Rolul și locul elitelor în justiția românească

4 aug. 2023
Vizualizari: 209

Particip astăzi la o manifestare plurivalentă, destinată aniversării a trei decenii de la reînființarea Curții de Apel Cluj care, împreuna cu celelalte curți de apel din țară, au fost desființate de către regimul comunist, cu aceeași bucurie cu care am participat și la sărbătorirea, în urmă cu patru ani, a unui centenar de la preluarea de către românii ardeleni, de la fostele autorități maghiare, în martie 1919, a Curții de Apel din Cluj.  

Cu acea ocazie am vorbit participanților despre rolul pe care l-au avut-o elitele românilor ardeleni, în bună parte fiind alcătuite din juriști, cu deosebire avocați, și contribuția lor decisivă la pregătirea, realizarea și desăvârșirea Marii Uniri din 1918. Cu acea ocazie afirmam că națiunea noastră, românimea ardeleană are și trebuie să aibă întotdeauna datoria sfântă de a mulțumi Providenței că, în special, în ultimele 2-3 secole, în cele mai importante momente ale istoriei, a fost beneficiara, din generație în generație, a ridicării din sânul său a unor oameni de seamă, de regulă, intelectuali, dintre care numeroși au fost juriști, care au alcătuit o elită adevărată, capabilă și implicată să-i formuleze idealurile și să o îndrume în procesul realizării aspirațiilor sale sociale și mai ales naționale. Numai având în fruntea eforturilor sale pe acești oameni deosebiți, iubitori de limbă și neam, a fost posibilă coagularea și realizarea solidarismului național, precum și înfăptuirea idealurilor și aspirațiilor de libertate și unitate a tuturor românilor. 

Având în vedere că am fost și judecător la această instanță, în primii trei ani de la reînființarea sa, până la alegerea mea în funcția de Decan al Facultății de Drept din Universitatea Babeș-Bolyai, în calitatea mea de modest profesor al multora dintre d-voastră, fapt cu care mă mândresc, de această dată, cred că este util să vă adresez din nou câteva cuvinte despre elite și rolul lor astăzi, cu deosebire în structurile justiției, pentru apărarea libertății și înfăptuirea dreptății în societatea noastră. 

Înainte de toate, trebuie să vedem ce au fost în trecut și ce sunt elitele în contemporaneitate. În orice caz, despre elite s-a scris și se mai scrie mult în literatura de specialitate mai ales în spațiul european. Astfel, în proiecție istoriografică, tema sau problema elitelor a generat, cu deosebire de la începutul secolului trecut, numeroase viziuni, teorii și concepții, de pe diferite poziții ideologice. Și aceasta mai ales ca o reacție la concepția marxistă referitoare la rolul maselor populare, al claselor sociale în mersul istoriei și al raporturilor acestora cu elitele. Printre altele, a fost postulată teza conform căreia elita este făuritoarea istoriei. In ce ne privește, nu vom intra în analiza acestor teorii, concepții și alegații, lăsându-le pe seama specialiștilor în materie, mai ales a sociologilor. 

Pentru a citi articolul integral, click aici.

Rolul și locul elitelor în justiția românească was last modified: august 4th, 2023 by Liviu Pop

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Liviu Pop

Liviu Pop

Este profesor universitar emerit la Facultatea de Drept a Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca.
A mai scris: